Hoţii din Portul Constanţa angajau poliţiştii ca antemergători. TIR-urile erau păzite de Poliţia Română
- Feri Predescu
- 20 martie 2012, 20:07
În ultimele 4 luni s-a furat masiv din Port, spun procurorii. Poliţiştii primeau 100 de lei pe tură ca să păzească transporturile. Agenţii de pază, doar câte 50 de lei. Marfa furată era condusă cu girofarul.
Peste 70 de persoane printre care 13 poliţişti constănţeni sunt cercetaţi de procurori şi ofiţerii DGA într-un amplu dosar de furturi masive din Portul Constanţa.
La primele ore ale dimineţii au avut loc 15 percheziţii domiciliare autorizate de judecători, solicitate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Acuzaţiile: „corupţie, furt calificat de către o reţea infracţională specializată în furturile de marfă din port”.
Suspecţii sunt filaţi şi interceptaţi de peste paru luni. „Avem suficiente probe să trimitem astăzi un minim de 15-20 de persoane în faţa judecătorilor, cu propunerea de arestare, din care mai mult de jumătate sunt lucrători de poliţie”, a declarat procurorul de caz, Teodor Niţă.
Bandele lucrau în ture, nu se călcau în picioare
Erau de fapt trei şefi, un triumvirat care coordonează grupările de hoţi care nu puteau intra unul peste altul. Se lucra organizat „cei trei şefi sunt hoţi versaţi ca în filme”, spune procurorul Niţă. Când membrul unei grupări a intrat peste o alt sector a luat o bătaie soră cu moartea din cauza „concurenţei neloiale”.
Fiecare agent de pază primea cam 50 de lei pe tură. Poliţiştii primeau câte 100 de lei. „Unul dintre poliţişti a fost foarte supărat că a primit doar 100 lei şi a ameninţat prin telefon şeful unei structurui de hoţi că îl va împuşca în cap şi în acest fel va lăsa câmp liber de furat pentru altă grupare, care nu trişează”, explică procurorul Niţă. Un rol important în demascarea reţelei l-ar fi avut SRI „care a lucrat sub acoperire".
S-a furat cu TIR-ul, cu zecile de tone
Marfa pentru export era vizată de şefii grupării infracţionale. Ca să o poată scoată din port, fie că e fier vechi, fie îngrăşăminte sau cereale din port, beneficiau de sprijinul nemijlocit al unor agenţi de pază şi al poliţiştilor. Pentru că dădeau şpagă lunară, în regim permanent, hoţii deveniseră stăpânii portului.
Unii aveau la dispoziţie chiar şi sigilii de resigilare a vagoanelor din care scoteau marfă, puse la dispoziţie de un lucrător de la Poliţie Transporturi Maritime. Furau cu dube, autoturisme şi chiar cu TIR-uri. Agenţii de pază sau poliţiştii însoţeau convoaiele ca antemergători, la ieşirea din port.
Prea mare jaful pentru ca şefii să nu ştie nimic
Prejudiciul nu a fost încă stabilit „însă este enorm, va depăşi cu mult bariera pentru furtul cu consecinţe grave”, spune procurorul de caz.
El dă exemplul unei firme din Ciucurova, Tulcea, unde astăzi dimineaţă au fost descoperite peste 500 tone de uree şi 50 tone de cereale furate din portul Constanţa. Potrivit anchetatorilor, în ultimele patru luni s-a furat masiv.
Întrebat de EVZ de ce au fost luaţi în vizor doar agenţii de poliţie, procurorul Teodor Niţă a declarat că „ofiţerii de poliţie nu sunt în competenţa Parchetului de pe lângă Tribunal, întrebaţi la DNA”.