Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor: O pildă cu Nastratin Hogea și alta cu Haim
Horoscopul lui Dom’ Profesor: O pildă cu Nastratin Hogea și alta cu Haim

Horoscopul lui Dom’ Profesor: O pildă cu Nastratin Hogea și alta cu Haim

Pe 5 iulie s-au născut Cecil J. Rhodes, Phineas T. Barnum, Jean Cocteau, G.J.R. Pompidou, D.F. Davis, Visarion Roman, Constantin Tănase, Anatol Albin, Nicolae-Victor Teodorecu, Irina Movilă, Mihaela Agachi, Bogdan Ghiu.

Pe 5 iulie în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Atanasie Atonitul, Ciprian şi Lampadie.

Din negura vremii vine, în ”Kalendar” o sărbătoare veche ca şi timpul: Tănăsia Ciumii.

Numele este creştinat, se vede. Nu se mai ştie denumirea originară, pentru că s-au pierdut documente prţioase, calendarele dacice. S-a pierdut mândra ţară a dacilor, a Lupilor Liberi. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă romanii nu cucerau Dacia? Vă relatez eu ce mi-a spus C.S. Nicolaescu-Plopşor: „Nene, zice, probabil că am fi fost şi noi o naţie tare ca nemţii, sau vikingii, unde scârbăvnicia sclaviei romane nu a ajuns!”

Ciuma a fost o boală mortală adusă în Europa din Asia prin secolul XIV din cauza genocidului pisicilor care a permis mărirea numărului de șobolani purtători de bacilul ciumei. Probabil că şi denumirea provine din timpul acela. Restul… s-a pierdut!

S-au pierdut multe. S-au distrus şi mai multe. Am fost, de mult, o colonie, „Dacia Felix”. Cât de fericiţi puteau să fie sclavii? Am redevenit o colonie. Cât de fericiţi suntem? Cu 70% din populație care ia pastiluțe colorate, cu jumătate din populația activă băjenită, cu tinerii care, nouă din zece, vor să emigreze oriunde, chiar și în Etiopia, răspunsul este evident. 

Să revenim la Tănăsia Ciumei, sărbătoare agricolă ţinută de la miezul zilei, când orice activitate înceta, altfel grele sancţiuni ameninţau satul de oameni cumsecade şi harnici, dintre care ciuma era cea mai uşoară. Observăm în aceste ritmuri de viaţă de altădată că civilizaţia trebuia impusă, regulile trebuiau respectate, ordinea cosmică trebuia să prevaleze. Nu este greu să se respecte Legea Strămoşească, pentru că oleacă de pauză nu a stricat românului!

Dar, după cum mi-ați scris, este momentul unei noi pilde cu Nastratin Hogea. Și ca să fie politic corect, am adugat și una cu Haim. 

Dar, mai înainte, să vă răspund la o întrebare: de ce, Portugalia. Pentru că se potrivea portretului-robot făcut de Cipriana și Bogdan: o țară liniștită, cu climă plăcută, cu nivel de trai un pic mai înalt ca în România, cu produse alimentare ieftine și de calitate, cu sistem de învățământ bun, cu oameni credincioși și normali. O țară condusă de socialiști, cu un sistem de protecție socială bun, dar socialismul de acolo este la dreapta PNL de aici. O țară cu litoral, cu ieșire la ocean, visul lui Bogdan este să-și facă un iacht, mic, sau mai mare, după câți bani o să aibă, cu care să iasă, cu familia, în larg. Iar Ibiza este la o aruncătură de ancoră! Bogdan face parte din elita forței de muncă, este angajat la o multinațională mare, poate cea mai mare din informatică. Așa că posibilitățile lui sunt altele și altele criteriile de emigrare. În primul rând vrea liniște și normalitate. Le poate găsi în Portugalia, ia spuneți-mi drept, dragi lupi, padawani și hobbiți când presa noastră isterică a mai pomenit de ceva care s-a întâmplat pe acolo? Asta nu înseamnă că acolo nu există mizerie și tristețe. Dar… nu este țara lor!

Problema este că întotdeauna vor fi bogați și săraci, iar cei bogați nu sunt nici mai muncitori, nici mai deștepți, nici mai norocoși decât ceilalți. Sunt mai apucători, mai egoiști și mai nesimțiți. Legea nu există pentru ei. Cam așa îi spunea tânăra și frumoasa soție, lui Nastratin Hogea. Și că el, ca om de vază și respectat din Konya trebuie să facă ceva, ca să nu mai fie o diferență atât de groaznică dintre cei bogați și cei săraci. Nastratin a găsit cuvintele frumoasei femei ca inspirate și conform cu sfântul Coran, așa că s-a îmbrăcat cu un caftan de rugăciune și a plecat în oraș să vorbească cu oamenii. A venit pe seară, obosit de atâta umblat, dar mulțumit. Ei, ce ai făcut, îl întreabă soția. Treaba este ca și rezolvată, dacă într-o zi am reușit să conving jumătate din oraș. Cum ai făcut, bate din palme, bucuroasă, femeia. Am vorbit cu săracii, se destăinuie Nastratin!

