Horoscopul lui Dom' Profesor. A fost Mihai Eminescu ateu?

Horoscopul lui Dom' Profesor. A fost Mihai Eminescu ateu?

Pe 11 aprilie s-au născut Joel Gray, Jill Gascoine, James Parkinson, Sir Henry Creswicke Rawlinson (a descifrat cuneiformele), Samuel Schwabe, Virgil Mazilescu, Mirela Fugaru.

A fost Mihai Eminescu ateu?

 

Pe 11 aprilie s-au născut Joel Gray, Jill Gascoine, James Parkinson, Sir Henry Creswicke Rawlinson (a descifrat cuneiformele), Samuel Schwabe, Virgil Mazilescu, Mirela Fugaru. Pe 12 aprilie s-au născut Giuseppe Tarttini, Maria Callas (Sophia Anna Maria Kalogeropulos) David Letterman, Montserrat Caballe, Hardy Kruger, Bobby Moore (Robert Frederick), Florin Zamfirescu, Daniel Danielopolu, Tudor Teodorescu-Branişte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 11 aprilie, în calendarul ortodox fix sunt sfinţii: Calinic de la Cernica, Antipa şi Trifina iar pe 12 aprilie, Sava de la Buzău, Vasile Mărturisitorul şi Antuza.

În calendarul mobil este cea mai importantă sărbătoare creştină, Duminica Sfintei Învieri.

Pe 11 aprilie este o sărbătoare ciudată în „kalendarul” vechi al poporului: Sărbătoarea Dinţilor. Este aşa de veche şi de aparte, că nu s-a calchiat peste ea nicio sărbătoare creştină. Doar se spune că Sf. Antipa, pe care îl pomenim astăzi: „e vindecător de dinţi şi de măsele”.

La sfârşitul neoliticului, pe ambele maluri ale Dunării, erau două mari uniuni de triburi. În Vest, tribul Lupului, iar în Est, până la marea cea mare, tribul Şarpelui. Prin contopirea acestora s-a ajuns la traci, geto-daci. Să ne amintim de simbolul, stindardul, dacilor: capul de lup cu corp de şarpe cu solzi, aluzie la cele două totemuri, arhetipuri, contopite într-un animal mitic.

Ambele animale totemice aveau... dinţi! Şi ce dinţi! Armele dacilor au imitat colţii şarpelui, cei curbaţi, sau puternicii colţi drepţi ai lupului. Era o mare onoare să porţi armele totemice!

De atunci a rămas o vorbă: „omul are viaţă, cât are dinţi!”

O tânără fată, o adolescentă, mă întreabă dacă Mihai Eminescu a fost ateu. Aşa i s-a spus la liceu, de către profesora de română.

“Religia - o fraza de dânşii inventată / Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug…” Probabil că pe aceste versuri din “Împărat şi proletar” s-a bazat profesoara respectivă. Dar, dragii mei, sunt două versuri, dintr-o operă literară, aşa ar fi spus proletarul! Nu poetul… el spune multe, o filosofie întreagă, în toată opera lui excepţională.

Personal, îl consider pe Mihai Eminescu cel mai important român. Nu mă interesează dacă a fost ateu, sau a avut sifilis, sau a fost asasinat. Sunt treburi de tabloide. Pe mine me interesează ce a spus acest om excepţional, filosofia, opera lui. Restul este scuipat în vânt…

Sincer să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi nu ştiu răspunsul la întrebare. Pe timpul meu, când am învăţat despre Eminescu, religia era o problemă personală. Nu îmi amintesc vreun profesor de limba şi literatura română să fi afirmat vreodată că Mihai Eminescu ar fi fost ateu, liber cugetător, credincios fără templu, ortodox, catolic sau baptist.

Probabil că presiunea exercitată de islam ne face, în prezent, mai sensibili la aparteneţa religioasă, la acest subiect, care, repet, ar fi trebuit să fie o problemă personală.

Bun, postmoderniştii au o optică ciudată, cea de a vedea un coş, sau un furuncul, pe fruntea lui Einstein. Fie că este, sau nu, acolo. Aşa gândesc “small heads”, atâta îi duce capul, să vadă aspectele sordide, nefericite, din viaţa unui personaj celebru. Nu îi duce capul să se situeze pe fluxul principal, să discute despre opera şi filosofia respectivă. E şi foarte greu, au făcut-o înaintea lor minţi luminate şi oameni inteligenţi. Ce să mai facă nişte epigoni? Să defăimeze, că asta poate face şi orice mahalagioaică cu studii cât trenul. Adică două clase…

Dar să ne întoarcem la calendarul nostru, trecem prin cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului.

