Rebelii Houthi susțin că au atacat o navă comercială americană în Marea Roșie

Rebelii Houthi susțin că au atacat o navă comercială americană în Marea Roșie Traficul maritim Sursa foto: Unsplash

Mişcarea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, a anunțat că a lovit o navă comercială americană în Marea Roșie, într-un nou atac care vizează transportul maritim comercial.

Nava, denumită de către rebelii Houthi, KOI, a fost identificată ca fiind operată de SUA. Firma de securitate maritimă Ambrey a relatat că o navă, care se afla la sud de portul Aden din Yemen, a raportat o explozie la bord, însă nu a menționat numele navei.

În paralel, SUA au efectuat noi atacuri aeriene în Yemen, vizând 10 drone care se pregăteau pentru lansare. Conform BBC, KOI este o navă de containere sub pavilion liberian, operată de Oceonix Services, cu sediul în Marea Britanie. De asemenea, din flota aceleiași companii face parte și petrolierul Marlin Luanda, care a fost avariat sâmbătă de o rachetă.

Ce a anunțat gruparea Houthi

Rebelii Houthi consideră că toate navele israeliene, americane și britanice sunt ținte legitime, în urma războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza și a atacurilor americane și britanice împotriva pozițiilor de rachete Houthi. Aceste atacuri sunt văzute de cele două țări ca fiind eforturi de a proteja comerțul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al grupării Houthi, Yahya Sarea, a declarat miercuri că forțele armate ale mișcării au vizat o navă comercială americană numită KOI cu „mai multe rachete navale adecvate”. Nava, a spus el, se îndrepta spre „porturile din Palestina ocupată”, o expresie care este uneori folosită pentru a desemna Israelul. Yemenul, a adăugat el, „nu va ezita” să riposteze la „escaladarea britanico-americană”.

„Toate navele americane și britanice din Marea Roșie și Marea Arabiei sunt ținte legitime pentru forțele armate yemenite atâta timp cât agresiunea americano-britanică împotriva țării noastre continuă”, a declarat purtătorul cuvânt al militanţilor Houthi.

Care a fost răspunsul Statelor Unite

Comandamentul Central al SUA a afirmat că cele 10 drone pregătite pentru lansare în Yemen au reprezentat o amenințare pentru navele comerciale și navele de război americane din zonă. Toate cele 10 au fost distruse împreună cu o stație de control la sol a dronelor Houthi, a menționat acesta. SUA a mai adăugat că una dintre navele sale de război a doborât trei drone iraniene și o rachetă balistică anti-navă Houthi în Golful Aden.

Marea Roșie

Sursa foto: Dreamstime.com

Comerțul internațional încetinit de atacurile rebelilor

Atacurile rebelilor Houthi asupra transportului maritim în Marea Roșie au încetinit comerțul internațional, provocând temeri legate de blocaje în aprovizionare.

Pe 7 octombrie, sute de bărbați înarmați palestinieni din Gaza s-au infiltrat în sudul Israelului, unde au ucis aproximativ 1 300 de persoane - majoritatea civili - și au luat ostatici alte 250 de persoane.

Israelul a răspuns prin lansarea unei campanii militare în Gaza, în timpul căreia peste 26 900 de persoane - majoritatea femei și copii - au fost ucise, conform Ministerului Sănătății din acea zonă, controlată de gruparea Hamas.