Cu ce sunt ademeniţi parlamentarii puterii de către PSD
- Adam Popescu
- 8 iunie 2010, 09:20
În schimbul votului la moţiunea de cenzură, PSD promite nu doar carnetul de partid, ci şi un colegiu asigurat pentru viitoarele alegeri.
Social-democraţii şi liberalii au o săptămână pentru a atrage 20 de parlamentari ai puterii să pună umărul la dărâmarea guvernului Boc. Conform ultimei „raportări” făcute lui Victor Ponta, 13 parlamentari PDL şi UNPR au fost deja convinşi să schimbe tabăra.
„Mai avem nevoie doar de şapte voturi”, le-ar fi spus preşedintele PSD colegilor săi din conducerea partidului. Conform estimărilor liberalilor însă ar fi vorba de 10 voturi.
La racolare de PDL-işti au fost trimişi toţi liderii PSD în frunte cu Viorel Hrebenciuc, negociatorul tradiţional al problemelor „delicate”. „L-am pus şi pe el (Viorel Hrebenciuc - n.r.), şi pe alţii să se ocupe să găsească susţinere pentru moţiunea de cenzură”, ne-a declarat preşdintele PSD, Victor Ponta, convins că sunt şanse ca moţiunea să treacă. Asta dacă negocierile cu parlamentarii puterii vor da roade.
Speranţa liderilor PSD a fost alimentată de anumite semnale venite din partea unor parlamentari ai puterii, dornici să schimbe tabăra.
Tema a fost discutată şi ieri la şedinţa Biroului Permanent unde s-a stabilit că revenirea în partid, pentru cei plecaţi la UNPR, dar şi trecerea la PSD, pentru parlamentarii PDL, să fie condiţionate de votarea moţiunii de cenzură.
„Avem nişte promisiuni şi discuţii cu parlamentari care vor să treacă la noi. Să vedem întâi cum votează la moţiune”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta. În plus, votul trebuie să fie „cu bilele la vedere”, pentru a nu exista dubii.
PSD plusează cu fotolii în parlament
În schimbul votului pentru căderea guvernului, parlamentarii PDL şi UNPR vor primi carnetul de membru PSD, dar mai ales garanţia că, la viitoarele alegeri, vor avea asigurat colegiul pe care îl deţin în acest moment.
Ultimul cuvânt în privinţa înscrierii în partid îl va avea Victor Ponta, care a atenţionat că nu oricine va fi primit în PSD şi că va conta foarte mult ca parlamentarii respectivi să fie agreaţi de conducerea partidului.
„Băsescu şi Boc, clonele lui Ciomu”
Textul moţiunii de cenzură şi semnăturile de susţinere au fost depuse ieri de PSD, după ce premierul Boc a anunţat în plenul parlamentului angajarea răspunderii pentru cele două legi de austeritate: reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor cu 15%.
Intitulată „Opriţi genocidul social!”, moţiunea de cenzură a PSD îl compară pe Emil Boc cu celebrul doctor Ciomu. „Cabinetul Emil Boc şi Traian Băsescu au procedat cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu, adică au tăiat masiv, doar-doar opresc hemoragia. E ca şi cum unui bolnav de cancer, ca să păstrăm metafora prezidenţială, doctorul i-ar extirpa doar o mică bucăţică din tumoră şi i-ar tăia, în compensaţie, câte o bucată din celelalte organe”, se arată în textul moţiunii.
„Cu bilele la vedere” a fost de altfel şi cerinţa impusă PSD-iştilor. „Parlamentarii PSD vor vota pentru moţiune, categoric. Nu este absolut niciun dubiu. Vor vota la vedere. Nu numai că îşi vor arăta votul, dar se vor mândri cu acest vot pentru moţiunea de cenzură”, a spus Ponta.
PRECAUŢII
PDL ţine trei aleşi la cota de atenţie
Intervenţia preşedintelui Băsescu de la Snagov a înăbuşit, temporar, revolta din rândul parlamentarilor PDL, fără a-i mulţumi însă pe toţi contestatarii lui Emil Boc.
Precauţi, liderii de grupuri din parlament, Mircea Toader şi Traian Igaş, au făcut ieri apelul PDL-iştilor, puşi să-şi declare în faţa colegilor, clar, opţiunea în faţa moţiunii de cenzură. După ameninţările lui Băsescu că nu vor mai intra la guvernare dacă răstoarnă guvernul, doar trei parlamentari PDL au mai ieşit din corul care îl susţine acum pe Boc.
La Camera Deputaţilor, Daniel Oajdea şi Clement Negruţ s-au declarat încă nehotărâţi, în timp ce la Senat singurul care a spus deschis că se mai gândeşte este Georgică Severin, aflat, din estimările colegilor, cu un picior în PSD. (Anca Simina)