UPDATE Curtea Supremă a amânat pentru 3 martie dosarul de plagiat al lui Ponta

UPDATE Curtea Supremă a amânat pentru 3 martie dosarul de plagiat al lui Ponta

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru 3 martie procesul în care se stabilește dacă procurorii vor ancheta acuzaţia de plagiat în cazul premierului Victor Ponta. Soluția de NUP primită de Ponta a fost contestat de Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă. Decizia judecătorilor este definitivă.

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestată de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor. Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în mai. Denunțătorii

Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru. Aceștia susțin că 113 din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, sunt plagiate. Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a arătat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale, că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", după cum se arăta în denunţul făcut în august 2012 de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru. Constatările unui procuror "În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupuse a fi plagiate", se precizează în documentul citat La sfârșitul anului 2013, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat pentru prima dată în România o condamnare penală, pentru plagiat. Publicistul Georghe Stanca a primit un an de închisoare cu suspendare.

Ne puteți urmări și pe Google News