HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 25 iulie 2023. Barbenheimer

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 25 iulie 2023. Barbenheimer

Ziua începe bine, dar apoi o ia pe arătură! Eşti pus în faţa unor probleme, probabil în duo, familie sau cu prietenii. Pot să fie doar situaţii frivole, nimic serios, dar totuşi, fii atent!

25 iulie

Pe 25 iulie s-au născut Omar Khayyam, Thomas Eakins, Arthur James Balfour, David Belasco, Walter Brennan, Ion Alexe, Mihai Codreanu, Theodor Grigoriu, Petre Grant, Nagy Imre, Varujan Vosganian.

Pe 25 iulie calendarul creştin ortodox aminteşte de Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfinţii Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic. Sf. Olimpiada şi Eupraxia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiția populară, folclorul, este la noi în România de o frumuseţe și înțelepciune fără seamăn.

 

Iata, ziua de 25 iulie este dedicată „somnului morţii” sărbătoare veche, probabil, dacă nu cu siguranță, chiar din neolitic. Dacii, lupii adică, ştiau multe despre tainele morţii. Nu se temeau deloc de ea, tocmai pentru că îi ştiau secretele şi se bucurau când unul dintre ei pleca la Zamolxe.

 

Coloniştii greci au adus contribuția lor, cultul lui Thanatos, frumosul, dar temutul zeu al morţii. Creştinismul a preluat motivul suprapunând Adormirea Sf. Ana. „Cel care lucrează în această zi pot să cadă în somn şi să doarmă trei zile sau chiar o săptămână” (Pamfile, 1997, pagina 138).

 

Tot astăzi se ducea de mâncare, în pădure, lupilor, sub ochiul atent al Lupului Şchiop şi al Filipilor, ca să se pecetluiască legământul cu ei, strămoşii totemici, ca să nu atace turmele, ciobanii şi pădurarii. (Speranţia).

 

Despre ai noştri lupi o să mai avem multe de spus, pentru că sunt nu mai puţin decât 54 de sărbători ale lupilor într-un singur an.

 

Dar astăzi este singura zi în care îl pomenim pe Omar Khayyam, marele poet, matematician, filozof, astrolog. Să știți, dragi lupi, padawani și hobbiți că de fiecare 25 iulie o să vă povestesc cele ce urmează. Puțin schimbate de fiecare dată, că doar a mai trecut un an, am mai învățat ceva. De data aceasta vă rog să deschideți https://evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-25-iulie-2022-pretul-benzinei.html.

Când se va scrie istoria filmelor în epoca streamingului, COVID și, la Hollywood prima grevă dublă din 1960, ziua de 21 iulie 2023 va deveni data rară care este de fapt amintită ca un reper la box-office. Căci aceea a fost ziua în care Hollywood-ul a lansat două arme de succes – una roz, alta întunecată – ambele și-au lovit publicul țintă și au crescut în încasări.

Un dezavantaj al culturii noastre de franciză este că, chiar și atunci când filmele devin hituri mari, atractia lor se rezumă adesea la o expresie de bază a gustului de masă concepută de forțele pieței. Uite, conceptul „Jurassic Park” a funcționat din nou. Şocant! Seria „Mission: Impossible” are un wild card introdus în talentul său de joc (nu veți obține niciodată ca AI să facă ceea ce face Tom Cruise pe o motocicletă), dar odată ce vă uitați dincolo de cascadoriile lui Cruise, chiar și noua tranșă perfect decentă „M:I” a fost salutată de critici drept „cel mai bun film de acțiune al verii”. Asta m-a făcut să mă gândesc: nu se presupune că filmele „Mission: Impossible” ar fi mai mult decât filme de acțiune? Avem „Fast XXV: Diesel cu injecție” pentru asta.

Ceea ce mă duce la acele arme de lovitură roz și întunecate. Ați putea spune că „Barbie ”, exploatând atractivitatea celei mai faimoase păpuși a secolului XX, decolează dintr-o bucată de PR la fel ca orice film. Ai putea spune: „Bine, grozav, a câștigat 155 de milioane de dolari în trei zile – dar un film cu Barbie poate întotdeauna să aibă un public dedicat, captiv.” Cu excepția faptului că imaginați-vă dacă „Barbie” ar fi fost făcută într-un mod standard, de un regizor standard; ar fi putut fi cu ușurință un film „Ștrumf” cu haine mai bune. „Barbie” poate fi un concept legendar, dar ideea unui film despre Barbie, Ken și toți prietenii lor nu este tocmai un concept care se pretează la dimensiuni umane (sau la calități de distracție ca un film pentru oricine de peste 12 ani).

