Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Mari personalităţi, mari băutori (I)
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Mari personalităţi, mari băutori (I)

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Mari personalităţi, mari băutori (I)

Pe 28 decembrie s-au născut Woodrow Wilson, Denzel Washington, Richard Clayderman, Laurenţiu Cazan, Nicolae Kirculescu, Gheorghe Berceanu, Alexandra Ungureanu.

În calendarul creştin ortodox sunt cei 20.000 de mucenici arşi la Nicomidia. Şi Sf. Glicherie. Şi noi avem arşii noştri, mucenicii noştri. Sunt 63 la număr, deie Domnul ca numărul să nu crească, dar sunt ai noştri, rugaţi-vă pentru ei, pentru sufletele lor şi familiile cernite!

Pe 28 decembrie este, tradiţional, Îngroparea Crăciunului. “Obiceiul “îngropării Crăciunului”, de fapt a anului vechi, care a trecut, are o vechime considerabilă, fiind unul dintre cele mai arhaice elemente surprinse de calendarul popular.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 561.

Diferenţa de câteva zile dintre Crăciun şi Anul Nou ne duce cu gândul la „epagomene”, cele cinci zile de la sfârşitul anului Iulian în care greco-romanii sărbătoreau şi petreceau, fiind, după cum spune Plutarch, „furate de la Zei”, în orice caz, ieşite din tiparul cotidian. În Roma antică, de exemplu, se bea mult, se cânta pe străzi, ce mai, petrecere fără reguli, fără constrângeri, timp de cinci zile!

Se bea mult… şi în zilelele nostre se bea, poate la fel de mult. Din nefericire, circa 80% din ceea ce se bea în aceste zile de sărbătoare sunt băuturi toxice. Unele şi contrafăcute altele doar toxice. În ceea ce priveşte marii băutori de alcooluri, personalităţi, oameni celebri, Sean Braswell, senior writer la „Ozy” menţionează următoarea listă, eu cred că într-o ordine întâmplătoare nimeni nu a stat să măsoare cât bea unul sau altul dintre oamenii celebri:

Regina Mamă. Zvonurile spun că regretata mamă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Irlandei de Nord, etc, regina mamă, care a încetat din viaţă la 101 ani, avea obiceiul să consume o sticlă de 0,5 litri de gin, neapărat britanic de la ţară, diluat cu apă tonică. Acest obicei nu a oprit-o să-şi îndeplinească toate datoriile la care o obliga protocolul. Fără să arate o clipă ginul din interiorul ei. A rămas de pomină felul cum cerea ea, însoţitorilor ei, formaţi în marea majoritate din gay pe care regina mamă îi găsea mai inteligenţi, mai curaţi şi mai culturali. Ei bine, jocul de cuvinte este intraductibil aşa că iată cum cerea regina mamă o duşcă de gin: „When one of you old queens has finished, can you bring this old queen a drink?”
William Faulkner.  Marele scriitor american, de asemenea, bea distilate. Avea şi o vorbă: “civilization begins with distillation”. Nu era numai o vorbă, Faulkner bea zilnic cantităţi impresionante de „hot toddies”. Ce este un „hot toddy”? O băutură muntenească, scoţiană, foarte folositoare când vremea este rece şi ceţoasă. Tell me, când, în Scoţia, vremea nu este rece şi ceţoasă?!! Reţeta lui Faulkner cuprindea whiskey scoţian din cel mai bun, 50-100 ml., o ceşcuţă de ceai de Ceylon, cam 100 ml. concentrat, foarte fierbinte, o lingură de miere de tei, un baton de scorţişoară, ca să arate mai bine (există varianta şi cu scorţişoara bine râşnită, dar parcă nu este Faulkner!) şi o felie de lămâie verde. Marele scriitor nu se oprea la această băutură pe care scoţienii spun că le-o prescrie doctorul, doctor tot scoţian, din clanul Campbell, cu siguranţă. “I usually write at night. I always keep my whiskey within reach.” a declarat, marele scriitor.
Bette Davis. Una dintre divele Holywoodului, care a domnit cu autoritate, şapte decade, filmul american, obişnuia, în timpul filmărilor, un cocktail cu ceva foetaje. Cam atât, diva ţinea la siluetă! Dar, pe măsură ce înainta în vârstă, diva cunoscută pentru caracterul ei puternic şi ieşirile fără menajamente şi-a mărit şi numărul de cocktailuri. Unul după prima ţigare, al doilea după masa de prânz, obişnuitul cocktail cu foetaje, apoi cel de la ora cinci, apoi, oare la al câtelea rămăsesem? Nici ea, marea Bette Davis, nu ştiu dacă mai ţinea cont! Dar ce cocktailuri bea? Multe şi diverse, de la “Margarita” şi “Daiquri” la “Bloody Mary” şi clasicul “Martini”. Nu ştiu dacă există un cocktail cu numele ei, ar fi trebuit să existe, nu?
Iosif Visarionovici Stalin. Nu este pe lista lui Braswell, l-a ratat! Stalin, ca orice dictator, avea fobiile şi ideile lui fixe. Se temea că cineva, cumva, o să-l omoare cu otravă pusă în băutură. Aşa că bea numai un vin de la el de acasă, din Georgia, vin excelent, să fim drepţi, adus de rudele lui apropiate, în mare taină şi fereală. Pe măsură ce grijile şi necazurile l-au marcat, a trecut la vodcă, din ce în ce mai tare. În timpul ultimului război mondial avea un ritual, o ultimă probă la care supunea un general, sau un politician, înainte să-i acorde încrederea sa, o misiune importantă. Îl invita în cabinetul lui şi scotea din partea stângă a biroului lui masiv făcut din stejar din Siberia, două păhăruţe din cristal de stâncă. Două bijuterii! Turna vodcă, din cea mai tare, în cele două pahare, cam 75-100 de ml. Generalul, sau omul politic, era obligat să strige: “În sănătatea dumneavoastră, Iosif Visarionovici!” Şi să bea dintr-o înghiţitură, tot paharul. Stalin umplea paharul de patru-cinci ori. Dacă “invitatul” putea să se mai ridice de la masă, să salute reglementar şi să părăsescă biroul, era bun! Acum, nu mai ştiu, Stalin a murit de comă alcoolică, sau l-a sufocat Beria cu perna?
Dragi lupi, padawani şi hobbiţi o să continuăm şi mâine lista băutorilor celebri, este un subiect de sezon, pentru că, nu-i aşa mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Mercur favorizează sectorul negustoriei zodiei tale, aşa că poţi reface convenabil proviziile consumate în excesele alimentare de Crăciun. Dar nu cheltui toţi banii, vine un an nou! Luna în scădere poate să iţi dea dureri de cap, dar şi inspiraţie. Ai o idee, un proiect important, sau la care ţii foarte mult şi eşti nerăbdător să-l vezi realizat. Stăpâneşte-ţi grabă, pentru că după cum ştii, graba strică treaba! Ai nevoie şi de ajutor! Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală, deci, solicită ajutorul fiind sigur că-l vei primi – stelele îţî sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. În mod sigur cumpărăturile sunt avantajate, Mercur îţi este favorabil. Surprize plăcute, mai pe seară.

