Bebeluşii care primesc hrană solidă mai devreme de 4-6 luni de viaţă sunt predispuşi la obezitate într-o mai mare măsură decât cei care primesc exclusiv lapte matern, arată un nou studiu american publicat în „Pediatrics”.
Cercetările confirmă recomandările ghidurilor internaţionale, potrivit cărora părinţii nu ar trebui să-şi hrănească bebeluşii cu hrană solidă în prima jumătate de an. „Aderarea la aceste ghiduri poate reduce riscul de obezitate”, atrage atenţia Dr. Susanna Huh, unul dintre autorii studiului, citată de Reuters.
Studiile anterioare care au încercat să stabilească vârsta optimă la care părinţii ar trebui să diversifice meniul copiilor au avut rezultate contradictorii. Totuşi, riscul de obezitate a fost ridicat de mai multe echipe de cercetători. Tranziţia de la lapte la hrană solidă înseamnă din start un aport caloric mai mare. Unul dintre patru copiii, risc de obezitate În acest ultim studiu, cercetătorii au ţinut sub observaţie 850 de bebeluşi dar şi pe mamele lor timp de trei ani. Mamele au fost întrebate cât timp şi-au hrănit copilul la sân şi când au început să adauge în alimentaţia copilului şi hrană solidă, precum cereale, fructe şi alte alimente pentru bebeluşi. Când copiii au împlinit 3 ani, cercetătorii au corelat greutatea cu înălţimea lor. Dacă la copiii care au fost hrăniţi exclusiv la sân în primele 4-6 luni de zile, cercetătorii nu au constat vreun risc de obezitate, unul din patru copii care a primit hrană solidă înainte de a împlini patru luni poate deveni obez. Părinţii pot exagera cu hrana din prea multă dragoste Alăptatul în sine reduce riscul de obezitate în rândul bebeluşilor. Părinţii nu pot estima cantitatea de hrană solidă de care are nevoie un copil şi pot exagera cu mâncarea.
„Foarte mulţi părinţi încep să îşi îndoape copiii din prea multă dragoste, crezând că vor creşte mai sănătoşi şi mai viguroşi. Efectul nu este cel aşteptat însă”, atrage atenția dr. David McCormick, pediatru la Universitatea din Texas.