Horoscopul lui Dom’ Profesor – 9 aprilie 2024. Despre lupi

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 9 aprilie 2024. Despre lupi

9 aprilie

Horoscopul lui Dom' Profesor. Pe 9 aprilie s-au născut: Charles Baudelaire, Mary Pickford, Jean-Paul Belmondo, Hugh Hefner, James W. Fulbright, Michel Simon, Gian Maria Volonte, Mircea Rednic, Francisc Munteanu, Camil Petrescu.

Pe 9 aprilie sunt Sfinții Eupsihie și Vadim.

În ”Kalendar”, din nou, o zi de muncă, la câmp, cu turmele sau în livadă. Calendarul poporului român era cel a unui popor harnic şi muncitor. Sărbătorile erau rare şi cu atât mai importante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată ceva interesant, raportat de Joakim Klementi de la Radioul Internațional din Tallinn, Estonia.

Creșterea populațiilor de lupi europeni reprezintă din ce în ce mai mult o pacoste pentru animale, motiv pentru care Uniunea Europeană dorește să relaxeze regulile de sacrificare. La propunerea Comisiei Europene se adaugă intriga politică și faptul că un lup a ucis poneiul președintei Comisiei.

Populațiile de lupi aproape s-au dublat în Europa în ultimul deceniu. În timp ce numărul lor a fost estimat la 11.000 în 2012, un număr recent situează această cifră la mai mult de 20.000. Este un număr extrem de mic față de un milion trei sute de mii cât era populația de lupi în toată Europa, la sfârșitul neoliticului. În România, în prezent, populația de lupi este undeva la 2.000-2.500 iar cea de urși puțin mai numeroasă.

Vivian Loonela, șeful Reprezentanței Estoniei a Comisiei Europene, a descris-o ca fiind o poveste de succes a eforturilor UE de conservare. Dar numărul de lupi a crescut până la un punct în care guvernele locale au început să depună plângeri Comisiei.

„Au fost atacuri asupra animalelor, conflicte cu fermierii și vânătorii”, a declarat Loonela.

În urmă cu puțin mai puțin de doi ani, Parlamentul European a îndemnat statele membre și Comisia să se gândească la ce ar trebui făcut pentru a proteja animalele. În decembrie anul trecut, a fost făcută o propunere de relaxare a stării de conservare a lupilor.

„Dacă în prezent, lupii sunt sub protecție strictă ca statut internațional de conservare în Uniunea Europeană, noul statut ar fi de animal protejat”, a adăugat Loonela.

Statele membre nu au aprobat încă propunerea și s-a dezvoltat un conflict între conservatori și fermieri de care Estonia nu este străină, a declarat Aimar Rakko, consilier de vânătoare al Ministerului Climei.

„Dacă permitem populațiilor să crească foarte mult, vom începe să vedem pagube majore. Numărul de lupi a crescut destul de mult în ultimii ani, ceea ce se reflectă imediat în pierderi mai mari. În timp ce lupii obișnuiau să omoare 600-700 de oi în Estonia anual, aceasta aproape s-a dublat la aproximativ 1.300 anul trecut”, a spus Rakko.

Dar Estonia a redus deja statutul de conservare al lupilor la protejat, ca excepție. Aceasta înseamnă că numărul de lup este monitorizat și starea lor de conservare este mai puțin strictă decât în ​​alte părți ale Europei. Castorul, foca cenușie și jderul de pin au un statut similar în Estonia.

În prezent, există un caz legal în derulare în care este contestată stabilirea de către Consiliul de Mediu a cotelor de vânătoare de lupi în 2024. Disputa se învârte în jurul faptului dacă starea lupilor în Estonia este suficient de favorabilă. Această dispută a ajuns la Curtea Supremă, a remarcat Rakko.

În primele două instanțe de judecată s-a stabilit că statutul lupilor a fost corect apreciat. Curtea Supremă așteaptă acum o hotărâre preliminară din partea Curții Europene de Justiție cu privire la modul de interpretare a directivei Uniunii Europene.

„Ar trebui să luăm în considerare acest lucru la nivelul populației estoniene, sau ar trebui să-l extindem și la populația baltică, sau ar trebui să vedem cum se descurcă lupii în întreaga Europă? Dacă lupii se descurcă bine într-o zonă, dar slab în alta, ar trebui să se aplice toate cerințele non-vânătoare și protejarea habitatului în care animalul prosperă?"

Dezbaterea despre vânătoarea de lup a luat amploare în toată Europa când, în 2022, un lup a ucis poneiul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Dolly. Povestea poneiului mâncat de lupi, de fapt din neglijența grăjdarilor, a devenit celebră în presa europeană și a făcut discuția și mai politică, a recunoscut Stefano Braghiroli, conferențiar de studii europene la Institutul de Studii Politice Johan Skytte al Universității din Tartu.

"Unii oameni ar putea interpreta acest lucru ca fiind elita capabilă să ocolească sau să modeleze regulile dacă doresc ceva care este în interesul lor personal. În timp ce preocupările noastre, ale oamenilor obișnuiți, nu sunt la fel de semnificative. Unele voci contează mai mult", a explicat Braghiroli, referitor la esenţa conflictului.

