HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 22 noiembrie 2022. Soluții de criză. La cucina povera
- Radu Stefanescu
- 22 noiembrie 2022, 00:00
Conjunctura te avantajează. Prevezi nişte schimbări favorabile. Fii precis şi convingător în discuţii, mai ales la serviciu şi cu familia. Astăzi ai un un prilej să recapeţi iniţiativa!
22 noiembrie
Pe 22 noiembrie s-au născut Charles de Gaulle, George Eliot, Billie Jean King, Andre Gide, Jamie Lee Curtis, Robert Vaughan, Matteo Bartoli, Benjamin Britten, Ion Marinescu, Mişu Iancu.
În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Filimon, Arhip, Onisim, Apfia și Cecilia. Ce frumos este numele Cecilia, parcă e un clopoțel de argint!
În timpul ultimului război mondial, să dea Domnul să fie ultimul, reviste precum ”Marie Claire” dădeau tot felul de sfaturi care să compenseze rigorile și lipsurile timpurilor grele. Iată, timpurile grele au venit din nou și mă tem că suntem abia la începutul lor. Am moștenit colecția ”Marie Claire” de la soția mea, care o avea de la tatăl ei, un mare francofon, filatelist și cinefil. Din ce în ce mai mulți cititori îmi scriu că o duc greu, banii nu le mai ajung și că încep să își schimbe modul de viață. Iată câte ceva despre „la cucina povera” un sfat de sărăcie de război.
„Frugal” provine din latinescul fruges, pluralul lui frux , sau „fruct, resursă”. Vechii romani știau câte ceva despre mâncatul cumpătat, subzistând în mare parte din diete pe bază de plante și lactate. Ca și la spartani, frugalitatea însemna virtute, reținere, civilizație. Un barbar era oricine, în special un străin, lipsit de aceste atribute.
La jumătatea secolului al XX-lea, italienii au continuat aceste moduri alimentare – motivați nu de autocontrol, nici de xenofobie, ci de resurse limitate. Acum se referă la acele rețete ca la cucina povera, sau bucătăria săracilor.
În aceste vremuri de critică sporită cu privire la risipa alimentară, costul cu consum intens de carbon al agriculturii industriale și globalizarea lanțului uman de aprovizionare cu alimente – toate puse în lumina de creșterea costului alimentelor în ultimul an – o nouă privire asupra ceea ce este în farfurie pare mai presant ca niciodată. Revenind la trecut ne-ar putea ajuta să mergem mai departe.
Toate popoarele, de-a lungul istoriei, au trecut prin insecuritate alimentară și foamete totală; de fapt, perioadele prelungite de belșug sunt un fenomen relativ nou, chiar și în țările industrializate din Vest. Dar, oamenii s-au adaptat. Cu toate acestea, puține culturi au întocmit o listă de rețete preparate la fel de delicioase precum italienii. Generații de bucătari au fost creativi și plini de resurse în fața lipsei frecvente. Necessità fa la virtù – „Nevoia dă naștere virtuții”.
Italia a fost binecuvîntată de natură. Țara mediteraneană lungă și îngustă, ”cizma” se mândrește cu o serie de ecosisteme terestre, de apă dulce și marine, cu o gamă climatică favorabilă. În comparație cu multe alte țări, opțiunile alimentare sunt, prin urmare, numeroase – cel puțin în teorie: dar politica și alte interferențe umane în lanțul de aprovizionare pot duce la malnutriție oriunde, o țară fertilă, sau nu. Iar densitatea populației complică și mai mult situația. Până la începutul secolului al XXI-lea, când rata natalității din țară a scăzut brusc, cuplul mediu italian putea avea mai mult de opt copii, uneori chiar și 21. Rata ridicată de emigrare la începutul secolului al XX-lea, în locuri precum Statele Unite, este fără surprize.
