Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. De un milion de ori mai rapid
Horoscopul lui Dom’ Profesor. De un milion de ori mai rapid

Horoscopul lui Dom’ Profesor. De un milion de ori mai rapid

Pe 14 decembrie s-au născut Paul Eluard, Stan Smith, Jane Birkin, Raj Kapoor, Radu Belgan, Dumitru Solomon, Aura Urziceanu, Serghei Covaliov.

O zi de trecere. Nu în fiecare zi este sărbătoare! În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Tirs, Calinic, Filimon, Arian şi Apolonie, iar în “Kalendar”, după cum am mai spus, o zi de trecere.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi am revenit în capitală pentru câteva zile. Iarăşi m-am minunat cât de urâţi au devenit Bucureştii şi cât de trişti şi stresaţi sunt bucureştenii. M-am dus la prietenul meu, nea Nelu buticaru, ca să-mi facă un briefing, să-mi spună ce s-a întâmplat în cartier, în lunile cât am lipsit. Nea Nelu ştie tot! Mai mult, când nu are muşterii în micul lui magazin, stă pe tableta care a câştigat-o într-un supermarket. Vorbind de una de alta, iată că mă întreabă: dom’ profesor, dar ce o să facă NASA cu computerul acela de un milion de ori mai rapid ca unul obişnuit? Nu, nu ştiam ce o să facă NASA cu supercomputerul D-Wave 2X.

Aşa că m-am dus acasă şi am intrat pe Skype cu Leo, finul meu, mare specialist IT, din Canada, care ştie destule despre firma canadiană D-Wave. Şi apoi m-am documentat un pic. Ceea ce au făcut canadienii în tehnica de calcul cu computerele lor D-Wave este similar cu descoperirea focului în istoria omenirii.

Computerele “quantice” vor revoluţiona viaţa noastră. Deocamdată sunt cam cât un dulap mare de pe vremea bunicii, dar aşa a fost şi primul computer pe care l-am văzut, IBM-360 de la Politehnică, prin anul 1970, cred, că atunci m-am întors din Franţa.

D-Wave 2X, computerul de un milion de ori mai rapid decât un computer performant, face într-o secunde câte calcule ar face un computer obişnuit în 10.000 de ani!

Este denumit “quantic” dar nu este un computer care foloseşte quante de energie. Are, mai curînd, un computer probabilistic, cu algoritm Bloch, care funcţioneză aşa de rapid din cauza superconductibilităţii induse de o temperatură aproape de zero absolut. Temperatura este de circa -269 de grade Celsius. Reamintesc că zero absolut, zero grade Kelvin, este la -273,16 grade Celsius. Este temperatura la care orice mişcare, chiar cea browniană încetează, este “îngheţată”. În plus computerul quantic nu foloseşte “bits” ci “qubits”. D-Wave 2X are arhitectură pe 1097 qubits. În calculatoarele obişnuite intra secvenţe de 1010010111 etc şi ies din procesor tot 01011100, limbajul binar, prezenţa sau absenţa unei tensiuni elctrice. Deci, fiecare bits poate fi 0 sau 1. În cazul computerelor quantice, hai să le spunem aşa, dacă cei de le D-Wave au făcut-o, în fiecare qubits poate să fie conscomitent şi 0 şi 1! M-aş hazarda să afirm că dacă computerele obişnuite au o arhitectură plană, în două dimensiuni, computerele atomice, pardon quantice, au o arhitectură spaţială, în trei dimensiuni! În plus calculatoarele quantice consumă foarte puţină energie. Energia consumată pentru atingerea temperaturii cosmice nu se pune la socoteală!

NASA, Google şi USRA au instalat, împreună, primul supercomputer D-Wave 2X. Cât costă? Aproape cât bugetul anual al unui stat ca România. Dacă pentru Google explicaţia necesităţii unui asemenea supercomputer este evidentă, ce îi trebuie NASA un asemenea monstru? Că doar NASA a instalat pe navele sale spaţiale bătrîne procesoare 386, pentru că sunt fiabile şi foarte rezistente fizic, la vibraţii.

Explicaţia a dat-o Hartmut Neven, director tehnic la Google.  D-Wave 2X este computerul ideal pentru optimizări. De exemplu să găsescă drumul cel mai scurt, geografic, pe Pământ între două localităţi, una din Australia, cealaltă, de exemplu, din Canada. Luînd în calcul zeci de mii, milioane, de variabile Sau, în spaţiu.

Domnule Nelu, dacă citeşti şi ştiu că-mi citeşti articolele în fiecare zi, să ştii că NASA a instalat la Ames supercomputerul D-Wave 2X într-un singur scop: calculul şi optimizarea drumului către Marte!

 
BERBEC  După orele de serviciu, care trec repede sau încet, depinde de cît de mult îţi place ceea ce faci, trebuie să faci puţin sport, sau masaj şi sauna. Trebuie să “încălzeşti maşinăria” în vederea săptămânii de iarnă pe care abia o începi, productivă, dar obositoare. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub semnul Berbecului o perioadă splendidă ca sa admire natura direct pe geam, sau pe… monitor. O mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criza de timp.

TAUR  Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Azi poţi ataca cu succes problemle materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru cumpărături de Crăciun. Cumpără acum, mâine e mai scump! Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Nu lua decizii importante în această perioadă. Veşti bune de departe.  Un semn de foc te ajută într-o problemă delicată şi/sau de serviciu. Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de relaţiile umane. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori stii cu siguranta ca ai dreptate. Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimbă-l, adica coafura sau lasă-ţi barbă, daca asta te face sa te simţi mai bine în propria piele!

GEMENI   Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă – o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri – care functioneaza bine şi astăzi. Ai nevoie permentă de bani ca să-ţi satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor şi o motivaţie. După program, vremea incertă te face să stai în casă şi te avantajeaza pentru că te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Eşti intr-o perioada creativa.

RAC La început de săptămână ambianţa este plăcută, calmă şi relativ liniştită. Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, dar încercarea moarte nu are! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea şi cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid… când nu mai ai de ales!

LEU  Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, decât la spitalul de urgenţă. În rest sunt convenţii şi închipuiri. Nu te forţa inutil şi păgubos! O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. O perioada buna, pe care o meriţi. Imperial si cu geniul întregului,  cum esti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare.

FECIOARĂ  Nu trebuie să fii zgârcit când nu trebuie. Astăzi, nu, nu trebuie! Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil! Cheltuieşte şi plăteşte preţul calităţii fără strângere de inimă! Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie!

BALANŢĂ   Se schimbă opiniile, se schimbă şi părerile tale.  Astăzi vezi cu ochi noi anturajul tău. Redu ritmul activităţii, fă un pact cu timpul şi ocupă-te de lucruri frumoase pentru Pomul de Crăciun.  Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute. Trebuie să ai încredere în promisiuni şi să păstrezi vie speranţa, dar nu te implica total!

SCORPION   Azi mănânci dragoste pe pâine. Ai o mare nevoie de tandreţe, de aprobare şi răsfăţ, iar această presiune sentimentală trebuie neapărat să găsescă înţelegerea partenerului sau partenerei tale. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil. Finalizezi, in sfarsit, dimineaţa, în condiţii bune, o parte din afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite, dar neconsistente.  Probabil că în weekend trebuie să faci un drum scurt. Veşti de departe, consulta e-mail-ul, reţeaua, sau mai prozaica cutie de scrisori.

SĂGETĂTOR   Veşti pe care nu prea le mai aşteptai, dar la care sperai. Mici favoruri din partea anturajului apropiat, a familiei. Seara plăcută, la un film, sau spre o destinaţie de weekend de iarnă.  O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Astazi nu lua decizii importante şi nu programa întâlniri. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca sa eviti unele momente lipsite de graţie. Perioada iţi este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iţi este favorabil.  

CAPRICORN  Astăzi te simţi chiar bine, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Ziua este favorabilă proiectelor de afaceri, deciziilor importante. Seara relaxantă şi confortabilă. Gândurile te poartă către noi zări. La propriu şi la figurat. Insă, în aceasta perioada orice angajament, orice regulă devine brusc o povară. Totuşi disciplina inerentă zodiei, te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile. Uranus din Berbec şi Pluton, planeta plutocratilor, iti aduc o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.

VĂRSĂTOR   Eşti un pic prea vocal şi prea insistent în a-ţi susţine opiniile şi cauza. Te poţi scuza elegant faţă de prieteni, poţi să le faci cinste cu ceva fierbinte şi aromat, acasă, mai pe seară! Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor lungi, si lucrul asta este evident pentru preopinenţi. Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi tensionat.  Relaxeaza-te şi încearca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Care, evident, nu pot fi legate decât de mica vacanţă de Crăciun.

PEŞTI   Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite azi, la sfârşit de săptămână de lucru.  Trebuie să faci o pauză, să te odihneşti şi mai ales să modifici comportamentul alimentar. Lasa războiul pe mâine! Un procent din zodia Peştilor poate să aibă ceva probleme. Problemele şi necazurile sunt generate chiar de acvariul in care traieşti şi înnoţi. Si sunt de natura şi din cauza utopiei şi încăpăţânării tradiţionale a nativilor din zodia acvatică! Oricum în prima parte a zilei şi mai ales în jurul prânzului, comunicarea este avantajată, poţi să lămureşti unele lucruri. În rest, necazuri de ştiucă cu maioneză…