Hotel de lux din București, cumpărat de familia austriacă Julius Meinl

Sursă foto: Dreamstime

Familia austriacă Julius Meinl se află la un pas de achiziționarea unui hotel de lux din București.

Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele două mari fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi) și principalul producător de ciocolată din țară, se apropie de finalizarea achiziției hotelului Ambasador, unul dintre cele mai renumite hoteluri din București.

Cea mai mare investiție de pe Bulevardul Magheru

Această tranzacție complexă a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii '30, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Aceasta reprezintă cea mai mare investiție atrasă pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute artere din România, în ultimii 5 ani, de la redeschiderea hotelului Lido situat peste drum de Ambasador. Se anticipează că, după renovare, hotelul va deveni o emblemă pentru turismul bucureștean. Achiziția hotelului Ambasador este realizată prin intermediul companiei cehești JM Innovative Living Management.

Familia austriacă Julius Meinl vrea să investească peste 30 de milioane de euro

Grupul austriac se pregătește să investească între 30 și 35 de milioane de euro în achiziția și modernizarea întregului hotel la standardele de 4-5 stele, conform surselor citate de publicația Profit.ro.

După finalizarea tranzacției, procesul de renovare, reamenajare și rebranduire a hotelului va începe imediat, iar se vor amenaja aproximativ 130 de camere, dintre care 40% vor fi camere duble. Se așteaptă ca până la finalul anului să obțină aprobările necesare de la primărie pentru realizarea proiectului.

Hotel Ambasador. Sursă foto: Dreamstime

 

Hotelul Ambasador din București, privatizat în 1995

Clădirea cunoscută sub numele de „Hotel Ambasador” a fost privatizată prin metoda MEBO în anul 1995. Ambasador SA deține jumătate din imobil, care funcționează ca unitate de cazare turistică cu 99 de camere, servicii de alimentație publică și o sală de conferințe, conform standardelor de 4 stele.

Cealaltă jumătate este deținută de moștenitorii arhitectului Arghir Culina, care a proiectat și deținut clădirea. Fiecare dintre cele două corpuri de clădire are o suprafață construită de 6.200 de metri pătrați, iar amprenta la sol a fiecăruia este de 530 de metri pătrați.

La lansarea diviziei hoteliere Julius Meinl Living, obiectivul a fost de a deschide cel puțin 15 hoteluri cu un total de 2.000 de unități de cazare în decurs de 3-6 ani. Pentru a finanța extinderea companiei, Julius Meinl Living a emis obligațiuni listate la Bursa de Valori din Luxemburg, parte a unui program a cărui valoare totală poate ajunge la 300 de milioane de euro.

Ce afaceri deține familia austriacă Julius Meinl

Afacerea Julius Meinl Living este coordonată de Julius Meinl VI, născut în 1986. Anterior, a lucrat la firma de investiții Colony Capital și în cadrul grupului bancar Credit Suisse.

Grupul Julius Meinl nu este la prima sa incursiune pe piața imobiliară din România. Prin intermediul Meinl European Land, fondat de Meinl Bank, acest grup austriac a fost proprietar al centrului comercial Militari Shopping din București. În august 2008, compania a fost achiziționată de grupul israelian Gazit-Globe și redenumită Atrium European Real Estate.

Înainte de criza imobiliară globală din 2008, Meinl European Land anunța un plan investițional de 700 de milioane de euro în 9 centre comerciale la nivel național pentru România. Pentru extinderea pe plan local, Meinl avea parteneriate cu Real4You și Krammer & Wagner, deținând terenuri în Focșani, Arad și Constanța.

Julius Meinl este prezent și în industria ciocolatei din România încă din 1997, când a devenit acționar la Excelent, producătorul brandurilor Rom și Măgura. În 2003, Excelent a achiziționat Kandia, cu sediul în Timișoara. Înainte de Al Doilea Război Mondial, Kandia a fost parte din rețeaua de distribuție a Julius Meinl.

În 2012, Kandia și-a extins portofoliul prin achiziția fabricii Supreme de la frații libanezi Johny și Jihad Jabra, aceasta având brandul de ciocolată Primola. Un an mai târziu, grupul austriac a cumpărat și Heidi Chocolat, o companie fondată la București în 1994 de producătorul suedez de ciocolată Jürg Läderach.