Sacrificiul şi Învierea Fiului lui Dumnezeu, continuă tradiţia europeană a ciclului natural al anotimpurilor. Este o filozofie de anvergură Cosmică şi o integrare perfectă a omului în natură.  Vechea religie europeană, religia Marilor Zei şi a Primilor Strămoşi spunea că la echinocţiul de primăvara, mai precis în gradul întâi al Berbecului, cînd se deschid Porţile Cerului şi ale Iadului, ard comorile şi Strămoşii bîntuie vechile case,  iepuroicele albe fac... ouă!  De aici probabil, Iepuraşul de Paşte, cel învelit în ciocolată. În engleză Paştele, care  în română vine din ebraicul "pasa’h" (fugă, trecere, transformare) se cheamă Easter.  Eostre la anglo-saxoni, Eastre la germani şi Ostra la scandinavi era Zeiţa primăverii, corespondenta Dianei sau Artemisei din mitologia greco-romană.

La Echinocţiul de primăvară, druizii, preoţii vechii religii europene, aduceau ca jertfă zeiţei ouă înroşite. Animalul sacru al acestei zeiţe tinere şi frumoase era blîndul şi prolificul iepuraş, care nu putea fi vînat primăvara.  În varianta contemporană, Iepuraşul de Paşte este de origine germană, din secolul al XVI-lea. Povestea spune că duminica dimineaţă iepuraşul vine cu coşul plin de ouă şi lasă ouă roşii la copii cuminţi. La ceilalţi – ouăle lipsesc, sau nu sunt colorate. 

Tot legenda spune că primele ouă roşii au fost înroşite de Însuşi Sîngele Mîntuitorului, aflate într-un coş dat de Maica Sa unui soldat roman, ca să nu fie aşa de brutal în execuţie.  Şi care a pus coşuleţul cu ouă la piciorul crucii. Când Longinus a străpuns coasta dreaptă a Mântuitorului "a curs apă şi sânge", iar Sângele Mesiei a înroşit ouăle!    

Altă poveste, (toate, sau aprope toate făcînd parte din scrierile lăsate la Niceea, din porunca împăratului Constantin cel Mare, în afara Bibliei) spune că duminică dimineaţa, centurionul Cornelius Longinus, despre care am mai mai vorbit, a dat buzna la Pilat, care filozofa ţinînd un ou în mînă, după canonul scepticilor: “Hristos a înviat !” Epicurian şi sceptic, ca orice aristocrat roman, Pilat a replicat : “O să învie, cînd se va înroşi oul ăsta !”  Şi, minune, oul s-a înroşit pe dată. Surprins, Pilat l-a lăsat să cadă şi oul s-a spart. De atunci este obiceiul ciocnirii ouălor roşii şi să spui în loc de bună ziua “Hristos a înviat!” la Înviere şi timp de 40 de zile, pînă la Înălţare.

Acum trebuie să vă împărtăşesc şi ce spune bunul stareţ Dionisie, de la Sf. Munte Arhos despre vopsitul ouălor: "... apăi, da cum? Numai roşii, măi Constantine, omul lui Dumnezeu! Ştiu că se fac şi de alte culori, ba în Bucovina se mai fac şi cu modele... Auzi, colea... Femei proaste, cum să faci modele pe Sângele Domnului?"

Este cel mai important moment din religia creştină, Învierea!

Alegeţi cu grijă locul unde să fiţi martori slujbei de Înviere şi să primiţi Lumină! Am revenit în Bucureştii cei fără aer, aşa mi se pare după câteva luni petrecute în Prahova submontană.

Numai ca să fiu împreună cu familia, cu cei dragi, cu prietenii şi studenţii mei. Mergem, de foarte mulţi ani, să luăm lumină la o biserică modestă, în centru, într-un cartier de case de mic burghezi, cu hramul Sf. Fanurie.

Acolo este un preot bătrân şi înţelept. Mai sunt şi alţii, mai tineri, Slavă Domnului! Dar cu clericul de vârsta mea, de multe ori ne-am privit drept în ochi, în Sf. biserică. A înţeles că nu vin ca să vorbesc cu el, slujitorul, ci cu Stăpânul lui şi al nostru, cu bunul Iisus, în Casa Lui. Din privirea mea a înţeles multe şi i-am văzut uimirea plăcută. A înţeles că eu cred că Sf. Biserică nu este a lui, sau a celor care au construit-o, cu atât mai puţin a BOR, sau a Patriarhului. Este Casa Domnului. În care toţi clericii, de la diacon la patriarh, sunt slujitori. Sunt doar leviţi, atât! Şi mi-a zâmbit, preotul cel înţelept...