Sărăcia obișnuită – numerar scăzut combinat cu deficitul – poate să fi forțat ingeniozitatea bucătărilor italieni de-a lungul generațiilor, dar nu a fost singura influență asupra luării deciziilor alimentare. Un exemplu semnificativ este taxa pe sare impusă de papă în secolul al XVI-lea, care a avut consecințe pe termen lung pentru acel produs de bază italian, pâinea. Lipsită de sare, pâinea trebuia consumată în ziua coacerii. Resturile – care s-au învechit foarte repede, din cauza pierderii de umiditate – au devenit baza mai multor preparate simple, dar delicioase, atestând din nou parcimonia și inventivitatea la nonna (a bunicii). Printre acestea se numără panzanella (salata de pâine), pappa al pomodoro (ciorbă de roșii-pâine toscană) sau ribollita (ciorbă de fasole toscană).
Indiferent dacă locuiesc în Italia sau oriunde altundeva, persoanele cu insecuritate alimentară se hrănesc aproximativ la fel. Folosesc ceea ce pot găsi ușor și ieftin (din magazine, și în cămară, grădină sau zone sălbatice). Nu risipesc nimic și reutilizează orice resturi. Ele umplu burtica prin orice mijloace posibil - de obicei prin extinderea porțiunii de carbohidrați a mesei și/sau adăugarea de lichide abundente.
În la cucina povera, multe supe și preparate din paste pe bază de plante îndeplinesc toate aceste criterii. Acestea combină roșii, ierburi, verdețuri sălbatice, mazăre și fasole, ulei de măsline, brânză și, bineînțeles, grâu (sub formă de paste, sau pâine). Unde sau când grâul este rar, făina de porumb, farro (un cereale integral antic) și orezul pot umple farfuria. Și când chiar și acestea lipsesc, făina de castane sălbatice poate fi transformată în clătite dulci sau prăjituri cu frișcă. De la aceste începuturi umile avem astfel de elemente esențiale ale bucătăriei italiene, precum risotto și mămăligă, variații ale cărora pot varia de la extrem de simplu (cu ulei de măsline sau un sos ușor de roșii și un pic de brânză rasă) până la indulgent pozitiv.
Într-adevăr, tariful actual de la restaurantele italiene autentice oferă multe feluri de mâncare de la cucina povera , toate delicioase, ușoare pentru ochi și, de obicei, ieftine la buzunar. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că bucătarii adaugă de obicei mai multă carne, smântână, sare și ulei decât ar putea visa bunicile lor. Mesenii de astăzi au așteptări mai mari și buzunare mult mai adânci.
Pentru nonna obișnuită , care gătea pentru familia ei în vremuri grele, adevărata magie culinară a apărut doar atunci când dragostea, ingeniozitatea și lipsa se împleteau. Faptul că, pentru mulți oameni în vârstă, acele mese simple inspiră nostalghia și constituie cea mai bună formă de mâncare confortabilă, atestă puterea mai puținului – în mâinile potrivite.
La cucina povera înseamnă să te descurci cu ceea ce ai. Trebuie să fii în alertă tot timpul pentru a maximiza ingredientele. Nu poți depinde de conținutul unei cămari. Orto, sau grădina de acasă, este un dat. Apelați la natură pentru verdețuri și ierburi aromate și bazați multe mese pe soiuri locale de leguminoase pentru proteine și fibre. În unele regiuni, mazărea de grădină va înfrumuseța preparate precum risi e bisi , în timp ce în altele, năutul este rege. În plus, apa densă de înmuiere a năutului, aquafaba, poate fi folosită, printre altele, ca înlocuitor de ouă.
Bucătăria italiană, în general, deși departe de a fi vegetariană, nu se bazează foarte mult pe carne de orice fel. Mâncărurile centrate pe carne care există, acasă sau în străinătate, tind să reflecte un statut economic mai ridicat, mai ales atunci când folosesc porții mari de carne de vită sau vițel. Ceea ce caracterizează la cucina povera nu este doar proteina animală utilizată cu moderație, ci și o minte deschisă cu privire la originile sale.
În cartea sa unică despre sursele de proteine utilizate, Unmentionable Cuisine (1979), Calvin Schwabe îndeamnă oamenii din locuri precum SUA să consume atât speciile de animale, cât și părțile de animale pe care alte culturi le mănâncă cu mare plăcere. El acoperă totul, de la amfibieni la creierul de vițel. Deși cartea are mai bine de 40 de ani, argumentul ei central – că proteina perfect bună, potrivită pentru consumul uman, nu ar trebui să fie irosită – rămâne și astăzi. (Deși ar trebui să vină cu un avertisment contemporan despre speciile expuse riscului, cum ar fi rechinii și păsările cântătoare.)