Pentru asta, ai nevoie de un regizor ca Greta Gerwing, care a îmbinat puterea industriei și viziunea pop pentru a transforma „Barbie” într-un carnaval exuberant de glume, al suprarealismului feminist al păpușilor care sparge al patrulea perete – un burlesc Dreamhouse de culoarea bomboanelor fondante care o adoră pe Barbie și o supără în același timp pe care o tratează pe personajele lui Kentweak. Și care are inteligența să recunoască că Barbie nu este doar o jucărie, ea este o proiecție metafizică a idealurilor feminine care are și efectul de a sublima cine sunt femeile.

Este mult de despachetat într-un film despre o păpușă, dar iată ideea: Greta Gerwig a strecurat pur și simplu toate acele lucruri într-un film Mattel care poate funcționa perfect bine ca un produs care mută și mai multe produse de pe rafturi? Sau a luat sensibilitatea ei jucăușă subversivă un film care probabil era destinat să aibă succes și l-a transformat în ceva de două ori mai reușit? Zumzetul care a dus la lansarea „Barbie” a fost dezactivat. Nu am mai simțit acest nivel de anticipare din epoca în care fiorul nu a dispărut încă din filmele „Războiul Stelelor”. Și aș argumenta că, deși majoritatea celor dornici să vadă filmul poate că nu au știut cine era Greta Gerwig (deși o vor face acum), au înțeles ce însemna caracterul Greta Gerwig a întregii întreprinderi: că acesta nu avea să fie un film cu Barbie cu tăietoare de prăjituri, că avea să fie un castron foarte tare gen ”Suicide Squad”. Avea să fie un film care te-a surprins . Este acea calitate esențială, care ar putea face din „Barbie” cel mai mare film din 2023. Poate, un Oscar?

Ca un act de contraprogramare, lansarea simultană a lui „Barbie” și „ Oppenheimer” se joacă ca ideea cuiva despre o glumă cosmică. Nu este doar faptul că cele două filme formează o pereche perfectă în lipsa lor uluitoare de suprapunere estetică și demografică. Este acela care adunat împreună în entitate mai mare decât suma părților cunoscută sub numele de „Barbenheimer”, cele două filme par să exprime yin-ul și yang-ul lumii secolului al XXI-lea. Ca și cultură, suntem la fel de serioși ca bomba atomică și la fel de superficiali ca Barbie - și luăm în serios jucăriile noastre superficiale. Dacă triumful de box-office al lui „Barbie” trimite un semnal crucial că invitarea unui regizor talentat să se delecteze cu puterea idiosincraziei ei funcționează ca o propunere comercială, triumful de box-office al lui „Oppenheimer” trimite un alt semnal, reamintindu-ne că încă trăim într-o cultură amețitoare și sobră, una în care o vorbă despre Robert, meditația asupra lui Oppenheim, este o hotărâre obligatorie.

Christopher Nolan este cu siguranță un regizor cu o bază de fani încorporată. Dar merită remarcat ceea ce reprezintă brandul Nolan: filmul ca o aventură în necunoscut, ca un film pe care mergi la teatru pentru a-l viziona, ca o experiență mai mare decât viața, cu mult mai mare decât tine . Promisiunea lui „Oppenheimer” și ceea ce cred că atrage oamenii să-l vadă într-un număr chiar mai mare decât se aștepta, este că filmul nu va fi doar un biopic despre omul care a condus crearea armelor nucleare. Va fi un film despre noi toți, despre ce a făcut crearea armelor nucleare pentru noi. Acesta este unul dintre motivele pentru care doriți să vedeți „Oppenheimer” cu un public. IMAX, dacă experimentezi filmul în această formă, înseamnă un mare ecran, dar marele ecran suprem este conștiința colectivă a tuturor celor din sala de proiecție.

