„Sforarul” PSD i-ar fi cerut ministrului de interne Dan Nica înlăturarea chestorului Marian Tutilescu şi a echipei sale. Iar scandalul „Plaza” a fost pretextul. Înlăturarea chestorului Marian Tutilescu şi a echipei acestuia de la şefia Poliţiei Capitalei a fost o decizie politică, „operată” de ministrul Dan Nica la cererea tandemului Viorel Hrebenciuc - Marian Vanghelie.
Aşa susţin surse din interiorul instituţiei conduse de Nica, dar şi din Partidul Social Democrat (PSD). Potrivit acestora, „decapitarea” poliţiei bucureştene ar fi fost pusă la cale „mai demult” şi face parte din lupta dusă de aripa Hrebenciuc – Vanghelie pentru a prelua controlul poliţiei, Dan Nica reuşind acum să găsească şi pretextul, de altfel destul de discutabil: scandalul „Plaza”.
„Decapitarea Poliţiei Capitalei nu are legătură cu scandalul de la Mall. Este doar un episod al planului prin care cei doi grei ai PSD caută să plaseze oamenii din gruparea lor în funcţiile-cheie din MAI. Acest plan a debutat cu încercarea de a-i impune pe controversaţii Min cu Silvestru (în funcţia de adjunct la şefului MAI), Cătălin Voicu şi Ionel Georgescu (la «Doi ş’un sfert»)”, au completat aceleaşi surse. Presiuni înteţite
De altfel, în ultima vreme, s-au înteţit presiunile făcute de Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc pentru ca Nica să „opereze” numirile comandate de ei la MAI. În acest context, la doar o zi după îndepărtarea lui Marian Tutilescu, Dan Nica a mai instalat un om al grupării conduse de cei doi „grei” ai PSD. Este vorba despre Şerban Nicolae, numit secretar de stat la MAI, pe probleme legate de integrarea în spaţiul Schengen. Deşi cunoscut drept un iliescian, Nicolae a fost puternic susţinut de Viorel Hrebenciuc pentru acest post. FAVOR
Schimbarea lui Tutilescu, un semnal pentru Becali
„Pretextul găsit de Nica pentru decapitările din poliţie este cu atât mai şubred cu cât unii dintre poliţiştii cercetaţi acum nici măcar nu au participat la «operaţiunea Plaza». (...) Au participat însă la reţinerea lui Gigi Becali, iar motivul real al schimbărilor pare a fi tocmai acest caz”, au precizat sursele citate.
Mai mult, este cunoscută acuzaţia făcută de Becali, în momentul în care a fost „săltat” de mascaţi, şi anume că „Titulescu este în spatele reţinerii mele”. „Deşi Becali a greşit o literă, toată lumea s-a gândit la Tutilescu. (...) Este cunoscută şi relaţia strânsă dintre Becali şi Hrebenciuc şi nu este exclus ca «sforarul PSD» să folosească această «decapitare» ca pe un favor pe care i-l face năpăstuitului său prieten(...)”, au completat aceleaşi surse. Înlocuitorul acestuia, susţin surse din partidul condus de Mircea Geoană, nu este încă decis, dar cel mai probabil acesta va fi Mihai Călinescu, unul dintre adjuncţii şefului Poliţiei Române. Oficial, între Plaza şi schimbare nu există semnul egal
Ieri-dimineaţă, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat într-un comunicat de presă că, în urma raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului, a început cercetarea prealabilă pentru „neglijenţă în înde plinirea îndatoririlor de serviciu” împotriva subcomisarului Cătălin Adam, adjunctul lui Tutilescu pe probleme de Ordine Publică – cel care a coordonat intervenţia poliţiştilor, în seara de 21 februarie - împotriva chestorului Lucian Guran, adjunct al lui Marian Tutilescu pe probleme de Poliţie Judiciară – aflat, în acea seară, la comanda Poliţiei Capitalei – şi a comisarului-şef Constantin Stoian – adjunct al şefului Serviciului de Investigaţii Criminale.
Motivul: „Deşi au fost informaţi despre iminenţa producerii unei altercaţii între membrii grupării Preda şi reprezentanţii firmei BGS, niciunul dintre cei trei ofiţeri nu a luat măsuri pentru a preveni conflictul, tratând informaţiile cu superficialitate”. Neoficial însă, în raport se arată că cercetările împotriva celor trei au început imediat după scandalul de la Mall Plaza, adică înainte de finalizarea raportului.
Mai mult, oficialii Internelor au precizat că verificările de fond, care vizează activitatea întregii poliţii bucureştene nu s-au încheiat, concluziile urmând a fi date publicităţii în perioada următoare.
