La finala Cupei, patronul le-a interzis timişorenilor să participe la ceremonie, aşa cum procedase şi fiul dictatorului în 1988.
Pe stadionul din Târgu-Jiu, CFR Cluj a câştigat, sâmbătă seară, Cupa României la fotbal (scor 3-0), însă prim-planul a fost ţinut de suporterii bănăţeni şi de echipa FC Timişoara - cealaltă finalistă. Fanii vicecampioanei au vandalizat arena din oraşul lui Brâncuşi, rupând scaune şi gardul împrejmuitor.
Spre final, ei au invadat suprafaţa de joc, chiar în timpul unui atac al favoriţilor, motiv pentru care jocul a fost întrerupt câteva minute! Mai mult, jucătorii trupei lui Valentin Velcea au refuzat să participe la festivitatea de premiere, caz unic în ultimii 20 de ani în fotbalul românesc! Bănăţenii, scoşi din joc?
Dacă violenţele sunt la ordinea zilei în Liga I, gestul timişorenilor de a refuza să se prezinte la festivitatea de premiere este de o gravitate extremă şi îşi are precedentul la un joc disputat înainte de Revoluţie, în 1988 (finala Cupei dintre Steaua şi Dinamo).
Atunci, steliştii au ieşit de pe teren, după ce lui Gabi Balint i-a fost anulat un gol, în minutul 90, la scorul de 1-1, din ordinul lui Valentin Ceuşescu, fiul dictatorului. Sâmbătă, comanda a fost dată, prin telefon, de patronul Marian Iancu, supărat pe arbitrajul „centralului” Cristi Balaj. Fiindcă a desconsiderat competiţia, Timişoara ar putea fi exclusă din Cupa României!
Protagoniştii de atunci au tangenţe şi cu acest caz. În urmă cu 21 de ani, Mircea Lucescu era pe banca dinamoviştilor. Acum, „Il Luce” s-a aflat în tribuna oficială a arenei din Târgu-Jiu, ca spectator şi invitat special al federaţiei pentru a decerna medaliile şi trofeul. Gabi Balint, autorul golului anulat atunci, a fost până de curând antrenorul Timişoarei. Tot0dată, federalul Ionuţ Lupescu era jucător la Dinamo.
Meciul va rămâne în istorie şi prin duritatea incidentelor din timpul jocului. Forţele de ordine au operat 300 de arestări, iar LPF vrea ca galeriile să nu mai însoţească echipele în deplasare.
CUPA ROMÂNIEI
CFR CLUJ - FC TIMIŞOARA .......3-0 Marcatori: Deac (6), Peralta (29 - penalty), Culio (54) CFR CLUJ: Nuno Claro 6 - Tony 6, G. Mureşan 7, Alcantara 7, Panin 7 - Dani 6 - Mara 7, Peralta 7 (57, Pereira 6), Culio 8, Deac 8 (69, Dubarbier 6) - Y. Kone 7. Antrenor: Antonio Conceicao FC TIMIŞOARA: Pantilimon 6 - Bădoi 4 (46, Arm. Karamian 4), Nibombe 4 (76, Luchin), Cisovsky 5, Latovlevici 4 - S. Stancu 5, Alexa 5, Borbely 4 (57, Vrsici 5), Art. Karamian 4 - Parks 4, Bucur 5. Antrenor: Vali Velcea Stadion: „Municipal” - Târgu-Jiu; Spectatori: 9.000; Arbitri: C. Balaj 5 - C. Nica 7, A. Oniţa 7
REPROŞURI
Balint: „Iancu nu trebuia să retragă echipa de la festivitatea de premiere”
Gestul lui Marian Iancu de a interzice jucătorilor timişoreni să participe la festivitatea de premiere a Cupei României i-a dezamăgit pe foştii oficiali ai grupării de pe Bega. Gabi Balint, proaspăt demis de la cârma „alb-violeţilor”, şi profesorul Jackie Ionescu, fost director tehnic, susţin că, dincolo de arbitrajul execrabil al brigăzii conduse de Cristi Balaj, Timişoara trebuia să-şi caute dreptatea în alt mod, cu memorii adresate la FRF.
„Îmi pare rău pentru jucătorii cu care am lucrat. Au fost şi greşeli de arbitraj, de unde a apărut şi nervozitatea din tribune. Iancu nu trebuia să retragă echipa de la festivitatea de premiere, fiindcă e nevoie să respectăm competiţia în sine, publicul, personalităţile prezente acolo. Asta nu era o soluţie de protest”, ne-a declarat ieri fostul tehnician al Timişoarei. „Valentin Ceauşescu ne-a ordonat să ieşim din teren”
„Pele” i-a reproşat fostului său şef că l-a demis prematur de la echipă, într-un moment în care a contribuit decisiv la prezenţa Timişoarei în preliminariile Ligii Campionilor.
„Mi s-au adus acuze cât am fost la Timişoara. Am şi greşit, dar, totuşi, am lăsat echipa pe locul doi şi calificată în finala Cupei României”, a spus Balint pentru EVZ. Gabi s-a referit şi la episodul din anul 1988, atunci când Steaua, echipa la care juca, a ieşit din teren în finala cu Dinamo tocmai la ordinul lui Valentin Ceauşescu, fiul fostului dictator: „Am înscris un gol valabil la acea vreme în Cupă, dar arbitrul Petrescu a văzut ofsaid. Valentin Ceauşescu ne-a poruncit să părăsim terenul de joc. Am vorbit la vestiare, apoi am luat masa împreună cu el. Apoi ni s-a dat nouă Cupa, iar după Revoluţie, FRF a anulat trofeul pentru acel sezon. Deşi am câştigat cu 2-1, s-a considerat că e mai bine să se anuleze competiţia”. Ionescu: „CFR are jucători mai talentaţi ca noi”
Şi Jackie Ionescu a condamnat ordinul lui Iancu, dar şi arbitrajul de la finala Cupei: „Întreaga conducere, mai puţin Dragomir, ne urăşte. Ar trebui să angajăm sociologi şi psihologi care să ne spună de unde vine ura. Echipa nu trebuia scoasă din teren, Cupa e a României, semn de respect pentru ţară şi pentru fotbal. Nu poţi acţiona ca un elev de liceu, care nu vrea să vină la întâlnirea cu gagica. În afara tărăboiului, CFR are jucători mai talentaţi ca noi. Neau depăşit complet. Au avut coordonator de joc, Culio, noi - zero! Anul ăsta a fost apogeul acestor jucători. Va urma un declin”. (Cristian Hubali) "
ACID PE SITE
„Elefantul” atacă oficialii federaţiei Marian Iancu, patronul echipei FC Timişoara, a răbufnit ieri la adresa FRF printr-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului: „Au fabricat documente şi ne-au luat istoria. Ne-au luat şase puncte, minţind opinia publică, şi au trimis documente ticăloase, în sensul de a schimba adevărul în faţa Tribunalului de la Lausanne. Ne-au luat şansa de a câştiga o competiţie, impunându- se prin forţa mijloacelor de care dispun, fiind conducători ai fotbalului românesc. Ce nu ne pot lua, pentru că nu depinde de ei, e demnitatea! Au vrut să ne arate la ce perfecţiune a ajuns sistemul lor corupt. Pe final, am să le transmit ceva direct şi personal: domnilor, acesta-i doar începutul. Să nu credeţi că e finalul! Nici nu vă daţi seama cât de mici şi cât de penibili aţi ajuns!”.
Iancu a intrat în silenzio stampa împreună cu jucătorii săi.