Perioada vacanţelor trebuie programată şi anunţată din timp, astfel încât activitatea departamentului din care faci parte să nu fie perturbată.
Este august, vremea concediilor, iar una-două săptămâni de odihnă sunt bine-venite, mai ales după o muncă de un an. Specialiştii în resurse umane spun însă că, indiferent de durata vacanţei, ea trebuie anunţată din timp. De altfel, la marile companii, concediile se programează din vreme, chiar de la începutul anului, astfel încât să existe măcar teoretic o schemă cu angajaţii care vor rămâne la serviciu, pe baricade.
„Dacă firma lasă la latitudinea angajaţilor perioada de concediu, este bine ca superiorii să fie anunţaţi din timp despre intenţia unui salariat de a pleca în vacanţă, pentru a se putea reorganiza fluxul activităţilor“, spune psihologul Oana Catargiu, directorul general al Evolve Group.
Pe de altă parte, sunt firme care stabilesc ca o lună din an, de exemplu august, să fie liberă pentru toţi salariaţii. Există însă şi locuri de muncă unde se lucrează cu motoarele turate în sezonul de vară. „Toate companiile ale căror produse cunosc un vârf de vânzări în perioada de vară vor avea cu siguranţă limitări în acordarea concediilor de odihnă în această perioadă, în special pentru angajaţii din zonele gen produc- ţie, logistică, marketing, vânzări“, susţine Mădălina Uceanu, executive director al AIMS Human Capital România.
Deleagă înainte să pleci! Nu puţine sunt cazurile în care telefoanele angajaţilor sună neîncetat şi în timpul concediului, ei fiind deranjaţi de colegi care le cer sprijinul în rezolvarea unor situaţii. Acest gen de întreruperi sunt foarte nocive pentru relaxare.
„Cei care pleacă ar trebui să încerce să le minimizeze, printr-o bună delegare şi prin stabilirea unor baremuri de urgenţă pentru care pot fi deranjaţi. Evident, opţiuni sunt şi închiderea telefonului sau plecarea în concediu într-o zonă fără acoperire GSM“, este de părere Constantin Ferseta, marketing manager al Neogen. Cea mai bună soluţie este, spun experţii, delegarea sarcinilor înainte de a pleca în concediu. „Asigură-te că persoana care îţi va ţine locul are competenţele necesare şi se bucură de încredere. În acest fel, vei avea un concediu liniştit“, spune business-coach-ul Alin Ghizăşan. Nu te întoarce de luni!
La revenirea din concediu, ai nevoie de o zi-două pentru reacomodare. Cu cât concediul a fost mai lung, cu atât această perioadă este mai dificilă. Experţii spun că poţi să te simţi obosit sau demotivat şi chiar ai putea avea dificultăţi în a avea aceleaşi performanţ e. „Conducerea firmelor trebuie să manifeste înţelegere faţă de aceste situaţii, ele fiind inerente naturii umane“, spune psihologul Oana Catargiu.
Pentru reacomodare, specialiştii sugerează ca prima zi de lucru să nu fie luni, iar responsabilităţile să fie cât mai uşoare.
PRESIUNE SOCIALĂ „Ce, tu crezi că eu sunt mai fraier?!“
Constantin Ferseta, marketing manager al Neogen, spune că, de regulă, concediile se iau în două perioade: odată cu toată lumea - vara şi iarna, şi de Sărbători. El apreciază că e o decizie luată prin presiune socială: „Se spune «toată lumea îşi ia atunci concediu. Ce, tu crezi că eu sunt mai fraier?!»“. Există însă şi varianta în extrasezon, recomandată de Constantin Ferseta, când oricum sunt preţurile mai mici.