Deşi surse din minister au dat drept sigur faptul că şi în cazul schimbării lui Tutilescu, Nica a folosit ca pretext tot scandalul „Plaza”, în acelaşi comunicat de presă al MAI se face trimitere şi la decizia mutării acestuia „în interes de serviciu” la Direcţia Permise. „Pentru eliminarea oricăror speculaţii, MAI precizează că mutarea lui Tutilescu nu are nicio legătură cu derularea incidentului de la Mall Plaza România”, se precizează în comunicat.
De altfel, ieri la prânz, chestorul Tutilescu şi-a anunţat subalternii că nu-i va mai conduce şi le-a cerut să aibă încredere în chestorul Lucian Guran, un „poliţist de toată isprava”. Dat afară din SRI, numit adjunct la DGIPI
Ministrul Nica a luat decizii discutabile nu doar în cazul Poliţiei Capitalei, ci şi în cel al Direcţiei de Protecţie Internă a Ministerului (DGIPI). După numirea şi debarcarea lui Cornel Şerban de la şefia serviciului secret al Internelor, în urma scandalului „Popoviciu”, Nica „o face din nou” prin aducerea la „Doi şi un sfert”, ca director general adjunct, e drept interimar, a fostului şef al Diviziei Generale Contraspionaj a SRI, Paul Iordache.
Asta în condiţiile în care, în 2001, conducerea SRI l-a eliberat pe acesta din funcţie pe motiv că ar fi încălcat legea privind siguranţa naţională şi legea SRI în scandalul „Timofte – KGB”.
Concret, o comisie de anchetă a SRI a stabilit că, în 1998 şi în 2001, Iordache ar fi participat la punerea în circulaţie a unui document „fabricat” de cadre ale SRI, în 1993, din care reiese că fostul şef al serviciului, Radu Timofte, ar fi colaborat cu KGB-ul (serviciul secret rusesc).
MOTIVE PENTRU DEMITERE Adam şi Pitulescu - la Plaza, Guran şi Stoian - la Becali
Raluca Dan Raportul Corpului de Control al ministrului Dan Nica, în baza căruia a fost „decapitată” Poliţia Capitalei, conţine o serie de concluzii care lasă loc de interpretări, legând demiterea şefului poliţiei şi cercetarea celor trei poliţişti mai puţin de scandalul „Plaza” şi mai mult de reţinerea lui Gigi Becali. Concret, în seara scandalului, şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, era plecat din ţară. La comandă se afla adjunctul său, Lucian Guran. Potrivit raportului, acesta din urmă a fost sunat la ora 18.15, de omologul său pe probleme de Ordine Publică, Cătălin Adam, care l-a informat că la Plaza România are loc un conflict şi că a trimis acolo echipajele SPIR.
În mai puţin de 15 minute, Guran a fost sunat din nou, fiind informat că trei membri ai clanului Preda au fost reţinuţi. El i-a ordonat lui Adam să ia urgent legătura cu comisarul-şef Mihai Pitulescu care îi mai cercetase în trecut pe membrii clanului. Abia în acest moment, adică la 18.36, scandalul de la Plaza era anunţat şi la 112.
Pe de altă parte, potrivit raportului, cu aproximativ două săptămâni înainte de scandal, Tutilescu primise celebra informare despre iminenţa unui scandal la Plaza, pe care i-a înmânat-o comisarului Constantin Stoian.
La Plaza nu, la Becali da
Deşi surse ministeriale spuneau că şeful direct al lui Stoian, comisarul-şef Pitulescu nu ştia nimic despre informare, acesta din urmă a fost implicat în aplanarea scandalului de la Plaza şi îi contrazice, prin declaraţiile făcute în acea seară, pe oficialii de la Interne. „Noi aveam informaţii despre acest conflict. (...) Cunoscându-se starea conflictuală, echipele de intervenţie se aflau în zonă, în această seară, existând informaţii că se va săvârşi un act cu violenţă în acel complex comercial”, spunea în februarie Pitulescu.
În schimb însă, deşi nu a fost implicat efectiv în scandalul „Plaza”, comisarul Stoian a condus echipele de poliţişti care au descins, pe 2 aprilie, la locuinţa din Pipera a lui Gigi Becali. În acelaşi timp, reţinerea lui Becali şi a apropiaţilor săi a fost „coordonată operativ” de chestorul Guran. Spre deosebire de momentul „Plaza”, la comanda Poliţiei Capitalei se afla, în acea dimineaţă, Marian Tutilescu.
