Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Omul de prisos a fost un erou

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 2838 Vizualizari

Pe 21 mai s-au născut: Albrecht Durer, Henri Rousseau, Andrei Saharov, Jerome K. Jerome, Tudor Arghezi, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Anda Onesa. Pe 22 mai s-au născut Richard Wagner, Sir Laurance Olivier, Sir Arthur Conan Doyle, Charles Aznavour, Barbara Parkins, Răzvan Theodorescu, Constantin Rauţchi, Florea Dumitrache, I.C. Chiţimia, Octav Grigorescu.

Pe 21 sâmbătă este mare sărbătoare în calendarul creştin ortodox: Sfinţii împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Duminică sunt Sfinţii Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic, vasilic şi Marcel. Nimic în „Kalendar”!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi povestea omului de prisos, „lişnîi celovek” cum spune el însuşi, după Turgheniev, este lungă şi arată prin ce a trecut un om bun în timpul războiului. Pentru că Paul Holtrof, omul de prisos, era un om bun, se vedea de la o poştă.

El face rost, prin intermediul ambasadorului SUA la Bucureşti, de trei paşapoarte şi de o mulţime de acte foarte reale şi legale, pentru el, soţia lui Colette şi amicul lui şi amantul soţiei, Grigori Labalski. Formau ceea ce francezul spune, în cunoştiinţă de cauză „un ménage à trois” fără gelozii şi scene. De două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea, Colette era în compania lui Grigori, în rest îşi onora soţul. Strânseseră o avere, substanţială, din vânzarea de informaţii militare şi politice, deosebit de importante, către britanici.

Dar, ceva s-a întâmplat la cutremurul din 10 noiembrie 1941. Legătura jurnalistului Grigori Labalski cu MI6, celebrul serviciu de informaţii externe al Majestăţii Sale, dispare. Frumoasa femeie, cu alură germanică, sau scandinavă, foarte bine îmbrăcată, nu mai vine la întâlnirile secrete, programate din timp. Nici mesajele personale de la BBC nu mai spun nimic. Mai mult, cei trei, observă cu groază că sunt urmăriţi. Bun, Grigori nu avea cum să ştie că legătura lui era o diplomată suedeză, soţia primului secretar. Cel care, în toate amabasadele din lume, se ocupă cu spionajul. De data aceasta, pentru britanici. Blonda şi tulburătoarea femeie fusese rănită grav în timpul cutremurului şi de aceea nu mai venise la întâlnirile secrete. MI6 ştia acest lucru şi a lăsat lucrurile să curgă, celebrul „M” a hotărât că orice intervenţie poate să facă mai rău. „Să nu tulburăm apele!” a spus. Simţindu-se urmăriţi, cei trei se limitează la activităţile ridicol de legale, mai puţin triunghiul amoros. Dacă ar fi ştiut că agenţii care îi filau aveau ordin de la Moruzov şi apoi de la Cristescu să-i protejeze, nu să-i aresteze, s-ar fi comportat normal. Pentru nişte spioni. Dar, informaţiile de la germani, de la cel mai înalt nivel, curgeau în continuare câtre Paul Holtrof şi, deci, Grigori Labalski. Însă, nu aveau cui să le spună!

În ianuarie 1941 evenimentele se bulucesc. Între 21 şi 23 ianuarie are loc „rebeliunea legionară” care să vă spun drept, nu am înţeles-o nici până astăzi, decât dacă a fost „invers pe invers”. Tot atunci apare şi noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, von Killinger, ucigaşul de evrei. Pe 5 februarie 1941 Paul Holtrof primeşte o informaţie colosală, care putea schimba soarta lumii. În disperare de cauză, nu avea cui s-o trimeată, o scrie pe un bileţel şi o pune la restaurant, la Capşa, sub tacâmul ambasadorului SUA la Bucureşti. Asta se întâmpla la 7 februarie 1941. Ambasadorul citeşte, face ochii mari şi cu cel mai natural gest din lume îi dă foc şerveţelului în scrumiera de cristal de pe masă. Apoi amestecă bine cenuşa cu un muc de ţiagare. Când Paul vine să-i ia comanda, îi spune un singur lucru: „Fugi!”

Ceea ce cei trei au făcut imediat. Pe data de 8 februarie 1941, dimineaţa devreme, trei siluete, bine îmbrăcate, mergeau prin ceaţa portului Constanţa către un vas de pasageri sub pavilion panamez care urma să-i ducă în Irlanda. De fapt, destinaţia era Londra, dar asta este altă poveste. Cei trei erau Colette şi Paul Holtrof şi Grigori Labalski. Când, din ceaţă apare o maşină neagră, un Mercedes din care sar patru indivizi îmbrăcaţi cam la fel şi îi încătuşează pe cei doi bărbaţi. „Îmbarcă-te, îmbarcă-te!” strigă cei doi către femeie, rămasă stană de piatră. Când, din ceaţă apar, scrîşnind din cauciucuri, alte trei maşni negre. Din ele sar o mulţime de bărbaţi înarmaţi cu pistoale-mitralieră. „Danke!” spune Eugen Cristescu oamenilor Gestapoului, mulţumim, de aici preluăm noi. Fără niciun chef, nemţii dau prizonierii românilor, nu aveau niciun drept legal să aresteze pe cineva pe teritoriul României.

