Editura Evenimentul si Capital

Hoția și nesimțirea au dus în pragul dezastrului un spital de referință. „Marius Nasta” a ajuns o ruină

Autor: | | 5 Comentarii | 4786 Vizualizari

Cel mai mare Institut de pneumofi ziologie, „Marius Nasta” din Capitală, a ajuns o groapă de aruncat bolnavi, în așteptarea destinului care să le decidă soarta. Medicii, marea lor majoritate fi ind cei mai buni în patologia bolilor respiratorii, se declară neputincioși în fața morții, din cauza unor factori care nu țin de ei: pereți căzuți, instalații vechi, aparatură puțină și proastă. Un nou manager, Dr. Beatrice Mahler, a rupt șirul a 100 de ani de hoție și supt bani din „Nasta” și a făcut doi pași curajoși și unici pentru sistemul medical: a fost primul manager de spital românesc din istorie care a alertat Direcția de Sănătate Publică (DSP) cu privire la faptul căîn secția de Terapie Intensivă există bacterii periculoase și, tot în premieră, a făcut intabularea spitalului.

Un manager bun nu lasă un spital să ajungă o ruină, ascunzându-se după deja obositoarea sintagmă „Nu sunt bani!”. Vreme de mai multe decenii, „Nasta” nu a primit fonduri pentru renovare și îmbunătățiri pentru că foștii directori nu s-au dat în vânt pentru a realiza proiecte aducătoare de investiții. Mai mult, institutul nu a avut nici măcar intabulare, ceea ce a însemnat că nu se puteau dezvolta mici afaceri aducătoare de fonduri, precum un butic alimentar, o cantină șamd., ci pentru că nu s-au cerut. Foștii directori au lăsat „moștenire” pacienților de astăzi, o ruină. Ultima investiție a fost de 2.000.000 de lei (cca. 400.000 euro), în 2016. Renovarea lui „Nasta” a început însă în 1998, când s-a dat jos tencuiala și s-a început reconsolidarea corpurilor spitalului. Banii primiți în urmă cu patru ani nu au acoperit mare lucru, aceștia mergând către peticirea unor reparații urgente. Totodată, canalizarea veche, care emană mirosuri insuportabile în spital și în afara lui, a rămas neschimbată. Acum, Institutul de pneumofiziologie a depășit un prag important. De luni, DSP a declarat secția ATI funcțională și lipsită de nosocomiale, după mai multe săptămâni de carantină și testări.

Planul de salvare e făcut. Cine plătește?

„Cu siguranță lucrările efectuate vor asigura condițile igenico-saniare pentru a avea o activitate medicală corectă, fără risc de suprainfecție. Însă Institutul Marius Nasta are nevoie de investiții în infrastructură. Așa cum probabil multă lume știe, structura pavilionară și extrem de veche necesită schimbări majore. Dacă e să ne referim la sediul din Șos. Viilor, pașii de modernizare presupun mai multe etape: finalizarea pavilionului 2, etajul, cele 2 săli de bloc operator și corpul de clădire, extrem de deteriorat în acest moment, care ar trebui să găzduiască noua stație de sterilizare. Astfel, activitatea secției de chirurgie toracică va putea fi transferată în pavilionul 2 cât timp s-ar pune în aplicare un alt proiect, scris deja, care prevede extinderea secției de terapie intensivă și a blocului operator, respectând cu strictețe normele legislative existente”, explică managerul dr. Beatrice Mahler. „Trebuie să menționez că un alt proiect depus deja la TIKA prevede un corp nou, care să permită funcționarea compartimentului de primiri urgențe din Institutul Marius Nasta, în condiții conforme de igenă. Extrem de urgentă este renovarea și dotarea bucătăriei, renovarea și dotarea laboratorului de bronhologie. Pentru sediul din Zerlendi, proiectul de modernizare și consolidare a clădirilor existente este depus la Compania Națională de Investiții care, împreună cu Ministerul Dezvoltării, vor analiza și, sper eu, aproba propunerea noastră. Aspectul sediului din calea Șerban Vodă necesită investiții de maximă urgență”, a mai explicat dr. Mahler pentru EVZ. În alte cuvinte, institutul stă să cadă, și la propriu, și la figurat! Salvarea lui în întregime ar costa circa 40 de milioane de euro.

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista „Nasta”

În primul rând, copiii din secția de TBC a clădirii din Zerlendi ar găsi greu, sau poate deloc, un spital specializat care să-i trateze. E vorba de peste 500 de copii diagnosticați anual cu TBC. Pe lângă acești copii, mai sunt și alții, cu grave probleme respratorii. Pe lângă ei, alte zeci de mii de pacienți din Capitală și din țară nu ar beneficia de tratament specializat pentru afecțiuni pulmonare. La „Nasta” se fac 35.000 de internări pe an și 1.800 de intervenții chirurgicale. Iar în dispensarele TBC, 47.000 de consultații.

„Așa cum știți, timp de o lună, terapia intesivă și blocul operator au fost închise. Am efectuat lucrări de reparație și igenizare. Am înlocuit ușile din lemn cu uși fixe din PVC, s-au înlocuit lămpile electrice, întrerupătoare, prize, lămpi de veghe, s-a înlocuit covorul PVC cu covor PVC tip TARKET antibacterian, s-a aplicat vopsea lavabilă pe plafon. Au fost finalizate procedurile de dezinfecție a instalației interioare de apă din Pavilionul 1, unde se află blocul operator. Joi, 7 martie, au fost recoltate probe de testare a condițiilor igenico-sanitare din Institutul Marius Nasta. Începând de marți, 12.03.2019, s-a reluat activitatea în terapie intensivă și bloc operator”, ne-a declarat directorul Institutului.

Cum prevenim infecțiile nosocomiale?

● igiena riguroasă a mâinilor pentru personalul medical, prin spălare cu apă și săpun, ulterior dezinfecție

● igena cavității bucale la pacientul intubat – de cel puțin 4 ori pe zi, igena cavității bucale preoperator la pacienții care vor necesita anestezie generală

● igiena tegumentelor pentru pacienții imobilizați la pat

● toaleta bronșică prin bronhoaspirație

● tratamentul ajustat conform antibiogramei și cu durată adecvată tipului de infecție

● utilizarea materialelor de unică folosință

● respectarea cu strictețe a procedurilor de sterilizare

● respectarea procedurilor de curățenie și dezinfecția ciclică a saloanelor

Ce ar trebuie săștiți despre nosocomiale

Episodul de la „Marius Nasta”, alături de cel petrecut la maternitatea Giulești, unde mai mulți bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu specific unităților spitalicești, cât și faptul că tema abordată de Ministerul Sănătății la preluarea președinției Uniunii Europene este prevenirea și lupta cu infecțiile nosocomiale, pune investițiile în renovarea unităților sanitare pe primul loc.

- Evz: Cum s-a indetificat problema nosocomialelor?

Veste MARE pentru toti angajatii romani! ZILE LIBERE in plus de la stat! E lege!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI