Membru al Comisiei de la Veneția: „Serviciile secrete nu ar trebui să se ocupe de corupție”
- Ionel Dancu
- 1 noiembrie 2016, 00:00
Expertul european Iain Cameron a explicat ieri, în Parlament, că fenomenul corupției este o amenințare „majoră” pentru România dar cei care luptă cu ea trebuie să fi e procurorii și judecătorii, nu serviciile secrete
Membru în Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, suedezul Iain Cameron a spus că în România corupția este „un factor de amenințare major”. El a explicat că statele ar putea să extindă în domenii nebănuite conceptul siguranței naționale şi a dat exemplul Islandei, a cărei economie se bazează pe peşte, astfel că peştele ar putea constitui o problemă de siguranță națională în Islanda.
Exemplul lui Cameron a stârnit râsete la seminarul „Controlul democratic al serviciilor de informații”. „De aceea, şi corupția e o problemă de care se ocupă aceste instituții (serviciile de informații – n.red.) în România. Nu ar trebui să o facă, corupția constituie o problemă majoră în România, o problemă endemică. Normalitatea înseamnă că e o problemă de care trebuie să se ocupe Parchetul şi Poliția, nu serviciile de informații”, a spus expertul.
Riscuri
Cameron a avertizat că, în lipsa unui control eficient al Parlamentului, serviciile secrete pot căpăta „o mentalitate pretoriană”. „Practic devin stat în stat”, a spus el. Potrivit acestuia, cel mai bun control asupra activității serviciilor poate fi realizat printr-un mecanism „hibrid” experți - parlamentari pentru că politicienii nu au experiență în controlul serviciilor, sunt „ocupați”, „foarte interesați de publicitate” şi „imaturi”. Cameron a adăugat că ar fi nevoie şi de un corp de judecători specializați în dosare de siguranță națională.
Expertul Teodora Fuior, care timp de 16 ani a monitorizat diverse structuri de informații, a remarcat la acelaşi seminar că România nu are un control „funcțional” al serviciilor secrete, comisiile de control a SRI şi SIE „tind să lucreze în izolare” şi faptul că aceste comisii nu pot sancționa serviciile reprezintă „subminarea totală” a controlului parlamentar.
PSD vrea reguli noi
Preşedintele Camerei Depu taților, Florin Iordache (PSD), a declarat ieri că legile de funcționare a serviciilor de informații trebuie schimbate de viitorul Parlament. „Din păcate, aceste instituții îşi desfăşoară activitatea în bună măsură după o legislație de la începutul anilor ‚90, ceea ce afectează în mod clar buna lor funcționare”, a explicat el.