Până la un sediu secret al SSI din Constanţa, nimeni nu vorbeşte nimic. Dar, pentru că românii le-au scos cătuşele cei doi au speranţe. Ceea ce se întâmplă. „Uite ce este, spune Eugen Cristescu, noi, românii suntem vestiţi pentru ospitalitatea noastră. Am primit un milion şi jumătate de refugiaţi. Şi pe voi. Ştiu exact cine sunteţi, dar pentru mine şi pentru colegii mei sunteţi ceea ce arată actele emise de America, o ţară neutră, cu filme şi ţigări bune. Uite ce este, Cristescu avea acest tic verbal, ştiu că deţineţi o informaţie capitală. Noi ne ocupăm cu informaţiile, nu omorâm, nu torturăm pe nimeni. Dacă îmi spuneţi informaţia respectivă, chem o maşină de piaţă (aşa se chemau taxiurile pe atunci) să vă ducă în port. Cei doi se uită unul la altul şi Grigori Labalski începe să vorbească. Douăzeci de secunde. Cristescu parcă a primi un pumn în stomac. Se aşează pe un scaun şi îşi aprinde o ţigare. „Mareşalului nu o să-i placă deloc!” spune, ca pentru el. „Mulţumesc, domnilor, este evident o confuzie şi paşapoartele sunt în ordine.” Deschide uşa şi spune santinelei, în civil, dar cu pistolul-mitralieră MP 40 în mâini: „Jeane, cheamă o maşină să-i ducă pe americanii ăştia în port!”

Cei doi ajung cu bine în port şi se grăbesc să se urce pe pasarela care îi ducea pe vas. Când, din ceaţă, se aude o voce: „Wer ist Herr Labalski?” (Cine este domnul Labalski?) Micul om de prisos, „lişnâi celovek” are momentul lui de eroism. Coboară cu un pas şi strigă: „Ich bin!” (Eu sunt!) Îi răspunde o rafală de Schmeisser şi Paul cade secerat. Grigori se aplecă, îl ia pe Paul în braţe şi urcă pe vasul, care în acelaşi moment aruncă parâmele şi se pregăteşte de ieşirea din port. Paul încetează din viaţă în aceiaşi seară, nu înainte de a-l pune pe Grigori să jure pe tot şi toate că va avea grijă de Colette şi că nu o v-a părăsi, niciodată. „Oricum, situaţia asta nu putea să dureze o veşnicie. Ştii, îi spune omul de prisos, Colette este însărcinată. Cu noi doi!” Şi zâmbeşte - cu acel zâmbet întipărit de moarte pe figură, probabil că a ajuns la Porţile Paradisului, aşa cum se spune în Tora.

O lună mai târziu, în martie 1941, Paul Labalski stă în faţa lui „M” şi îi spune că informaţia costă zece milioane de £. Este preţul vieţii prietenului meu şi al multora care s-au sacrificat pentru această informaţie. Bun, îi replică „M”, este război şi în război mor oameni. Pot să-ţi ofer doar 250.000 de £, ca de obicei. Sunt american şi paşaportul meu dovedeşte acest lucru, aşa că nu sunt în război şi nu am nicio obligaţie faţă de nimeni. Un milion pentru mine şi un milion pentru văduva lui Paul Holtrof, supralicitează Grigori. Spune-mi ceva, ca să văd dacă face banii, oftează „M”, şeful MI6. Grigori vorbeşte zece secunde. „M” se aşează la biroul lui şi îşi aprinde o ţigare. „Primului ministru nu o să-i placă deloc!” Apoi continuă: „Bine, o să-ţi dau două milioane de £ pentru restul informaţiei, face fiecare liră, dar să dispari imeditat ce ai scos banii de la bancă.

Ceea ce, cei doi, Colette şi Grigori, au făcut imediat. Nimeni nu a mai a auzit de ei, niciodată. Aveau prea mulţi bani şi de oamenii de calitate cu adevărat bogaţi, nu se ştie niciodată, nimic.

Ce conţinea informaţia pentru care zgârciţii britanici au plătit două milioane de lire sterline? Ca să vă spun, aveţi zece milioane de lire sterline, suma din 1941, reactualizată?

