ICR, blocat din nou de Guvern

ICR, blocat din nou de Guvern

O nouă decizie a Guvernului blochează activitatea Institutului Cultural RomĂn (ICR), la scurt timp după ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu a tăiat 40% din bugetul instituţiei pe 2009.

O adresă a Ministerului Economiei şi Finanţelor din 10 noiembrie 2008 informa Institutul că în şedinţa de Guvern din 4 noiembrie a.c. a fost aprobat memorandumul „Modul de utilizare a resurselor publice şi reanalizarea deciziilor de alocare a acestora în ultima parte a anului”, care interzice ICR încheierea oricăror angajamente legale începând cu luna noiembrie.

În condiţiile în care cele 16 institute culturale româneşti din străinătate derulează programe care se bazează în exclusivitate pe acest tip de angajament cu instituţii de cultură, operatori culturali, persoane fizice şi/sau juridice, activitatea lor este sistată încă de anul acesta.

Manifestări în „ilegalitate”

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ciuda unor repetate şi disperate (deoarece prezenţa artiştilor noştri în străinătate a devenit, peste noapte, ilegală) intervenţii la Ministerul Economiei şi Finanţelor, personal la ministrul Varujan Vosganian, Institutul Cultural Român nu a obţinut decât excepţia de a putea semna contracte de drepturi de autor. Ceea ce reprezintă o atitudine de un incredibil cinism, întrucât un proiect cultural presupune în cazul Institutului activităţi mult mai complexe (închirierea de spaţii, contracte de servicii de publicitate, tipărirea de afişe şi programe de sală etc.). Este ca şi cum ni s-ar fi concedat dreptul legal de a semna contracte cu artiştii, în condiţiile în care derularea tuturor operaţiunilor necesare organizării prezenţei lor în străinătate au rămas în continuare ilegale. Acest răspuns dovedeşte o şocantă nepăsare faţă de felul în care este reprezentată, prin artiştii români, ţara noastră în străinătate”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici şi vicepreşedinţii Mircea Mihăieş şi Tania Radu.

„Victimele reale sunt artiştii români”

Ei cer Guvernului să revină asupra deciziei, întrucât aceasta pune credibilitatea externă a instituţiilor româneşti „într-o lumină insuportabilă”, primele evenimente afectate fiind cele dedicate zilei de 1 decembrie.

„Mai trebuie oare să spunem că situaţia astfel creată are un impact catastrofal asupra promovării culturii române în străinătate şi că ICR se află în imposibilitatea de a mai organiza inclusiv manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României în mai multe oraşe din Europa şi din lume? În mod direct, fireşte că ICR este victima instituţională a acestei decizii a Guvernului, dar victimele reale sunt artiştii români, iar blamul pentru anularea tuturor acestor angajamente va cădea asupra imaginii României. Este un blam pe care guvernul Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să şi-l asume în faţa cetăţenilor”, încheie reprezentanţii ICR.