În la cucina povera, economia casnică scrupuloasă a apreciat organele - părți ale animalelor care ar putea fi în mod obișnuit aruncate, numite și quinto quarto , sau „a cincea pătrime”, ceea ce rămâne după ce carcasa este măcelărită în patru secțiuni înainte de a o tăia. Niciun contadino flămând, cu mintea lui sănătoasă nu ar fi refuzat un fel de mâncare gustoasă din ficat de porc, splină sau budincă de sânge, iar mulți italieni mai înstăriți încă se bucură de o mare varietate de preparate din carne de organe.
În ultimele două decenii sau cam asa ceva, acest tip de mese complete a câștigat o oarecare popularitate printre hipsteri și susținătorii mișcării fără risipă. Aplicând vechea expresie „totul în afară de târâtoare” păsărilor și animalelor de la fermă și din curtea animalelor și, ocazional, din pădure, această practică găsește utilizări delicioase pentru organele interne și chiar pentru copite și urechi, părți ale corpului adesea aruncate în hrana pentru căței. Acest lucru nu-l știu mulți americani contemporani, în timp ce bagă într-o farfurie cu cinci stele Michelin de trippa alla fiorentina toscană (tripă florentină) pe care un țăran italian deștept a ajuns la ideea de a mânca stomac de vacă de secole. Să ne amintim de ciorba noastră de burtă, asezonată cu mărar, oțet și smântână.
În la cucina povera, tot felul de animale de fermă, inclusiv cai și capre, intrau în oală atunci când nu mai puteau acționa ca animale de povară sau ca producători de lapte sau ouă. Carnea provenea mai sigur din vânătoare și pescuit prin câmpuri, păduri, râuri și coaste. O combinație de curiozitate, curaj și creativitate a dat o mâncare bună. Până în prezent, meniurile din multe regiuni centrale și nordice, cum ar fi Toscana și Veneto, includ iepuri sălbatici și iepuri de crescătorie, prepelițe, păsări cântătoare, broaște, precum și moluștele mai cunoscute (de exemplu, scoici, caracatiță) și crustacee. Aproximativ singurele grupuri de animale nereprezentate sunt insectele și arahnidele (scorpioni și păianjeni). În timp ce entomofagia există în toată lumea, și chiar și în țările adiacente precum Franța, nu există dovezi că italienii au acceptat vreodată insectele ca sursă de proteine. Ar fi fost păcat, muștele nu intră în canoanele delicioase ale la cucina povera!
Nu este de mirare că mișcarea Slow Food, fondată în 1986 de Carlo Petrini, a început în Italia. Ea enunță în mod clar multe dintre principiile sale de la cucina povera , punând un accent suplimentar nu numai pe ceea ce se mănâncă, ci și pe cum se mănâncă . Astfel, pe lângă evitarea risipei și insistând asupra localului și a sezonului, Slow Food celebrează convivium: cina cu alții. Acest obicei este un pilon esențial al unui animal omnivor precum Homo Sapiens . Nu numai că este mai sigur să mănânci cu oameni în care avem încredere, dar este și mai distractiv. Cu Slow Food, este ridicat la sacru.
Rețetele Slow Food pot, după cum sugerează și numele, să dureze timp pentru a fi pregătite (cel puțin în comparație cu gătitul la linia de asamblare sau cu microundele acasă). De obicei, au nevoie de o listă lungă de ingrediente, multe, cum ar fi brânza artizanală, în afara gamei celor care țin cont de buget. Deci nu este, strict vorbind, o dietă frugală, chiar dacă îndeplinește multe criterii sensibile din punct de vedere ecologic, precum prioritizarea tarifului local. De aceasta din urmă beneficiază producătorii de alimente de toate felurile, de-a lungul întregii linii de producție terminând la masă. Înseamnă să anulezi globalizarea; și poate, oricum, comerțul cu alimente perisabile pe sute sau mii de mile și-a trecut moda. Nu ar fi trebuit să fie nevoie de costurile mai mari ale transportului, de amenințarea perturbărilor climatice, ca să nu mai vorbim de ratele în creștere ale dispariției speciilor, pentru a ne trezi la aceste adevăruri dure. Abundența cu orice preț nu mai este posibilă când numărul oamenilor de pe glob a trecut de opt miliarde.