A fost eliberat și un permis pentru vânătoarea specificului lup, numit GW950m, care a ucis poneiul, dar lupul este încă în libertate. Vânătorii chiar îl protejează, ca să-i facă în necaz lui madam Ursula von der Leyen, una dintre cele mai puțin populare, dintre politicienii germani.

Cu toate acestea, este imposibil de spus dacă experiența personală a lui von der Leyen a influențat în vreun fel entuziasmul Comisiei de a aborda problema lupului, a declarat Braghiroli. În general, Comisia își bazează propunerile pe studii științifice, a adăugat el. Este și cazul lupilor, a subliniat Vivian Loonela.

„Acesta este ceva despre care se vorbește de câțiva ani încoace. Nu mi se pare a fi o abordare personală în niciun fel. Așa sunt aceste propuneri ale Comisiei – se bazează pe știință. Datele au fost colectate și analizate din în toată Europa, care a stat la baza propunerii”.

Cu toate acestea, este o parte a unei dispute mai ample. Fermierii s-au pronunțat din ce în ce mai mult împotriva restricțiilor tranziției ecologice. Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, disputa nu mai privește doar lupii, ci problema fundamentală a cât de multă activitate umană ar trebui limitată în numele conservării naturii.

Cu toate acestea, problema controlului populației de lup nu este cu siguranță o temă decisivă pentru alegeri, a subliniat Braghiroli: „Nu aș spune că a face legea mai îngăduitoare cu privire la limitarea numărului de lup ar fi decisiv pentru a pune capăt protestelor fermierilor”.

Ca făcând parte dintr-un popor care susține că se trage din lupi, problema lupilor noștri de astăzi este foarte delicată. Ar trebui să ne ocupăm mai mult de supraviețuirea și hrănirea acestor animale totemice.

Am enorm de citit, vedeţi, în al Treilea Reich au fost germani antinazişti, patroni de mari fabrici, bancheri, junkeri etc. Oameni patrioţi, devotaţi Germaniei... şi contra aventurii hitleriste. Aşa există şi astăzi europeni contra UE, cel de al Patrulea Reich, chiar dintre foarte înalţii funcţionari UE. Este fabulos să le citeşti rapoartele confidenţiale. Aşa ştiu pe ce lume ne aflăm, pentru că, indiscutabil, mâine este, în definitiv, o altă zi!

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 9 aprilie 2024

BERBEC Dinamica, energia, ta nativă o poţi folosi astăzi pentru organizarea vieţii de familie, de cuplu, acest domeniu fiind bine aspectat. Nu exagera inutil şi păgubos problemele tale financiare! Ziua de astăzi este o perioadă a zvonurilor. Care pot fi adevărate sau false. Filozofia şi teoria zvonisticii ne arată că de câte ori piaţa este saturată de zvonuri – se întâmplă ceva, sau cineva important are un interes de promovat. Adică acelaşi lucru, până la urmă. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Ai o zi profitabilă.

TAUR Aspecte bune la bani. Poţi să ai o veste despre acordarea unui împrumut, sau de o sursă de venit, titluri de valoare, dividente. Nu neglija rudele de la care/cărora le-ai împrumutat bani.  Ziua de astăzi este bună pentru tine. Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte perioada dimineţii de azi. Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale şi mai puţin in cel material, al desfăşurării unor afaceri şi/sau al încasării rapide a unor bani.

GEMENI Ai făcut unele economii sau poţi să primeşti nişte bani. Te gândeşti cum să-i împarţi mai bine. Stelele te sfătuiesc să împarţi în două, o parte pentru casă, alta, mai mică pentru Sf. Paşti! Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Trebuie să foloseşti noi oameni, noi modalitaţi, noi concepte, noi cuvinte. A venit primavara, suntem în perioada dinaintea Sf. Paşti, cei care au moştenit vechea sărbătoare europeană a regenerării, a renaşterii naturii, al mugurelui fragil dar puternic şi de nestăvilit prin faptul că este nou, este ceva care creşte, care nu poate fi oprit. Tu gândeşte-te bine! Ai la îndemănă tot ce îţi trebuie. Este necesar, doar, să le pui într-o nouă ordine!

RAC Cu toate că ai un program dens, te preocupă găsirea unui echilibru între domeniul profesional şi cel personal. Începe cu începutul, nu mai lua de lucru acasă, nu amesteca plăcutul cu utilul! Şi, în mod întâmplător, oare este ceva întâmplător, interesele tale se suprapun peste interesele altora. Totuşi, în viata este ca in supermarket: ai de unde alege, dar nu gaseşti ce iti trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este scumpă şi de prostă calitate! Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile şefilor si ale colegilor, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi ca ai totuşi dreptate.