De multe ori mă sfătuiesc cu Iisus... mă întreb, ce ar face El, în cutare, sau cutare ocazie, sau ce ar spune?

Am călătorit cam 15 ani în Orient. Este ciudat cum puterea şi intoleranţa islamului m-au împins să studiez temeinic Biblia şi să fac pelerinajuri ciudate şi periculoase. Bun, am studiat la nivel academic toate cărţile sfinte la „Universitatea Omar Khayyam pentru studiul Islamului şi a altor credinţe”. Unde am învăţat şi astrologie.

Am fost la Karakelissa, Biserica Neagră, primul altar creştin ridicat în anul 44. Doamne, acolo se petrec minuni! Şi astăzi! Şi în alte multe locuri din Orient. Nu, nu sunt bigot şi nici nu mă caracterizează fundamentalismul. Dar cred că civilizaţia se poate păstra şi prin credinţă! Credinţa iubirii, religia păcii, ce este aşa de diferit, de ce nu se înţeleg? Pentru că este vorba de oameni, de nimicnicia lor, nu de religie, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

Dar, cred, de asemenea, că trebuie să dezvăluim cât mai ştie unul şi altul ce a fost înaintea creştinismului pe aceste locuri, cum creştinismul a luat forme, vorbe şi modalităţi vechi, ale pământului! Dacii, geto-dacii, sunt importanţi pentru mine, pentru că simt că dacii sunt piatra de fundaţie solidă pe care putem să ne construim viitorul.

Vă urez, la toţi, din tot sufletul, celor care mi-au scris şi celor care nu mi-au scris, Sf. Paşti cu sănătate, bunăstare şi iubire! Duceţi-vă, cu sufletul deschis, să luaţi Lumină!

Rugaţi-vă pentru voi, pentru familia voastră, pentru prieteni şi ţară! Sunt vremuri grele, rugaţi-vă să fie pace! Nici nu ştiţi ce puternică este mintea omenească şi ce virtuţi are rugăciunea! Mircea Eliade mi-a spus că puterea minţii omeneşti deschide porţile viitorului... în definitiv, spaţiul, timpul şi gândul nu sunt chiar aşa de diferite!

Şi citiţi şi horoscopul meu pe zodii, este făcut pentru perioada pascală şi poate vă dau o idee, un sfat interesant. Doar am avut în minte gândul că, în definitiv, mâine este o altă zi!

BERBEC   Se poate şi mai bine. Viaţa ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cât ai dori. În weekend, de Sf.Paşti, trebuie să dai dovada de discreţie şi eleganţă în relaţiile sentimentale.

Perioada pascală îţi este favorabilă atît sub aspect economic cât şi sentimental. Dorinţa de schimbare şi marea monotonie existenţială te face să cheltuieşti prea mult. Incerca să dai dovadă de prudenţă şi echilibru şi evită cheltuielile exagerate. Totuşi, este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti împreună cu cei apropiaţi, undeva la ţară – un Paşte tradiţional la o Biserică de la ţară ţi-ar încălzi sufletul şi te-ar bucura, iar masa de după Înviere neapărat cu „ţinută la patru ace” poate chiar rochii lungi şi cravate, în cercul de prieteni.

 

TAUR   Nu prea ai ţinere de minte în relaţiile sentimentale. Inţelegerile trecute trebuie mereu reconfirmate, mai ales in dragoste, altfel partenerii işi cam "uită obligaţiile" asumate!

Evenimente şi veşti plăcute în familie. Astrele îţi sunt favorabile. Totuşi, nu te bucuri suficient, ceva te reţine. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericită şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine. Duminică, în prima zi de Paşti, pe fondul unor evenimnete, începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Organizează de Sf. Paşti o petrecere trendy la tine acasă – aşa te poţi simţi în largul tău. Iar Învierea fă-o în cadru restrâns numai cu familia la cea mai apropiată Biserică, sau unde te duci de obicei.

 

GEMENI    Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbările repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. În weekend, de Sf.Paşti răbdarea aduce succes!  Perioada pascală confirmă această regulă. Apar oportunităţi dar comoditatea ta proverbială te face să nu le dai curs. Apoi o să faci analize peste analize ca să depistezi ce se întâmplă. Trăirea asta cam profundă şi complicată, ca să nu mai punem la socoteală efortul intelectual, te va consuma cateva zile, în care nu vei face altceva decât planuri de viitor. Este o perioadă splendidă ca să legi noi prietenii să te distrezi, dar să ai şi câteva momente pentru sufletul tău. Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti cu colegii de la firma la un club la modă, iar Învierea undeva, poate chiar la Patriarhie, dacă eşti din Bucureşti. După Înviere masa acasă cu familia extinsă, pe îndelete cu meniu bogat şi discuţii la mai multe pahare. 

 

 

RAC   În weekend, de Sf.Paşti, trebuie să respecţi legile, scrise sau nescrise! Nu încerca să impui celor din jur sistemul tău filosofic, mai bine respectă regulile jocului ca să fie armonie!

Dacă eşti în mica vacanţă oferită de unele firme este un prilej colosal pentru o petrecere de primăvară, cu cântece şi jocuri, ca să nu mai vorbim de dans. Dacă nu, o să ai o insomnie pe cinste! Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nici o importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care, însă se vor rezolva repede. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii. Sf Paşti trebuie să-i sărbătoreşti, cu tot fastul cuvenit şi cu ritualurile tradiţionale, în familie. Învierea, cu un cerc vesel de prieteni. Lasă-i pe ei să aleagă Sf. Biserică de unde să iei Lumina.

 

LEU  O atitudine solidară de genul „toţi o să avem de câştigat” este mai recomandabilă în acest weekend. Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt astăzi armonioase şi plăcute.

Această perioadă pascală este extrem de interesantă pentru că te apuci să-ţi vânezi propria coadă, cum fac adesea felinele, adică te apuci să faci modificări şi lucruri inutile. Adică ai energie dar nu ştii cum s-o foloseşti. Ce ai spune de o reamenajare a casei tale ? Ei, e sărbătoare, lasă orice şi bucură-te ! Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti cu tot fastul în mijlocul anturajului tău, a “micii jungle” care te respectă şi te stimează. După ce iei Lumină - poate la un restaurant din cartierul tău, sunt deschise multe, unde se şi dansează!

 

FECIOARĂ   Cu toate că de Sf.Paşti eşti obosit, anesteziat de primăvară şi nemulţumit de vremuri, fă in aşa fel ca să nu fie vizibil pentru cei din jur. Joacă puţin teatru şi o să te simţi mai bine!

Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc financiar – nu da şi nu lua bani cu imprumut! Poţi pleca, însă, într-o călătorie lungă, stelele te protejează. Învierea o poţi sărbători sub ceruri străine, europene, însă. Încercă, că nu o să te coste foarte mult! Şi un Paşte la Barcelona sau Limassol îţi oferă amintiri frumoase pentru toată viaţa. Probabil că nu ai banii necesari, dar stelele îţi doresc numai binele. Aşa că o să rămâi acasă. Învierea poate în doi, în cuplu, familie, să fiţi alături mereu şi mereu.

 

BALANŢĂ   Sărbătoarea cu miros de cozonaci şi ciocnitul ouălor înroşite! Sf. Paşti îţi aduce aminte de copilărie, de părinţi şi bunici. E bine, e pace! Nu schimba programul tău stabilit, în niciun caz!

Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor sentimentale şi a mirărilor religioase. O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Trebuie să ai mai multă încredere în familie, în prieteni în cei care ţin la tine. Schimbările dese – cheia marilor succese! După ce iei Lumină poţi să sărbătoreşti într-un loc mai puţin obişnuit, poate un cabaret, sau cu prietenii, la ţară într-un loc mai puţin cunoscut, poate chiar la o Sf. Mânăstire! Sf. Paşti la casuţa de vacanţă, daca ai, sau în oraş, cu prietenii şi mulţimea.

 

SCORPION  Simţul tău agresiv ţinut prea mult în frâu şi încăpăţânarea ta se pot răzbuna în weekend. Propunere: Învierea la bisericuţa din apropiere şi apoi pace la un ou înroşit şi vin roşu!

Perioada Pascală este o perioadă  favorabilă pentru realizarea speranţelor şi a dorinţelor. Trebuie, numai, să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Pe de altă parte trebuie să fii mai cinstit(ă) în relaţiile cu noul tău prieten, împărtăşeşte-i viziunea ta despre viaţă şi poţi să ai surpriza plăcută că ţi-o împărtăşeşte pe de-a întregul! Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine, în cuplu sau familie, acasă, în sensul de cămin.  Atenţie mărită la sfârşitul perioadei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza climei capricioase. Sf. Paşti poţi să-l sărbătoreşti acasă, cu familia şi prietenii tăi buni – te vei simţi excelent cum de mult îţi doreai! Lumina poţi să o iei de undeva, de unde vei afla în ultimul moment. Dar taina este frumoasă şi sf. biserică unde te vei duce te va impresiona!

 

SĂGETĂTOR   Bănuitor cum eşti, vezi comploturi peste tot. Dar, nu, în weekend nu ţi se fac farse, este marele mister al Învierii. Zambeşte celor din jur! Sunt mulţi care te plac, cineva te iubeşte!