Este weekend, vă las să vă gândiţi dacă banii chiar merită să fie câştigaţi oricum, chiar cu preţul vieţii prietenului, asta până mâine, când o să găsesc o altă poveste fabuloasă, dar adevărată, de care să vă fac părtaşi, deoarece, nu-i aşa, mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Sâmbătă, Mercur iţi poate aduce o oportunitate. Nu uita de darurile pentru Elenele şi Constantinii din familie! Duminică, o atitudine prudentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă. Sâmbătă seara ai un prilej de distracţie, o petrecere sau o zi de naştere. Normal, sunt Sfinţii Împăraţi! Poate nu ar fi rău să te distrezi puţin, dar dacă te simţi zdrobit de oboseală, după săptămâna ce a trecut, mai bine odihneşte-te. Stai acasă, şi du-te la culcare mai devreme. Neapărat cu pisicuţa sau căţeluşul. Iniţiaţii spun că un animăluţ de companie ne protejează somnul şi ne fereşte de „energiile negative”. Parol! Duminică ai de făcut un drum. Dar nu o să-l faci. Iată o zi liniştită, cum nu ai mai avut de mult. Profită şi îmbunătăţeşte-ţi higiena vieţii şi calitatea somnului.

TAUR Nu da şi nu lua bani cu imprumut, sâmbăta nu este pentru activităţi financiare. Mai mult, este praznic împărătesc, nu uita să-i feliciţi pe cei care îşi serbează ziua numelui de botez. Sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă - sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Şi poate, o petrecere de Elene şi Costici. Tot sâmbată, probabil, că te duci la cumpăraturi, duminică dimineaţa o sa vrei să faci putina curatenie in casa şi în suflet. Poate te duci la Biserică? Ai nevoie să te redescoperi, să dai deoparte ceea ce este convenţional şi obligaţie şi să vezi cum poţi împăca adevaratele tale scopuri cu ceea ce ţi se oferă. Fără să exgerezi este bine să consumi mai multe lichide, lactate în special. În aceiaşi ordine de idei trebuie să-ţi reamintesc că iaurtul este un aliment excepţional. Duminică, anturajul, prietenii, rudele, tot acest „habitat social” îţi pare mai capricios şi mai dificil decât de obicei. Află ce se vrea de la tine. Acordă-ţi o pauză un armistiţiu şi foloseşte seara de duminică numai pentru tine, cum vrei tu, cum hotărăşti tu, în termenii şi condiţiile tale!

GEMENI Sâmbătă este o zi în care te intereseză jocul social, strategiile care te pot ajuta. Pentru un procent din zodie este ziua de naştere, sau ziua onomastică, aşa că ai şi ce sărbători! Gemenii sunt specialiştii în relaţii publice şi marketing politic ai zodiacului. Buni de gură, energici şi ironici au în acest weekend mai multe ocazii să iasă în evidenţă. Totuşi o bună parte din Gemeni trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Da, dar o vorbă bună spusă la momentul oportun este de platină! Sâmbătă nu cere imposibilul de la cei din jur, mai ales la petrecerea de Sf.Împăraţi. Trebuie să dai dovadă de toleranţă în faţa slăbiciunilor celorlalţi. Sigur, în gând poţi să dai o mulţime de replici ironice şi cinice, aşa cum îţi place ţie. Dar pe dinafară, zâmbeşte şi acceptă prin tăcere prostiile celor din jur. Nu uita că IQ românilor este un foarte modest 94. Media. Continuă să vezi viaţa prin ochelari cu lentile roz. Eşti inteligent, dar te tratezi! A propos, nu mai consuma medicamente aiurea, că aşa l-ai văzut pe Dr. House. Eşti tu „dăştept” dar medicii au învăţat şase ani cum să te păcălească. Dă-le dreptate şi ia pilulele cum au zis. Duminica trece repede, pentru că îţi este foarte somn. Te trezeşti târziu şi te duci la culcare devreme, cu animăluţele tale. O zi model!

RAC Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. În weekend fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Weekendul acesta este pentru armonioşii Raci o perioadă a pregătirilor şi a planurilor. Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Nu că ţi-ar servi la ceva, viaţa este uneori indescifrabilă, suntem întotdeauna între Destin şi Liberul Arbitru şi micile noastre orgolii de a „planifica” sunt adesea ridicole. Dar trebuie să-ţi organizezi viaţa, activitate, timpul liber de sâmbătă, de exemplu. Sfatul stelelor este să te duci la un spectacol bun, dacă eşti dintr-un oraş mare, şi/sau să răsfoieşti o carte bună. Sau, la fel de bine, să asculţi muzică bună. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta. Ceva se pregătea de mai mult timp, fie ca ştiai, fie nu. Acum nu mai ai de facut decât să-ţi salvezi imaginea publică, cum se zice! In sfarşit, o duminică potrivită pentru tine, dupa o saptamana cenusie si obositoare. Profita de favorurile stelelor şi distreaza-te cat te ţine fizicul şi punga.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:25 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 23:00 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 21:46 DECLARAȚII în PSD: Dăncilă: „vom STABILI daca vor fi și REMANIERI” 21:05 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA :„ S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 20:49 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 20:25 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 19:21 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 18:17 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 18:01 ALERTĂ în PSD. Se cere REMANIEREA unui important MINISTRU din GUVERNUL DĂNCILĂ. 17:32 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 17:11 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 16:06 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 15:51 ȘTIRE-BOMBĂ! Dăncilă a declarat din ce TABĂRĂ face PARTE. ANUNȚ de ULTIM MOMENT 15:33 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!” 13:58 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota”

Articole salvate