A venit IARNA și GERUL. Cum PROCEDĂM? Ce zic SAVANȚII americani despre MAHMUREALĂ și CRĂCIUNIȚĂ
- Andrei Vi şan
- 19 decembrie 2016, 08:01
O chestie dramatică au descoperit-o cu câțiva ani în urmă cercetătorii care lucrează pentru cea mai puternică armată din lume, cea a SUA. Spusă înaintea sărbătorilor de iarna, ea va cădea ca o bombă peste românii puși pe chef.
Nu există nicio rețetă pentru a scapa de mahmureală, nici iarna, spun tranșant experții americani!
Mai mult, deși pare că nu are nicio legătură, ei au mai aflat că mamele care își pun copiii să poarte căciulă când este frig afară, in ideea că "prin cap se pierde cea mai mare parte din căldura corpului", se înșală.
Experții citați mai susțin că mâncatul seara nu îngrașă, iar copiii care mănâncă dulciuri nu devin hiperactivi.
Oameni de știință americani, care au luat unele dintre cele mai răspândite mituri și le-au analizat, pentru a vedea daca sunt sau nu valabile, au infirmat Manualul de supravietuire al armatei americane care susținea că "40-45% din căldura corpului" e pierdută prin cap. Savanții au ajuns la concluzia că mitul a izvorat probabil în urma unui experiment militar - în timpul căruia subiecții au fost lăsați cu capul descoperit, dar cu haine groase pe ei într-o zonă arctică - pentru a măsura pierderea de căldura din corpul omenesc la temperaturi extrem de scăzute.
"Deoarece a fost singura parte a corpului subiecților care a fost expusă la frig, normal că au pierdut cea mai mare parte a căldurii prin cap", au tras concluzia cercetătorii.
Convingerea că cei mici devin agitați după ce primesc ceva cu zahăr e posibil să fie doar în mintea părinților. În urma testării acestei idei, s-a ajuns la concluzia că până și subiecții considerați "sensibili" la zahăr s-au purtat la fel după ce au ținut, pe rând, o dietă ce conținea zahăr și o alta lipsită de zahăr.
A fost desființată și teoria conform căreia mâncatul seara târziu îngrașă.
Până la această concluzie, academicienii suedezi erau de părere că femeile obeze mănâncă mai mult noaptea decât femeile cu greutate normală. Însă, cercetătorii americani au observat că femeile obeze nu mănâncă mai mult doar noaptea, ci și în alte împrejurări.
Alte studii nu au găsit nicio legatură între mâncatul târziu și creșterea în greutate.
"Oamenii se îngrașă pentru că totalul de calorii acumulate este mult mai mare decât totalul de calorii arse", au observat experții americani.
Despre mahmureală nu există dovezi științifice care să indice că s-ar putea vindeca sau preveni.
Echipa de cercetatori care a realizat acest studio, de la Universitatea de Medicina din Indiana, a verificat de asemenea si teoria potrivit căreia planta tradițională de Crăciun - poinsettia pe numele ei științific, Crăciunița, la noi - ar fi toxică. În urma unui experiment în timpul căruia li s-a administrat unor șoareci o cantitate mare de suc extras din această plantă, nu s-a putut găsi nivelul de toxicitate al Crăciuniței.