TAUR   Eşti avantajat de cei din jur, familie, prieteni. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile încep să-şi arate rezultatele. Nu schimba nimic din ce ai stabilit. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă. Ai o stare de surescitare cerebrală, provocată de multele gânduri. Dar şi de problemele pe care le ai.  Totuşi, filozofia ta de viaţă te face să vezi lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, dintr-o perspectivă mai bună. Te bucuri de o bună intuiţie care te ajută, atăzi, la rezolvarea problemelor cotidiene. Soluţia unei probleme personale este la îndemâna ta. Concentrează-te şi vei reuşi!

GEMENI   Ai un horoscop bun, o conjunctură favorabilă. Nu-i strica! Astăzi, mai totul este un prilej de bucurie şi distracţie. Dă curs puterii cosmice, simte-te bine şi fii plăcut cu cei din jur! Din nou o zi relativ favorabilă intereselor tale personale. Totuşi nu lua lucrurile în tragic dacă total, sau parţial, lucrurile întârzie, sau nu se finalizează chiar cum îţi doreai.  Este şi o zi bună de discuţii cu partenerii, fie de viaţă, fie cu prietenii, în sensul analizei şi trasării unor proiecte viitoare. Poţi trece cu uşurinţă un obstacol dacă iei în serios sfaturile unei persoane competente în domeniu.
 
 
RAC  Nu reuşeşti să te încadrezi în bugetul de cheltuieli post Crăciun. Fiind un Răcuşor isteţ, trebuie să te foloseşti cu iscusinţă de banii pe care îi ai de la părinţi, fraţi, surori, mătuşi… Evită sau amînă orice întîlnire sau decizie importantă şi petrece ziua într-un cadru plăcut şi confortabil.  Discuţiile, însă, sunt bine aspectate. La serviciu, sau unde activezi – sau acasă dacă ai vacanţă, ai o opinie corectă despre un coleg, corespunzător, un membru al familiei. Care coleg, sau rudă, îţi poate fi de mare ajutor în viitorul apropiat. Astăzi radiezi optimism şi energie şi îi influenţezi favorabil pe cei din jur, îi motivezi. Adaugă şi o vorbă bună, o laudă. Se deschide o posibilitate, o oportunitate, poate o petrecere ad-hoc, care pote deveni distractivă sau profitabilă, după caz,  numai cu condiţia să poţi duce lucrurile la bun sfârşit, să poţi să faci un efort suplimentar.

LEU  Astăzi nu vrei să fii deranjat! Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Eşti generos, dar nu şi naiv, nu te lăsa folosit de cei care te consideră un bancomat! Nevoia de siguranţă şi de stabilitate materială te fac să te gândeşti la viitor, la planuri. Aşa intri sigur în depresie, pentru că nu ai nicio soluţie. La sfârşitul anului vin facturile, drept felicitări. Adevărul este dincolo de tine, vorba filmului. Eşti un leu liber şi independent din savană care a luat împrumuturi sau leasing. Ţi-ai pierdut libertatea. La zoo cu tine! Uită ieri, trăieşte astăzi, mâine – mai vedem – asta este toată filozofia la care ai fost obligat. Îţi place? Nu îţi place, sunt sigur, dar mârâie şi continuă. O să vină şi norocul de partea noastră!