MODEL DE ANCHETĂ Guran: „Am aflat de la televizor ce mi se întâmplă”
Chestorul Lucian Guran, unul dintre cei trei ofiţeri vizaţi de ancheta ordonată de ministrul Nica, spune că a aflat, joi seara, de la televizor că este cercetat pentru neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Mai mult, susţine chestorul, deşi toţi poli ţiştii care au participat la aplanarea conflictului de la Plaza au fost audiaţi chiar a doua zi de membrii Corpului de Control al ministrului, lui i s-a cerut abia joi – în ziua în care surse din minister au făcut publică ştirea despre decapitările din Poliţia Capitalei – să completeze un raport despre evenimentele din februarie. EVZ: Când aţi fost informat că sunteţi cercetat disciplinar? Chestor Lucian Guran: Până la această oră (ieri, ora 14.00 – n.r.) nu mi s-a spus nimic, nu am fost contactat de nimeni, nici de la Poliţia Română, nici de Interne. Am aflat ce mi se întâmplă joi seara, de la televizor, iar astăzi, directorul general al Poliţiei Capitalei, Marian Tutilescu, mi-a spus că aş fi supus unei anchete. Corpul de Control al MAI v-a cerut un raport cu privire la evenimentele de la Mall Plaza? Da, însă joi (în ziua când ştirea despre „decapitări” ieşea în presă – n.r.). Asta, în condiţile în care ancheta internă a început la o zidouă de la incidentele de la Plaza. Atunci, tuturor poli ţiştilor care au fost la eveniment li s-au cerut ra poarte în legătură cu ce s-a întâm plat acolo. La mine au venit joi, când i-am rugat să mă ierte, dar nu pot face rapoarte, pentru că am program de audienţe cu publicul. De ce credeţi că informaţiile cu privire la „decapitarea” Poliţiei Capitalei şi la ancheta împotriva dumneavoastră şi a colegilor dumneavoastră au apărut mai întâi în presă? Nu ştiu, nu vreau să fac presupuneri, dar cred că ministrul a fost informat greşit cu privire la acest caz, mai ales că întâlnirile mele cu membrii Corpului de Control nu au fost întotdeauna dintre cele mai amiabile. Ce aveţi de gând să faceţi pe viitor? Deocamdată, aştept decizia ministerului şi pe urmă voi vedea ce fac... Consideraţi că aţi greşit cu ceva în scandalul „Plaza”? Cred că cea mai mare „greşeală” este că lucrez de 24 de ani în Poliţia Capitalei, că sunt cinstit şi că în continuare sunt singurul chestor din MAI care locuieşte cu soţia şi cei doi copii într-un apartament cu două camere. PATRU LUNI DE SCANDALURI
Războiul pentru controlul politic al MAI
La vârful PSD a existat un interes deosebit pentru controlarea şi subordonarea MAI. Şi cu PDL, dar mai ales între ele, diverse grupări din PSD s-au bătut pe acest minister considerat „de influenţă”, situaţie ce a implicat, în ultimele patru luni, Internele într-un lung şir de scandaluri.
Printre cei mai interesaţi de controlul asupra acestui minister s-au arătat Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie. Ei l-au şi convins pe Geoană ca PSD să-l aleagă la negocieri. Încă din decembrie, de la formarea guvernului, Hrebenciuc şi Vanghelie au încercat să-şi plaseze omul la conducerea Internelor. Controversatul Cătălin Voicu a pierdut însă în faţa lui Gabriel Oprea. Pentru puţină vreme. Tandemul Hrebenciuc- Vanghelie l-a decapitat pe Oprea, pentru că acesta numise în funcţiile-cheie de la MAI alţi oameni decât cei agreaţi de ei. Printre alţii, şi pe Virgil „Vulpea” Ardelean, pe care l-au şi schimbat.
După înlocuirea lui Gabriel Oprea cu Liviu Dragnea, tandemul Hrebenciuc- Vanghelie a încercat să-şi mai „plaseze” doi oameni în funcţii-cheie la Interne. Pe Mincu Silvestru, ca secretar de stat, adjunct al ministrului, şi pe Ionel Georgescu, şef la „Doi ş’un sfert”. Aceştia au fost refuzaţi la Cotroceni, iar Dragnea a fost obligat să demisioneze pentru a nu avea aceeaşi soartă ca şi Oprea. După instala rea celui de-al treilea ministru de interne, Dan Nica, Hrebenciuc şi Vanghelie şi-au sporit acţiunile de a-şi instala oamenii la MAI. (Florin Ciornei)
Citiţi şi: Poliţia Capitalei decapitată Liberi să facă legea în Capitală Scandalul din Mall: Preda, pus în libertate Scandalagiii din Mall, puşi în libertate de judecători Fratele lui Preda: BGS a pornit scandalul Nica spre interlopi: Nu sunteţi în siguranţă!