Haim este corespondentul lui Nastratin Hogea, foarte popular printre evreii din Polonia, pe timpuri. Pilda noastră se petrece între cele două războaie. Haim călătorea cu trenul, de la Cracovia la Varșovia. Se întorcea acasă și a găsit un compartiment gol. Când, în compartiment intră un tânăr evreu, îmbrăcat în negru, cu perciuni cârlionțați și cu pălărie pe cap. Se așează și întreabă cât este ceasul. Haim răspunde aspru că nu știe și iese afară din compartiment. Tânărul evreu, după el. Îl întreabă politicos, ebraica idiș pe care o folosea este plină de asemenea formule, de ce a fost așa de ostil cu el. Mai băiatule, nu am nimic cu tine, dar eu sunt un bun evreu, răspunde Haim. Evreul cel tânăr cască gura de uimire.

Hai să-ți spun, continuă Haim. Astăzi este sâmbătă, zi de sabat. Așa că odată ce intram în vorbă, când ajungeam în Varșovia m-ai fi întrebat de o sinagogă. Eu, ca bun evreu, ți-aș fi arătat drumul, ba te-aș fi dus până acolo. După aceea ai fi cerut adresa unei pensiuni ieftine. Eu, ca un bun evreu, te-aș fi invitat la mine acasă, doar este sabat. Se întâmplă că am o fată de șaptesprezece ani, o frumusețe. Și nici tu nu ești un băiat urât, așa că v-ați fi îndrăgostit, cu siguranță. Peste două săptămâni, tu, ca un bun evreu, mi-ai fi cerut mâna ficei mele. Ia, spune-mi, băiatul tatii, aș fi eu un bun evreu, dacă aș da fata după unul care nu are nici măcar ceas?

Pildele acestea pline de subtilitate sunt și în ”Le cercle des menteurs” o carte superbă din anul 1998 a lui Jean-Claude Carrière, cred că a apărut și în limba română, o culegere de povești și povețe de peste tot din lume, dar eu v-am spus variantele pe care le-am auzit în Orient, la Dogu Baiazid și la Ierusalim.

Pildele au deobicei o morală, o învățătură. Astăzi o să vă las pe domniile voastre să trageți concluziile care se impun, iarăși am oaspeți în pustnicia mea și presimt că o să ascult niște povești interesante. De la lume adunate și iarăși la lume date, cum spunea Anton Pann, turcul mai român, decât mulți români! 

Dar, să nu uităm să fim gata, pregătiți, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC     Nu este o zi favorabilă pentru decizii majore. Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce e important şi mai ales dacă e în legătură cu planurile tale de viitor. Rezolvă situaţiile urgente. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine”. Aminteşte-ţi că nu ai timp.  

TAUR   Vrei să rezolvi situațiile, în aşa fel ca toată lumea să fie mulţumită! Dar, dacă te simţi singur, nu ezita să vorbeşti despre aceasta cu cei dragi. Cu siguranţă, poți găsi ecou și sprijin! Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O zi, o perioadă plină de inspiraţie şi, poate, și idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii.  Este o perioadă favorabilă celor care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Perioada iti este favorabilă, in general.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. 
 
GEMENI    Comunicarea e favorizată, așa că poți informa clar și transparent pe cei din jurul tău asupra proiectelor și dorințelor tale. În special asupra duratei și destinației vacanței tale de vară. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Te pricepi… Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”. Conjunctura se schimbă, situaţia se schimbă, oamenii se schimbă aşa că poţi avea şi o perspectivă mai bună. Păstrează-ţi speranţa, viața este frumoasă şi poţi să o faci şi plăcută!  
  
RAC   O zi obișnuită, dacă nu te-ar neliniști veștile rele din presă. Vezi-ți de treburile tale, de familia ta, de programul tău și gândește-te la interesele tale. Binele, la bine trage! Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului, după prânz, trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere.  