Aceste două filme, fără nimic în comun, cu excepția puterii și pasiunii care le-au făcut pe fiecare dintre ele, au ajuns la momentul perfect în furtuna noastră decadentă a colapsului industriei divertismentului. La mult timp după terminarea spectacolelor lor teatrale, „Barbenheimer”, de fapt cele două filme, vor fi o piatră de încercare care le poate aminti tuturor de ce mergem la film: nu doar pentru a (re)trăi o acțiune, ci pentru a ne scufunda într-o lume, pentru a trăi viața timp de două ore (sau poate trei) în viziunea unui artist. Există o lecție aici, în afară de artificiile de succes, pe care industria trebuie să o amintească și să o îmbrățișeze. Lecția este că toate acestea funcționează doar atunci când le dăm artiștilor autorizația de a-și urma muza, de a exprima emoția a ceea ce este în sufletul lor. Orice altceva sunt doar algoritmi. Și prostii marxiste, sau capitaliste!

 

Forţa este întotdeauna cu voi, pentru ca să fiţi mereu de partea ei luminoasă, pentru că lumina va aduce mâine, inevitabil, o altă zi!

 

 

HOROSCOP    25 iulie 2023

 

BERBEC  O zi obositoare, din cauza căldurii, dar și prin aglomerarea activităţii şi a schimbării de ritm. Seară plăcută cu cei dragi, cu planuri de viitor, şi de ce nu, o posibilă veste, de departe! Moderaţie în relaţiile cu Fecioarele şi Vărsătorii. Proiectele începute în această perioadă pot aduce rezultate excelente.  Totuşi, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să dotezi mica ta afacere cu tehnologie avansată, tehnică de calcul. Ziua îţi poate fi favorabilă în toate, mai puţin durerile de cap. La propriu şi la figurat. Despre durerile la propriu - atenţie la caldură, insolatie sau deshidratare - îmbracă-te corespunzător şi mai ales bea apă și protejeză-ţi capul şi fruntea şi totul poate să fie OK!

 

 

TAUR   Venus, patroana ta, este în aspecte bune, ca şi şansele tale. Eşti favorizat, mai ales în domeniul sentimental, legat de familie şi cămin. Astăzi poţi realiza ceea ce ţi-ai propus. Poate este vorba de o schimbare majoră în înfăţişare, „look”-ul cum se spune, poate o atitudine curajoasă - este la latitudine domniei voastre. „Cum vă place” – vorba lui Shakespeare. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmaţi-vă planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să vă asumaţi obligaţii pe termen lung. Cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, o să evitaţi neplăcerile. Nativii care care posedă talente artistice sau literare au o perioadă de creaţie foarte bună.

 

 

GEMENI  Examinezi cu atenţie situaţia şi optezi pentru soluţii prudente. Dimineaţa, fie la serviciu, fie în vacanţă, întâlneşti unele greutăţi. Eşti surprins, nu te aşteptai, însă, concentrează-te! Este o perioadă perfectă ca incepi un concediu placut si odihnitor.  Un telefon și/sau o informaţie pe rețea îţi pot aduce surprize plăcute. Surprizele se tin lant, și din fericire, sunt numai din cele placute. Astazi ai o veste foarte buna de departe, care te surprinde placut! Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii, gen delegație de câteva ore.  Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău un timp pentru ca se pare, că pentru o scurta perioadă aveţi interese comune!

 

 

RAC   E semn că eşti provocat la o discuţie. Fereşte-te să iei decizii bazându-te numai pe informaţiile aduse de cei care „îţi cântă în strună”. Ar trebui să primeşti veştile pe care le aștepți. Eşti într-o perioadă în care eşti plin de energie. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect, termină lucrurile începute. Zambeste, tine capul sus si imbraca-te in alb. Daca vrei sa faci parte din elita trebuie sa te deosebesti prin eleganta dar si prin calm si detasare. Trebuie să te hotărăşti dacă iei tot concediul acuma, vara, sau mai păstrezi câteva zile şi pentru sărbătorile din iarna asta, pentru Crăciun.

 

 

LEU  Ai o zi schimbătoare, dinamică. Aşa e ziua lui Marte. Oferă-ţi un catharsis: mici cumpărături, o îngheţată bună, o cafea scumpă! Singurătatea existențială a Leului - azi te apasă mai mult! Nu neglija astăzi amănuntele, gândind numai „macro” şi în termeni generali, aşa cum ești adesea tentat să o faci, ai mult mai multe şanse să rezolvi cu bine problemele dacă cunoşti multe amănunte.  Foarte bune rezultate în domeniul familiei şi al relaţiilor sociale. Ziua îţi este favorabilă, dar nu trebuie să forţezi. Perioada este, de asemenea, bună pentru începerea unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii.

