Iancu Jianu - biografia neretușată a unui haiduc și patriot

Iancu Jianu - biografia neretușată a unui haiduc și patriot

Iancu Jianu - biografia neretușată a unui haiduc și patriot. Cum a rămas Iancu Jianu în memoria contemporanilor?

Iancu Jianu - biografia neretușată a unui haiduc și patriot. Cum a rămas Iancu Jianu în memoria contemporanilor?

Am văzut cu toții mini-seria cu episoadele Iancu Jianu Zapciul și Iancu Jianu Haiducul, în interpretarea marelui actor Adrian Pintea. Din păcate, filmul a fost unul romanțat, destul de viciat istoric.

În niciun caz Iancu Jianu nu era la momentul 1821 tânărul zvăpăiat care alege dragostea unei țărănci în locul celei a unei boieroaice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iancu Jianu  și Osman Pasvantoglu

Se naște într-o familie boierească romănățeană a Jienilor, undeva prin 1787. Intră de mic în jocul luptelor haiducești, având abilități reale de călăreț, trăgător și luptător cu sabia. Știa să manevreze și tunurile. Devine lider al haiducilor, fiind mic, zvelt. Familia sa deținuse rangul boieresc de sluger. La 21 de ani în 1809, Iancu Jianu controla o trupă de 3 000 haiduci dotată cu trei tunuri.

Lui Jianu i se datorează, conform tradiției atacul de la Vidin care a lichidat statul lui Osman Pasvantoglu (se pare că în această expediție ar fi fost ucis și liderul regional otoman la 17 februarie 1809, deși există și versiunea otrăvirii de către un agent otoman secret în 1807), distrugând Vidinul și raiaua Turnum care niciodată nu a mai fost refăcută de turci după distrugere.

Tudor Vladimirescu

Iancu Jianu controla atât formațiuni de panduri cât și de haiduci. S-a căsătorit cu una din domnișoarele de curte ale fiicei lui Caragea Vodă (Ralu), Sultana Gălășescu. Se spune că ea l-ar fi luat de bărbat din temnița unde aștepta execuția (a fost trădat și arestat la București), conform unui obicei al pământului.

Jianu a refăcut Biserica Adormirea Maicii Domnului din Caracal, făcută de familia sa. Devine un boier care controla o bună parte din teritoriul Romanațiului. Avea conace și moșii la Caracal, Craiova, Slatina și București,

Oamenii săi, în primăvara lui 1821 se alătură lui Tudor Vladimirescu la Slatina, participând la momentul revoluționar 1821. Avea 34 de ani.  Legenda spune că un pandur de-al Jianului, maiorul Cacalețeanu (Moșia Cacaleți, azi Castranova era moșia acestei familii) ar fi luat, după asasinarea lui Vladimirescu, steagul și l-a zidit în casa sa din Craiova de pe calea Unirii (într-un timp acolo funcționa Policlinia Buna Vestire, nu departe de Casa Armatei) și l-a predat Domnitorului Carol I în 1877, când acesta a venit la Craiova în cursul preparativelor pentru Războiul de Independență.

Iancu Jianu intră în legendă

În decembrie 1843, avea 55 de ani. La mijlocul lunii s-a stins din viață fiind înhumat în ctitoria familei, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Caracal, fiind cinstit și pomenit de Sultana Gălășescu-Jianu. Biografii săi susțin că dacă ar mai fi apucat anul 1848, cu siguranță ar fi participat și la momentul 1848.

Casa Memorială se găsește azi pe fosta stradă a Libertății din Caracal, nu departe de Judecătoria Caracal. Comuna Știrbei, moșia lui Barbu A Știrbei, amantul Reginei Maria, din județul Romanați -Oltul de azi, a primit numele Comuna Iancu Jianu după 1948.