Originar din Orientul Mijlociu, humusul este o pastă de năut renumită pentru textura fină și gustul aromat. Este unul dintre cele mai populare preparate preferate de vegani pentru beneficiile nutriționale impresionante.
Humus înseamnă ”năut” în arabă și este un preparat care se află pe masa musulmanilor încă din secolul XIII. Totuși, originea nu este clară, dat fiind faptul că Platon și Socrate menționează humusul în scrierile lor. Dacă originea nu este clară, știm cu siguranță că este unul dintre cele mai vechi preparate din lume.
Pasta de humus, sănătate în fiecare lingură
Pasta de năut se prepară diferit în funcție de zonă. De exemplu, în Turcia, Siria, Liban sau Egipt se consumă cu roșii tocate, castraveți, coriandru sau cu boabe de năut fierte. În Vest, occidentalii mănâncă pasta delicioasă alături de chips-uri, biscuiți sărați sau pe stomacul gol.
Pentru a obține humusul ai nevoie de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, usturoi și zeamă de lămâie. Ingredientele se amestecă până se obține o pastă aromată și cremoasă. Pe lângă faptul că este delicios, humusul are și proprietăți benefice pentru organism.
Este bogat în proteine, fibre și carbohidrați complecși la care de adaugă o varietate de vitamine și minerale printre care fier, calciu, magneziu, zinc sau vitamina C. 100 de grame de humus conțin aproximativ 180 de kcal și 324 miligrame de sodiu (Na).
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de hummus:
- Calorii: 177 kcal;
- Proteine: 20.1 grame;
- Grăsimi: 8,6 grame;
- Carbohidrați: 20.1 grame;
- Fibre: 4 grame;
- Zahăr: 0 grame;
- Sodiu: 324 miligrame.
Beneficii pentru sănătate
Conținutul bogat în proteine și fibre face ca humusul să fie un aliment care accentuează senzația de sațietate și contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge.Trebuie menționat că aportul de fibre îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută și la sănătatea colonului.
Cu o cantitate impresionantă de fier, humusul reduce apariția anemiei și îmbunătățește sistemul imunitar. Aparte de valoarea nutritivă, pasta obținută din năut se poate prepara extrem de ușor. Persoanele care nu au timp să-l pregătească îl pot găsi la orice supermarket sau magazine naturiste.
Rețetă de humus libanez: secrete
Într-un robot de bucătărie sau blender, turnați pasta de susan, sucul de lămâie, năutul fiert sau cel din conservă, uleiul de măsline și cățeii de usturoi.
Amestecați până când tot amestecul se transformă într-o pastă fină și cremoasă. Puteți turna puțină apă din conservă în cazul în care compoziția este prea densă. Puteți condimenta după gust pasta obținută, cu sare chimion sau piper negru. Transferați humusul într-un bol și stropiți-l cu o lingură de ulei de măsline și nițică boia.
Pentru a nu greși rețeta trebuie să aveți în vedere că pasta și zeama de lămâie se mixează separat și se adaugă prima dată în compoziție. Un alt secret pentru a obține un humus cremos este apa din conserva de năut (aquafaba). Totodată este indicat să îndepărtați cojile năutului fiert. De asemenea, pentru un humus aerat puteți adăuga un cub de gheață în blender, potrivit unica.ro.