LEU   Nu acționa după prima bârfă pe care o auzi. Nu te repezi imediat și lua de bun pe primul venit. Uneori, leii se prind cu capcane primitive. Reflectează cui folosește ”ingineria” respectivă. Cu puţin bun simţ si refuzând problemele, o s-o scoţi la capăt! Cum să refuzi problemele? Simplu, invaţă sa spui, nu! Nu, nu ştiu, nu pot, nu mă duce capul! Nu te da mare în probleme pe care nu le ştii, cu toate că talentul leilor este să fie mari, imperiali, supertari! Ai prostul obicei să „abureşti” oamenii adică să vorbeşti pe lângă subiect. Configuratia astrologica iti indică sa nu te repezi să tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru că lucrurile se vor lamuri. Puţintică răbdare, vorba eternului Caragiale!

FECIOARĂ   Conjunctura astrologică îți indică o energie în creștere. Profită de această amplificare a vitalității, împreună cu analiza și spiritul detaliului care te caracterizează, ca să ai succes. Interesul, aproape o pasiune s-ar putea spune, caracteristic zilei este pentru îmbrăcăminte. Brusc, nativii din eleganta zodie a Fecioarei realizează că nu au cu ce să se îmbrace. Am mai spus-o de multe ori și o s-o spun mereu: vara, numai in și bumbac! Această influenţă pământesca asupra unei zodii de pământ poate să însemne ceva! De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu sport în aer liber, sala de gimnastică, sauna şi multă… foame!  

BALANŢĂ   Ori problema cu care te confrunți azi este foarte complexă, ori, din cauza căldurii, nu te poți concentra. Și într-un caz și în celălat nu aștepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Mai multa discreţie nu strică! Adică joci un rol şi uneori îţi cade masca. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Un procent dintre Balanțe, cel dezechilibrat, reuşeşte astăzi să mai facă o gafă. Recunoaşte că ai greşit şi cere-ţi iertare, aşa o să se simtă sufleţelul tău mai bine!  
 
SCORPION   Conjunctura arata că poți coopera cu semnele de aer şi foc, elemente care te pot ajuta decisiv într-un domeniu sensibil al activității tale. Evită, dacă poți, Fecioarele, Racii și Peștii. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Mergi înainte pe drumul tău însorit, prin căldura de infern, fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar cui îi pasă! Ţie, în niciun caz. Ai o mare dorinţă de a dărui şi chiar faci mici cadouri, aşa, fără motiv, sau din simplul motiv că așa vrei tu.  Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi.

SĂGETĂTOR   Ai mai mult noroc decât în mod obișnuit. Conjunctura indică că ai noroc în toate domeniile, fie financiar, fie sentimental. Ai grijă, norocul este ca sticla, se sparge când nu te aștepți! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună poate fi urmată de una nu tot aşa de bună. Activităţile legate de speculaţiile financiare sau comerţul cu amanuntul sunt avantajate. Un Taur şi un Leu te ajută să treci o cumpănă. Un incident neplăcut în a doua parte a perioadei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale sau pentru legarea unor noi prietenii.

CAPRICORN   Ești într-o perioadă de reconstrucție sentimentală și ziua de azi e nimerită să-ți lămurești unele lucruri și mai ales să te înțelegi pe tine, structura modului în care înțelegi dragostea. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Capricornului, mai ales, sunt astăzi avantajate în relaţiile amoroase, dacă au terminat cu psihoanaliza.  O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii si sa nu ceri ajutor decat când este absolut necesar. Asa o sa eviti refuzurile și deceptiile.

VĂRSĂTOR   O veste, o problemă, te îngrijorează. Recapitulează istoria situației, uneori soluția se găsește în enunțarea corectă a datelor. Evită exagerările și extremele, folosește calea de mijloc! Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a suspiciunii caracteristice zodiei. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor, sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent dintre Vărsătorii de apă: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri si bani nu trebuie sa uiti nici un detaliu. Orice inceput este greu şi nesigur. Nu este o scuza pentru tine ca nu te ții de cuvânt și schimbi permanent  regulile jocului!

PEŞTI  Ai o zi „oarbă” în care ești în ceață, nu ai intuiție și imaginație. Evită să-ți asumi responsabilități, mai ales nu semna hârtii, nu lua decizii importante. Și, atenție mărită în trafic! Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului – trebuie să te descurci singur. Mare oboseală și monotonie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program încărcat, sau tocmai de aceea. O realizare notabilă în a doua jumătate a perioadei, mai pe seară. Nu te lăsa coplesit de rutina zilnică, căuta să te distrezi, moderat și în locuri cunoscute, verificate, evită cluburile inflamabile. Atenţie la regimul alimentar. Sănătatea este mediocra pentru nativii din prima parte a zodiei si bună pentru restul. Banii sunt cam puţini astăzi, poate unde se şi scumpesc toate, dar mereu, mâine, este o nouă zi!