 

FECIOARĂ Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante, sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale pot să-ţi aducă un oarecare confort şi te motivează. Un prieten mai vechi, de care nu mai știai nimic, te caută astăzi pentru ca să-ți facă o propunere interesantă, dar sunt prea multe lucruri neclare ca să accepţi imediat.  Atenţie mare la ce spuneţi şi mai ales cui spuneţi. Fecioarele şi flăcăii sunt mari amatori de adevăruri fundamentale, dar nu prea au tact sau diplomatie când să le folosească.

 

 

 

BALANŢĂ  Astăzi pui accentul pe domeniul social, faci alianţe la serviciu, sau în concediu, încerci să obţii un consens avantajos pentru tine. O parte din planuri o să iasă, cealaltă... mai vedem! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Este posibil sa primesti niste vesti si sa te nelinişteşti din cauza unor probleme cu de familie, poate proprietăţi şi/sau moşteniri. Totul se rezolvă cu bine, din fericire.  În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci. Dar este cald, bea apă suficientă, apă de calitate, filtrată.

 

 

SCORPION   Pare o zi favorabilă, când conjunctura este alături de tine. Este avantajos să începi proiecte noi, să motivezi oamenii spre partea luminoasă a Forței. Bine faci, bine găsești, nu uita! Oboseala din ultimele zile s-a asternut peste stratul gros al altor nopti nedormite, asa ca astazi este bine să te odihneşti cât poti mai mult. Astazi poti  finalizeza în condiţii bune afacerile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi înţelegeri reuşite, dar neconsistente.  Probabil că trebuie să faci un drum scurt – doar pentru un procent dintre Scorpioni. Veşti de departe, consultă-ți e-mail-ul, sau contul de FB.

 

 

SĂGETĂTOR  Limitează-te doar la activităţile de rutină şi evită eforturile şi deplasările care nu sunt absolut necesare. O dimineaţă obositoare, o seara plăcută, dar cu gânduri mereu la problemele tale. Nativii care care posedă talente au astazi o perioadă de creaţie foarte bună. Ziua de azi poate aduce unora dintre nativi şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o pierdere.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni!

 

 

CAPRICORN    Poţi primi multe veşti, date, informaţii. Dar, fii atent cum le interpretezi. Eşti surprins de atitudinea cuiva. Analizează, vezi dacă e în interesul tău, sau dacă e clar că pierzi timpul! Perioada îţi este, hai să zicem, aproape favorabilă. Ai energie, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Mai sunt şi nişte praguri de trecut, poate cauţi ceva, poate probleme în familie.  Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la accidente.  Pentru o mica parte din Capricorni astazi banul se anunţă printr-o veste, nu foarte numeros, dar suficient.

 

 

VĂRSĂTOR   Astăzi, marţi, trei ceasuri rele, ai nevoie de o bună gimnastică a minţii şi a trupului. Ai adunat multe frustrări, ai muncit mult, este momentul să vezi cum poţi obţine şi foloase meritate. Configuratia zilei de astazi îţi ofera prilejul să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. Un gest, o bataie pe umar o imbratisare si problemele pot fi mai uşoare, viaţa mai placută. O veste te influenţează, dar nu este exact ceea ce aşteptai. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la planurile tale de viitor. Idealizează mai puţin persoana iubită şi o să ai o viaţă mai fericită. Nu da şi nu primi bani cu împrumut, astazi nu trebuie sa faci speculaţii financiare  –   este un sfat prietenesc, nu o prezicere!

 

 

PEŞTI  Ziua începe bine, dar apoi o ia pe arătură! Eşti pus în faţa unor probleme, probabil în duo, familie sau cu prietenii. Pot să fie doar situaţii frivole, nimic serios, dar totuşi, fii atent! Nu spera mult de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi aspectele nefavorabile care influenţează semnul zodiacului.  In orice caz nu te poţi baza pe nici un ajutor: rezolvă problemele singur(ă). Informaţiile contradictorii creează dileme. Cu dragostea stai bine dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Noroc la bani, dar horoscopul nu spune la câţi. Oricum, conform teoriei nu poţi să ai noroc şi la bani şi la dragoste!