HOȚII NU AU LIBER! Ce trebuie să faci ca să nu fii FURAT ÎN VACANȚĂ. Peste 12.000 de polițiști patrulează în weekend și de „Sfânta Maria”
- Petrisor Cana
- 14 august 2014, 15:49
Peste 12.200 de poliţişti vor fi la datorie, alături de celelalte efective ale Ministerului Afacerilor Interne, pe timpul minivacanței, pentru ca toţi cetăţenii să petreacă în linişte. Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru ca Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie petrecută fără evenimente neplăcute.
În perioada 15 – 17 august a.c., pe lângă dispozitivul curent, poliţiştii au misiunea de a asigura ordinea şi liniştea publică, de a asigura fluenţa circulaţiei pe traseele către mare şi munte, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative, anunță Poliția Română.
Astfel, 12.233 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru asigurăarea unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi pentru fluenţa traficului. Pentru prevenirea faptelor antisociale, zilnic, vor acţiona aproape 4.560 de patrule, aproximativ 2.430 dintre acestea fiind auto, iar 2.130 pedestre.
În aceste zile, poliţiştii, alături de jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, vor acorda o atenție deosebită zonelor unde se va afla un număr mare de oameni, respectiv la manifestările religioase, evenimentele cultural-artistice și ceremoniile militare prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei.
Dacă plecaţi de la domiciliu:
Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă, pentru petrecerea minivacanţei de Sfânta Maria. Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa.
Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.
Dacă hotărâţi să petreceţi minivacanţa în străinătate:
Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro.
Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!).
Manifestaţi vigilenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejur. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare!
Pe perioada sejurului:
Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.
Banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional.
Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase. Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.
Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise.
Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!
Dacă vă aflaţi în staţiuni de pe litoral, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii etc.). Lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.
Recomandări pentru părinţi:
Discutaţi cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie să facă şi ce nu pe perioada sejurului.
Ajutaţi-i pe copii să vă reţină numele complete, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd. Cel mai bine este să rămână în zona unde v-au văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist/agent de pazăsau la un adult însoţit de un copil!
Supravegheaţi-vă în permanenţă copiii, la joacă, când vă aflaţi la cumpărături, la plajă etc.
Învăţaţi-i să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil.
Explicaţi-le,pe înţelesul lor, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în nici un caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext!
În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112.În plus, alertaţi şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, la numărul 116000.