ÎCCJ sesizează Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cetăţeniei române

ÎCCJ sesizează Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cetăţeniei române ÎCCJ a decis restituirea unei firme din Big Pharma peste 60 milioane de lei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările care au fost aduse Legii cetăţeniei române. În sesizare se arată că s-au încalcat mai multe prevederi din Constituţia României.

ÎCCJ a sesizează neregulile din Legea cetățeniei

Decizia ÎCCJ a fost luată de către  Secţiile Unite, la care au participat număr de 70 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative (PL-x 382/2024) în raport de prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (5) referitoare la principiul statului de drept şi al legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea, previzibilitatea şi accesibilitatea legii, precum şi ale art. 4 alin. (2) coroborate cu art. 53 din Constituţie referitoare la unitatea poporului şi egalitatea dintre cetăţeni şi proporţionalitatea măsurii cu scopul urmărit” potrivit comunicatului emis de ÎCCJ.

ÎCCJ clarifică situația consilierilor juridici. Decizia este obligatorieÎCCJ a sesizează neregulile din Legea cetăținei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News

Camera Deputaților a modificat articolul 4 din această lege

Reamintim faptul că Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care modifică legea cetăţeniei române din 21/1991, cu scopul de a actualiza procedurile şi condiţiile de acordare a cetăţeniei române.

Articolul 4 din această lege este modificat şi va avea următorul cuprins: „Cetăţenia română se dobândeşte prin: a) naştere; b) adopţie; c) acordare la cerere”.

Mai exact, modificările din lege „nu conferă cetăţenilor străini sau persoanelor fără cetăţenie un drept la dobândirea cetăţeniei române prin acordare la cerere, mai prevede proiectul de lege”.

Mai mult, „persoanele care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.8 alin.(1) lit.b), c) şi e) şi fac dovada cunoaşterii limbii române, în condiţiile prezentei legi”, mai arată propunerea legislativă, potrivit news.ro.

Revista presei