FECIOARĂ    O greutate pare că te apasă astăzi, ceva imposibil de definit. Excese alimentare? Este doar o impresie, aşa că lasă grijile deoparte şi zâmbeşte. Domeniul relaţiilor umane este avantajat! Ziua de astăzi se anunţă liniştită – poate este un prilej, rar de altfel, să te gândeşti la tine şi la interesele celor dragi. Vitalitatea ta se situază la un nivel acceptabil, totuşi, trebuie să mai lucrezi la forma fizică şi să dai jos kilogramele în plus. Ceva mişcări în faţa ferestrei deschise, dimineaţa. Sau la sală. La serviciu, dacă nu eşti în vacanţă, dai dovadă de nepăsare, de “poker face” care nu sunt pe gustul tuturor. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri… nu te lăsa impresionat şi mergi mai departe. Ai dreptate! Totul este să te opreşti la timp, să nu exagerezi.

 

BALANŢĂ    Ce faci cu viaţa ta? Tocmai azi, pe o conjunctură complexă, nu trebuie să te întrebi! Distrează-te cu familia, prietenii, fă o vizită, du-te la un film, nu te gândi la nimic important! Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute. Soarele ghideză acţiunile tale în sensul cel bun. Norocul este de partea ta, mediul social îţi este binevoitor, iniţiativele pe care le iei sunt pozitive. Optimismul şi entuziasmul îţi dau aripi ca să avansezi pe calea ta, pe drumul tău ales. Totuşi, fii foarte atent la anturaj, la cei care profitând de faptul că te afli cu zâmbetul pe buze, vor să-ţi smulgă o promisiune, un angajament.

SCORPION   În niciun caz nu sta singur astăzi, dă nişte telefoane, ieşi din casă, ia masa cu prietenii, du-te la sală, sau la stilist, flirteaza cu nonşalanţă. Ziua este bine aspectată pentru aşa ceva! Pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reuşeşti, schimbă modul de abordare! Pe total o zi cam monotonă, lipsită de nerv, care nu te motivează. Atenţie, astfel de zile sunt periculoase pentru că îţi adorm atenţia! Totul apare destul de neclar si confuz. Doreşti mai multă claritate şi lumina. Ai răbdare, timpul rezolva totul, sau aproape orice!  

SĂGETĂTOR  Nu ai chef de discuţii filozofice şi de petreceri vulgare. Vrei să stai cu ai tăi, cu familia şi cu prietenii buni, să tăceţi împreună! Şi să te bucuri de linişte, relaxare şi pace!  Concentrează-te pe problemle importante care te interesează personal! Toate trebuie să iasă astăzi. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, oboseala îşi spune cuvântul, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara favorabilă relaţiilor sociale sau de amor – poate un spectacol, poate o cină în doi. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri!
 
CAPRICORN    Eşti detaşat, relaxat, după unele perioade grele din anul acesta, orizontul tău se limpezeşte şi ţi se uşureaza sufletul. Ce a fost greu, a trecut, începi să găseşti soluţii pentru viitor! Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile care circulă la serviciu – dacă nu eşti în vacanţă. De obicei tensiunile produc alte tensiuni şi lipsă de productivitate. Şi tu nu vrei asta! Pe seară, poate un masaj, poate un bazin, pot să-ţi reducă din suma tensiunilor provocate de griji. Un procent din zodie poate pleca la munte pentru o calătorie în doi, drumurile şi planul sentimentalor sunt favorabile.

VĂRSĂTOR    Astăzi eşti vulnerabil la capricii. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuie, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. O întâlnire, sau o veste neaşteptată! Astăzi poţi să prevalezi printr-o mai bună organizare, dar şi prin odihnă suficientă.  Vitaminele şi sportul te pot ajuta, de asemenea. Horoscopul tău este favorabil. Dar, atenţie la sănătatea ta şi a celor din jur. Poţi să găseşti mici prilejuri să-ţi rotunjeşti veniturile. Trebuie să faci bani cum ai mai făcut, orice inovaţie, orice noutate este dăunătoare. Protejează-ţi sănătatea, evită oboseala şi fii selectiv în ceea ce mănânci, mai ales după excesele de Crăciun. Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere.

PEŞTI   Conjunctura arată că te simţi atras de o călătorie în doi, cu tot ceea ce trebuie, la munte poate, pentru o gură de aer tare şi o ochiadă aruncată zapezii. Toate drumurile îţi sunt deschise! Trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Bea mai multă apă, ceai fierbinte, poate. Refuză invitaţiile pentru excursii de weekend şi odihneşte-te cât poţi mai bine! Da, este bine să refuzi orice te scoate din programul obişnuit! Eşti obosit şi intoxicat după excesele de Crăciun! Regim şi relaxare. Concentrează-ţi atenţia asupra sănătăţii – evită expunerea la frig. Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel!