În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Antonie de la Iezerul-Vâlcea, Amfilohie din Iconia şi Grigorie din Acraganda.

Nimic în „Kalendar”, geto-dacii se pregăteau de Anul Nou.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi mi-au scris mulţi dintre domniile vostre, după ce am afirmat că nu o să mai abordez subiecte cu Daesh. Poate o sută de emailuri, nu le-am numărat. Nu le-am citit pe toate, dar ideea generală este că dacă eu dau înapoi, care am fost mult timp în Algeria, Iran, Irak, Siria, Egipt, Tunisia, Iordania, Arabia Saudită, Emirate, Kuwait, Yemen, Maroc şi în ţări musulmane din Africa neagră, numai în Indonezia nu am fost, ei bine, dacă cineva care cunoaşte situaţia de la faţa locului, nu mai vorbeşte, face „silenzio stampa” – face loc propagandei musulmane sau inexactităţilor. Nu nu o să mai scriu prea mult despre Deash, decât despre înfrîngerile lui. Dar vă mulţumesc din suflet pentru încredere, aveţi dreptate, bine m-aţi criticat: „când se urcă scrofa în pom, cine tace, nu e om!”

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în weekend am primit oaspeţi. Două, perechi, tineri, copiii foştilor mei studenţi. Burghezi, cu stare. Au venit cu cadouri scumpe. Am pus căţeii pe ei, în glumă, am refuzat! Nu beau, nu fumez, în pustnicia mea isihastă mănânc doar salată, devin vegetarian, caut liniştea şi drumul către înălţare, dar, fără megaloschemă şi alte amănunte de recuzită. Nu veşmântul face călugărul, spune un vechi proverb franţuzesc.

Cred că este semnificativ, aşa că o să vă povestesc ceea ce mi-au spus tinerii. Sunt speriaţi, sunt debusolaţi. Părinţii lor sunt depăşiţi, nu ştiu nimic despre islam şi nu înţeleg actualul război cu musulmanii.

Au hotărât, cele două perechi, împreună, să emigreze din Europa, din România, cât mai departe, în State. Săptămâna trecută a primit aprobarea şi cea de a doua pereche, prima o primise în vară. Au venit la mine ca să-i sfătuiesc cum să se comporte în State, care este atitudinea potrivită. M-am uitat cu jale la ei. Copiii frumoşi, bine îmbrăcaţi, un specialist IT, o doctoriţă, un arhitect, o avocată. Oameni cinstiţi, inteligenţi, realizaţi profesional, dar care fug din România de frică! Pe ocolite, i-am întrebat de ce? De doi ani de zile situaţia s-a schimbat în Europa, dar şi în România, au spus tinerii. Musulmanii sprijiniţi de Daesh au început asaltul. Avocata, care este specialistă în afaceri, îmi spune că Registrul Comerţului din Bucureşti este plin de musulmani obraznici şi agresivi. Tineri arabi care după ce le-a expirat viza de şedere în România au devenit brusc „investitori” şi înregistrează firme după firme. Nu stau la rând, îmbrâncesc lumea. M-au înjurat de câteva ori în limba lor pocită, când le-am spus frumos, în engleză şi cu zâmbetul pe buze, să stea la rând, ca toată lumea, spune umilită, avocata. Dar nimeni nu a intervenit, nimeni nu mi-a luat partea. Unul dintre multele motive pentru care plecăm, a urmat fata. Nu am comentat, să ne amintim că Ponta turcitul voia să facă în Bucureşti cea mai mare moschee din Europa.

România este puternic infiltrată de interesele musulmane, a spus inginerul, specialistul IT. Poate fi o bază musulmană, Dumnezeu ştie. Ia spuneţi-mi, urmează tânărul, unde se refugiau cei doi terorişti de la Paris identificaţi şi prinşi pe teritoriul Ungariei? Teroriştii veneau să se ascundă în România unde autorităţile corupte, probabil, i-ar fi primit cu braţele deschise! Ca „investitori”. 

La un moment dat am rămas singur cu doctoriţa. O ştiam bine pe mama ei, fusese o studentă remarcabilă şi a ajuns o femeie foarte bogată. Aplicând sfaturile dumneavoastră de la curs, îmi zâmbeşte doctoriţă. Măi fato, îi spun, este greu să practici, ca străin, medicina în State. Domnule profesor, dacă trebuie, o să spăl WC-urile şi tot plecăm din România. Apoi, cu cochetărie, îmi luă mâna şi o puse pe pântecul ei. Am simţit ca un fluturaş, mi-a retras mâna repede. Da, a spus doctoriţa, sunt însărcinată şi doresc ca copilul meu să fie născut pe teritoriul american, să fie american. Europa, România, ca stat, nu mai prezintă încredere că poate avea grijă de viitorul nostru şi al copiilor noştri, nu dorim să fim musulmani.

Le spun că se sperie degeaba, că niciodată nu se va întâmpla aşa ceva. Ia spuneţi-mi, domnule profesor, ştiu de la tatăl meu, nu a fost un student strălucit, dar vă divinizează şi astăzi pentru că i-aţi spus practic ce să facă, intervine arhitectul, ia spuneţi-mi de ce nu aţi rămas în Iran când vi s-au dat un milion şi jumătate de dolari, două maşini, un Paykan şi un Land Rover şi cheile unei proprietăţi de două hectare cu o vilă splendidă, în nordul Teheranului? Nu cumva din cauză că trebuia să treceţi la islam?

Am tăcut din gură. Mi-am reamintit că acum mulţi ani de zile unchiul meu Valentin, cafegiul de pe Calea Victoriei, de lângă Teatrul de Revistă Tănase, a spus acelaşi lucru, mai bine spăl WC-uri decât să mai rămân în România! Bun, eu rămân în România. Sunt curios peste poate să văd dacă mai are cineva dintre români sânge în instalaţie, dacă mai ştie cineva care sunt interesele României, nu ale Europei în derivă, ale Occidentului fără soluţii, depăşit de realitate! 

După ce au plecat tinerii şi şi-au luat notiţe la ceea ce le-am spus, pe tablete, m-am uitat pe situl Charlie Hebdo. Un site nou, bine făcut, bine securizat, aproape imposibil de hackerit. Dar, nu mai este Charlie Hebdo! Caricaturile sunt triste, deprimante, sadice, aş putea spune, articolele fără niciun haz. Unde sunt atacurile curajoase de altădată, de care râdeam în hohote minute întregi, pentru că erau inteligente şi fără frică. Frica, teroarea îşi spune cuvântul. Ar fi inuman să condamni o redacţie de oameni împuşcaţi care, supravieţuitorii, se duc şi la WC cu poliţistul după ei. Dar nu mă pot abţine să nu remarc că teroarea îşi face efectul, oamenii se supun fricii! Frica, sexul şi banii sunt pârghiile prin care se conduce lumea, a spus Zoroastru, acum… peste trei mii cinci sute de ani?!

Eu am pretenţia să apuc măcar ziua de mâine, pentru că nu-i aşa, este o altă zi!

 

BERBEC    Pregăteşte-te pentru vacanţă, sărbătorile sunt aproape! Preţurile sunt mai mari decât ai prevăzut, te încurcă un pic, dar, banii vin şi se duc, investiţia în bucurie este sănătate curată! In nici un caz astăzi să nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie. In primul rand la sentimente. Apoi la râs. Că despre bani nu putem vorbi, pentru că nu ne plac melodramele! Treci printr-o perioada de schimbari, poate de aceea banii sunt mediocru aspectaţi. Iar banii sunt ca un fel de energie, un mijloc, nu un scop în sine!  

TAUR    Noul, noutatea, schimbarea nu-ţi sunt favorabile. Evită să cumperi ceva. Azi trebuie să dai dovada de echilibru şi inspiraţie în relaţiile cu cei din jur, ca să eviţi unele momente jenante. Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multă vorbă. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării bovine care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate si va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investeşti.  
     
GEMENI   Astăzi trebuie să fii foarte atent(ă), la dinamică, la viteza cu care te mişti. Trebuie să eviţi micile incidente şi/sau posibile accidente domestice. Adică, fereşte-ţi degetele şi braţele! Apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generală, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie, ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat. Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani şi cărţi de credit. Plimba-te, nu cheltui !

RAC   Nu-ţi organiza viaţa după cum bate vântul, după reclame şi promoţii pentru mărfuri proaste. S-ar putea să faci o mare greşeală! Astăzi fii deştept, gândeşte bine şi poţi avea de câştigat. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Eşti intr-o perioada creativa. Nu te lua după cei bogaţi, oricum ei nu intră în Împărăţia Lui!

LEU   Dimineaţă densă, atenţie să nu-ţi depăşeşti domeniul de competenţe. Eşti favorizat pe plan sentimental, aşa că, solo fiind, uită-te bine în jur, poate întâlneşti pe cineva, cumva, undeva. O mică supărare, dar pe total perioada, ziua, iţi este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nici o importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criza de timp. Din trecutul tău apare o situatie uitata, dar pe care poti sa o rezolvi rapid cu ajutorul anturajului, colegii sau prietenii.
  
FECIOARĂ   De dimineaţă, conjunctura pare că-ţi aduce noroc. Mai în toate domeniile. Dar este bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor, ale membrilor familiei, poate au o părere obiectivă, realistă. După program relaxează-te, odihneşte-te, dormi şi visează frumos! Nu te băga în sufletul şi problemele altora. Oferă-ţi ajutorul numai dacă este cerut cu insistenţă. Pentru un timp este bine să păstrezi judecăţile de valoare şi sentintele pentru uzul propriu. Dacă eşti obosit, te duci şi te culci, asta este toată filozofia şi Marele secret al Universului! 

BALANŢĂ   Astăzi, la început de săptămână, este bine (şi stelele te favorizează) să termini tot ceea ce poţi şi să nu laşi în urmă prea multe lucruri. Poate, o veste bună de la cineva din jurul tău. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. O perioada buna, pe care o meriti. Metodic si cu geniul armoniei cum esti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp le pune in valoare. Daca cauti ceva de lucru, sau ceva mai bun, atunci ai toate sansele sa le gasesti in următoarea perioada, care începe astăzi.

SCORPION    Nu face pe politicianul. Adică, nu fii nesimţit! E mai corect să spui cuvintele magice: "uite, dragă, am greşit, iarta-ma"! Încearcă să îndrepţi, sau să compensezi, dar cere-ţi şi iertare! Ai o bună capacitate de concentrare şi un randament bun de muncă. Profită din plin. Este bine şi stelele te favorizează să termini tot ceea ce poţi şi să nu laşi în urmă prea multe lucruri. Trebuie să ai încredere în promisiuni si sa pastrezi vie speranta, dar nu te implica total.  Multe surprize plăcute si altele mai putin agreabile – spun veştile, pe seară. Un incident neplăcut în a doua jumatate a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor, mai ales de circulaţie.
 
SĂGETĂTOR   Ai avut un vis prevestitor, iar acum ţi se confirma viziunea. Lipsa timpului te obligă doar la activităţile curente. Evită eforturile fizice şi deplasările care nu sunt absolut necesare. Ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Astazi nu lua decizii importante şi nu programa întâlniri. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine.

CAPRICORN  Ar putea sa fie o noua redistribuire a afinităţilor selective. Nu lua hotăriri pripite, urmăreşte ce se întâmplă. Atenţie la vremea melancolică care îţi adoarme simţurile şi vigilenţa! Evită eforturile fizice şi deplasările care nu sunt absolut necesare. Uranus din Berbec iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.

VĂRSĂTOR    Conflict dintre ceea ce vrei şi ceea ce ţi se oferă de viaţă. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează. Nu lua decizii importante. Amână tot ceea ce poţi, în acest început de săptămână. Nu te implica în promisiuni. În orice caz, responsabilităţi crescute, acasă şi la serviciu, te bagă în corzi. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu ştii de unde. Problema pare a găsi o rezolvare temporară mai pe seară. Tot atunci îţi dai seama că nu poţi trăi din amintiri şi ca veşnicele tale comparaţii nu-ţi fac decât rău.
 
PEŞTI   Conjunctura este favorabilă, în special la cumpărăturile de completare de luni, după consumul din weekend. Cu tact şi calm poţi evita neplăcerile cotidiene. Zâmbeşte şi nu te lăsa provocat! Proiectele începute în această zi pot aduce rezultate excelente. Totuşi este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doresti sa cumperi echipamente pentru menaj. Ultima jumatate a zilei este mai putin prielnică, dar cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, vei evita neplăcerile.