LEU   Azi nu îţi place ce se întâmplă şi mârâi tot timpul. Pândeşte şi stai în defensivă, nu e o zi prea bună! Poţi să-ţi arăţi şi colţii, zâmbind cu subânţeles. Fereşte-te de hiene şi de şacali! Astăzi pare că eşti într-o uşoara pierdere de energie. Supraveghează-ti sanătatea şi in special alimentaţia. Mancarea naturală, carnea albă, fructele, mierea şi ceaiurile din planete iţi refac vitalitatea! Ai mici probleme de rezolvat, la serviciu sau la şcoală, sau unde îţi desfăşori activitatea.  Abordarea sistematica a situatiei iţi furnizeaza datele necesare rezolvarii ei.

FECIOARĂ  Originalitatea este bună în artă, dar sperie în relaţiile sentimentale. Oamenii care te iubesc trebuie să ştie că pot conta pe tine la bine şi la rău, la mult şi la puţin, acum şi mereu! Amână orice ai de făcut până după amiază când configuraţia stelelor îţi este mai favorabilă. Tot ce faci în dimineaţa asta poate să îţi aduce pagubă şi necazuri. Statistic vorbind. Cel mai probabil este că, tot statistic vorbind, o să te întrebi mult unde sunt banii tăi pe care abia i-ai primit ca salariu.

BALANŢĂ  Ai intrat în criză de timp, ai de rezolvat o mulţime de treburi, pe care le-ai tot amânat. Ocupă-te de ele secvenţial, pe rând. Astăzi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate! Nu trebuie să te prinzi în jocul celorlaţi. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită secretele altora, ca să nu faci compromisuri costisitoare. Evită cheltuielile extravagante. Dezastrele sunt de doua feluri: ale tale și ale altora. Contează numai cele care te interesează direct.

SCORPION  Noi relaţii umane în perspectivă. Nerăbdarea ta trebuie transformată în energie pozitivă, nu te grăbi când nu trebuie. Ai sentimente şi dorinţe contradictorii. Fă puţină ordine în gândire! Dacă ai de făcut o alegere sau trebuie să iei o decizie la serviciu mai aşteaptă câteva zile. Nu eşti în cea mai bună zi pentru decizii, ziua de astăzi este veseloasă! Astăzi este una din zilele in care ţi se spune ca nu ai tact, ca vorbeşti prea mult şi te crezi prea tare. Şi ce dacă, tu te simţi aşa de bine… Ai una din acele zile în care străluceşti şi crezi ca eşti făcut din pulbere de stele.

SĂGETĂTOR Aspectele negative ale planetelor colective rezonează cu o posibila lipsa de interes a anturajului faţă de tine. Nu îi judeca, au probleme, aşa că te poţi duce singur, pe seară, la un film!  La serviciu, sau unde îţi petreci dimineţile, trebuie să foloseşti fiecare moment al programului. Este o perioadă de acumulări când îţi poţi pregăti un viitor succes. Fă în aşa fel ca să nu rămâi în urmă şi să nu depinzi de alţii, aşa rezultatele muncii tale pot fi evidenţiate şi evaluate corect.

CAPRICORN  Astăzi eşti puţin tolerant cu cei care îţi impun restricţii. Ai o poftă sănătoasă de libertate şi nu accepţi mofturi şi fiţe. Totuşi, este bine să nu cheltuieşti nimic în această perioadă! Astăzi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi să le faci pe toate, dar oricum, eşti aproape de o soluţie pentru o problema presanta, în care ai nevoie de ceva bani. Ştiai sau nu, „mâine este o nouă zi” aşa că vezi care probleme sunt urgente, care sunt importante, care pot produce pierderi de bani etc. Şi lasă pe mâine ceea ce poţi lăsa. Dar să nu uiţi de ele!

VĂRSĂTOR  Definitiv, o zi nu prea bună!  Orice s-ar întâmpla, astăzi păstrează-ţi zâmbetul şi buna dispoziţie. Cu calm şi gândire pozitivă poţi evita incidentele şi poţi aduce înapoi norocul bun! De obicei esti o fire prudenta, dar astazi, pe lângă prudenţă trebuie sa adaugi vigilenţă, tact şi chiar foarte multă diplomaţie. Nu te grăbi să iei o hotărâre sau să schimbi ceva din rutina vieţii tale. Atmosfera la serviciu nu este dintre cele mai plăcute: umblă diferite zvonuri care de care mai gogonate. Tu vezi de treburile tale, zâmbeşte şi nu te lăsa provocat sau antrenat în discuţii.

PEŞTI  Trebuie să cauţi persoane care să-ţi împărtăşească valorile, convingerile. Ai nevoie de aliaţi, pentru că ţi se pregăteşte ceva. Şi nu e un premiu! Astazi trebuie sa foloseşti una dintre reţetele verificate ale reuşitei in viaţă: sa te comporti ca și cand totul ar fi absolut perfect ! Aşa poate vei atrage şi norocul de partea ta. Ai o perioadă bună în care se pare că ai depăşit obstacolele, întârzierile, piedicile şi capcanele puse la serviciu sau unde îţi desfăşori activitatea. Se pare că eşti liber, în fine mai liber, să iei deciziile care îţi convin în viaţa ta profesională ceea ce te motivează să te implici în proiecte de anvergură. Fă-o cu curaj, ziua îţi este favorabilă!