Fă o cura, un tratament complet de ras. Trebuie sa râzi tare şi în hohote pentru toate lucrurile care te bucură, te impresionează sau te enerveaza. Râsul este ultima redută in calea haosului, a Nimicului. Râde cu pofta de prostie, de ticaloşi, de hoţi. Să vezi ce bine o să te simţi! Treci printr-o perioada de schimbari, dar sanatatea si banii sunt favorizaţi de stele. O călătorie scurtă îţi va schimba multe idei preconcepute şi va avea un efect îndelungat, benefic, asupra ta. Sanatatea este buna, iar banii nu sunt foarte rari la tine in buzunar. Poţi sărbători Sf. Paşti într-o pensiune, la munte, sau, de ce nu, la un club cu program de cabaret. Învierea poţi să-o faci cu prietenii, cu participare, puteţi închiria o locaţie, ca să fie mai interesant. O Sf. Mănăstire din împrejurimile oraşului îţi oferă momentele atât de necesare de reculegere şi atingere a sacrului.

 

CAPRICORN   De Sf.Paşti poţi descoperi atitudini ale celor din jur, familiei. Fiecare are un secret, asta face viaţa interesantă. Înţelegi mai bine unele situaţii, fapte. Cunoaşterea înseamnă putere!

Te simti excelent ceea ce este un motiv suficient sa tii nasul pe sus. Înfumurarea şi aerele de primadonă îţi vor trece imediat când o să faci socoteala cât ai cheltuit perioada asta şi ce datorii ai de achitat. Ba fericiţi, şi cu zâmbetul pe buze, ba posaci şi mormăind ceva acolo, o să vă faceţi un titlu de glorie, dragi nativi şi native din Capricorn, să comunicaţi tuturor celor din jur alternanţele simţămintelor profunde ale fiinţei voastre. Sf. Paşti puteţi să-l sărbătoriţi în “două etape”. După ce ascultaţi slujba de Înviere şi luaţi Lumină - poate la un club, cu prietenii, iar prima şi a doua zi de Paşti, cu toată familia, respectând tradiţia.

 

VĂRSĂTOR  Eşti dispus, în weekend, să te ocupi de problemle tale importante, pe care le-ai tot amânat. Eşti într-o perioadă de repliere, de găsire de repere ferme pe care să te sprijini în continuare.

Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Dar pe termen lung, gândind strategic, lucrurile se mai aranjează. O propunere sau o ofertă te face să reflectezi profund. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că ai întârziat, ca întotdeauna. Utopiile tale de fată sau băiat bun nu prea au căutare în lumea asta decadentă şi superficială. Aşa că trebuie să cauţi cu multă atenţie pe cineva care să-ţi împărtăşească opiniile şi să te completeze. Sanatatea este OK, atenţie ce si unde mananci, mai ales in oraş. Banii sunt...  putini !  Sf Paşti  – cum altfel, decât cu prietenii la munte la o pensiune, sau acasă cu soţia, copii, soacra etc etc. Noaptea de Înviere poate cu parintii sau la verişori, daca nu tot acasă cu familia. Ia Lumină cu tot tribul tău de la Sf. Biserică unde te spovedeşti.

 

PEŞTI   Alungă stresul şi oferă-ţi un weekend plăcut. Măcar de Sf.Paşti şi de Crăciun! Lasă grijile şi necazurile, Învierea e un mesaj simbolic pentru toată lumea, indiferent de religie, filosofie.

Te interesează sensul ascuns al celei mai mari sărbători creştine şi vrei să înţelegi lucrurile mai puţin evidente. În această perioadă ritmul tău de viaţă este foarte rapid, aproape ca bătăile de aripi ale Îngerilor. Puţini ţin pasul cu tine. Esti ca o văpaie, ca un călător pe curcubeul gândului, iar natura ta neastâmpărată şi încăpăţânată suportă bine vremea ciudată şi acceleraţia propriului ritm. Sigur, pe termen scurt. După aproape... două zile de viaţă trepidantă bateriile tale se consumă, ca în desenele animate. Aşa că din peşte-spadă te transformi în peştele-ventuză, tăbărând la propriu şi la figurat pe capul celor care mai au energie. Sf. Paşti poţi sărbătorii acasă, comod şi elegant totodată, făcînd şi primind cadouri, dar şi la o sfântă mânăstire care până la urmă este o a doua casă. După ce iei Lumină de Înviere te poţi duce undeva unde se danseză, poate în piaţă ca să vezi şi jocurile de artificii. Dacă se mai fac în anul acesta...