A fi conștienți de tendințele noastre este un început. Indiferent ce ne-ar aduce viitorul și de unde provine mâncarea noastră, să zâmbim cu încredere în Dumnezeu, să mâncăm simplu, românește și să savuram cu plăcere orice avem norocul să avem în farfurie.
Și mai avem un noroc, faptul că mâine este, mereu, o altă zi!
HOROSCOP 22 noiembrie 2022
BERBEC Astăzi ești maestru la slalom printre posibile necazuri. Trebuie sa continui cu aceleaşi metode de până acum, schimbările repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Un mijloc de transport, sau ceva mecanic, un aparat, acolo - îţi face necazuri. Vinde-l, schimba-l, repara-l - nu lasa obiectele sa te enerveze! Cu oamenii te descurci astăzi ceva mai bine.
TAUR Fii mai modest în pretenţii şi așa poţi avea o viaţă bună. Fără frustrări și regrete inutile. Nu trebuie să exagerezi, păstrează echilibrul! Azi nu arunca cu banii, oricâți de mulți ai avea! Repet, nu arunca cu banii, nu cheltui ca să te simţi bune! Ţine cu dinţii de bani! Nu da bani cu împrumut! Nu ceda nimic, niciodată! Fii ferm! Sigur, răsplăteşte valoarea şi mai ales loialitatea faţă de tine. Şi încă odată, chiar dacă ai avea un o mie de miliarde de Euro, fii cumpătat, nu zgârcit, fă cheltuieli raţionale şi decente, nu risipii banul. Pentru că, după cum se spune: „banul se răzbună când nici nu te aştepţi, dacă îl arunci, şi el te aruncă”!
GEMENI Influenţele zilei îţi amplifică intuiţia, dar şi oferă nişte propuneri tentante în domeniul activităţii tale. E o perioadă bună ca să te gândești la programul de Crăciun și Revelion! Cu grijă, cu mare grijă şi prudenţă, ca un elefant într-un magazin de porţelanuri, poţi evita discuţiile, confruntările, de azi. Mercur, planeta ta protectoare, afectată, în conjuncție cu Venus în Săgetător, indica o indiscretie sau chiar o trădare. Iartă, dar să nu uiţi! Crede în forțele tale și în ajutorul celor ce te privesc drept în ochi. Decât o mie de prieteni de petreceri, mai bine unul singur de încredere. Astăzi, calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le fie în afaceri, fie în dragoste. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul!
RAC Ai nevoie de sprijin din parte anturajului şi a familiei. Ai intrat în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, un pic cam ambițioase. O veste care nu te surprinde. Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău arată că preocuparea ta majoră este să menţii o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Nu vinde blana ursului din padure, nu promite ceva in afara posibilitatilor tale, pentru ca s-ar putea sa produci deceptii nemeritate. Un termen, sau un prag. Dacă este vorba de o întâlnire importantă, atunci astăzi este ziua. Probabil, poate fi, o întâlnire mai veselă. Omul superior ascultă, militarul acționează, omul inferior trăncăneşte, Tu – configurează!
LEU Aspecte favorabile legate de domeniul profesional. O posibilă surpriză plăcută, poate o veste bună. Zi de făcut planuri, de visat cu ochii deschiși. Nu superi pe nimeni, dacă te simți bine! Ai multe de început, multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Dacă eşti precaut, vigilent şi prudent - totul este în echilibru. Evită locurile aglomerate, spaţiile deschise, frigul şi datoriile noi. Evită, în special, în a doua parte a zilei, promisiunile, angajamentele, sau asociaţiile. Tot ceea ce este început în perioada în chestiune, adică astăzi, se poate să sfârşească prost, chiar dacă este vorba de o distracţie. Limitează-te la activităţile de rutină, cu oamenii pe care îi cunoşti bine.
FECIOARĂ Cu toate că vremea de toamnă te influenţeaza, este timpul unor decizii, mai mult, sau mai puţin, importante. Ceea ce trebuie, este să iei hotărârile la momentul potrivit, azi, de exemplu! Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. Relaţiile sociale sunt, însă, bine aspectate. Este bine sa-ti vezi de treburile tale, fără prea multe proiecte de viitor și cheltuilei însemnate.
BALANŢĂ O atitudine solidară cu cei dragi e recomandabilă în această zi. Treci printr-o perioada mediocră, dar joacă puţin teatru şi o să te simţi mult mai bine, trebuie să faci față obligațiilor! Ofera-ti prilejuri de multumire si satisfactie. Odihneste-te mai mult si respiră aer curat şi răreşte ţigaretele. Domeniul familiei este aspectat bine. Dragostea este usor influentata de aspectele negative ale lui Marte ceea ce amplifica vanitatea personala. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul. Nu uita că timpul lucreaza in favoarea ta. Temporizeaza şi așa poți câştiga!
SCORPION Nu tot ce este mai nou e şi mai bun. Mai gândește-te odată dacă ceea ce vrei să cumperi chiar îți trebuie, nu trebuie să începi nimic nou, chiar dacă stelele spun că, în general, ai noroc. Lucrurile îţi par mai serioase decât de obicei şi ai un dar special să punctezi exact ceea ce trebuie şi când trebuie şi să asculţi cu atenţie. Pe de altă parte Saturn arată că s-a strâns o componentă de oboseală cronică şi de stres şi enervare – principii negative – pe care trebuie să le rezolvi. Fii sincer cu tine, gasește-ți motivele de enervare şi vezi dacă poţi să le rezolvi singur!
SĂGETĂTOR Azi eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă, în mod nejustificat grijile, la modul general. Răspuns în doi peri pentru una dintre problemele la care te gândeşti de mult. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, sau de o proprietate. Astăzi este o zi în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective!
CAPRICORN Faci față lungă în faţa unor veşti la care nu te aşteptai. Nu îţi plac, în general, surprizele, riscul, siguranţa ta personala e lucrul cel mai important. Este momentul să activezi defensiva! Nu neglija problemele care ţin de sănătate, chiar daca este vorba de o banala indispozitie. In general evita sa te simti coplesit de oboseala. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent. Ziua de astăzi este o perioadă de timp legată de protecţie. În aceiaşi măsură doreşti să oferi protecţie, cât şi să te bucuri tu însuţi de ea. Protecţia însemnând tot ceea ce te face să te simţi bine şi în siguranţă, de la bani la o vorbă bună, de la un gest de prietenie la o promisiune avantajoasă.
VĂRSĂTOR Conjunctura te avantajează. Prevezi nişte schimbări favorabile. Fii precis şi convingător în discuţii, mai ales la serviciu şi cu familia. Astăzi ai un un prilej să recapeţi iniţiativa! Dincolo de imagini si cuvinte se afla sensulul ascuns al lucrurilor. Descifreaza scopurile reale ale celor din anturajul tau si vei fi foarte popular, daca le vei spune ceea ce doresc să audă. Este o zi liniştită, în care poţi înregistra realizări cu dinamică pozitivă, atât în mijloace materiale cât şi în trăiri existenţiale. Din punct de vedere emoţional eşti pe lungimea de undă a anturajului şi în special a celor dragi şi apropiaţi, cărora, ţi se pare că în această perioadă, le înţelegi mai bine atitudinile, scopurile şi motivaţiile.
PEŞTI Fără riscuri! Prudenţa trebuie sa te caracterizeze astăzi, fiind comportamentul oficial preventiv la serviciu şi faţă de anturaj, în general. Dedică ziua lucrurilor obişnuite, de rutină! Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Amână orice ai de făcut până după amiază când configuraţia stelelor îţi este mai favorabilă. Evită discuţiile în contradictoriu şi disensiunile în cursul dimineţii. Cineva îţi aminteşte de o promisiune mai veche. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. În general ai o atitudine defensivă şi cauţi anturajul prietenilor vechi verificați, în încercarea de a te bucura de stabilitate.