HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 18 noiembrie 2022. Despre un colonel scoțian și un diamant roz

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 18 noiembrie 2022. Despre un colonel scoțian și un diamant roz

O zi de vineri obositoare, pentru că amesteci lucrurile, utilul cu plăcutul. Fii eficient în ceea ce faci, mai ales dacă este vorba de cumpărături. Nu pierde timpul!

18 noiembrie

 

 

 

Pe 18 noiembrie s-au născut Carl Maria von Weber, Colin Campbell Mitchell, Alan Shepard, Kim Wilde, Mihai Pop, Corneliu Baba, Cornel Todea.

 

Nimic în “Kalendar” dacii se pregăteau de Anul Nou, iar în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Platon, Roman şi Zaheu.

 

O să vă spun, din nou, o poveste. De fiecare dată, în fiecare an, de 18 noiembrie o să vă spun această poveste. Este istoria ultimului mare războinic scoţian. Am auzit-o, în Scoţia, de la fiul celui în cauză şi de la un duşman care-l admiră, în Aden, Yemen, de la yemenitul Jamal.

 

Este vorba despre locotenent-colonelul Colin Campbell Mitchell, născut în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, un Scorpion adevărat!

 

Un scoţian din clanul Campbell! Îmi place Scoţia, îmi plac scoţienii. Acolo m-am simţit ca acasă. Sau poate chiar mai bine... scoţienii nu se joacă cu cuvinte ca onoare, curaj, patriotism. Şi au în ei puterea muntelui, cum am mai văzut în Tibet. O îndârjire şi o mândrie bune de exemplu! Mai beau ei, cum să nu, că este frig şi ceaţă... dar zgârciţi nu sunt, sunt doar foarte săraci!

 

Ei bine, în luna iulie a anului 1967 lt-col Mitchell era la comanda primului batalion din celebrul regiment "The Argyll and Sutherland Highlanders". Veteran al celui de al Doilea Război Mondial, fusese rănit la Monte Casino, luptase în Coreea, Borneo, Palestina... peste tot unde a fost un război.

 

La începutul lunii iunie 1967 facţiuni arabe naţionaliste au început să se lupte între ele şi au atacat şi soldaţii britanici, pe atunci Yemenul era Protectorat. Mai mulţi soldaţi britanici au fost ucişi. Aşa că britanicii s-au retras din Aden, deoarece Marea Britanie hotărâse să acorde independenţa ţării arabe.

 

Totuşi situaţia scăpase de sub control. Pe 4 iulie 1967 lt-col Mitchell are o întrevedere cu superiorul său, Major-Generalul Philip Tower. Mitchell îi spune generalului, în limbajul colorat de muntean: "Domnule, nu sunt obişnuit cu (bip) ăsta de retragere. Ne ducem la (bip) în timp ce (bip) de arabi ucid femei şi copii! Ce (bip) de armată conduceţi, cu tot respectul, domnule?"

 

Generalul Tower a zâmbit pe sub mustaţă (nu ştiu dacă avea, dar aşa se spune) şi l-a autorizat pe Mitchell să facă o "cercetare prin luptă" şi să vadă care este situaţia în Aden.

 

Asta însemna în tactica militară să trimeată câteva echipe de cercetaşi, de rangers. Punct.

 

Dar nu-l cunoaşteţi pe locotenent colonelul Campbell Mitchell! A fost ultimul mare războinic scoţian.

 

Campbell, pe 5 iulie 1967, îşi pune tot batalionul în marş, cu fanfara formată din 15 cimpoieri în frunte şi intră în Aden. Mai mult, intră în Crater, centrul oraşului. Cum ar fi Centrul Vechi în Bucureşti! Cu fanfara în frunte cântând asurzitor "Scotland the Brave"...

 

De pe terasele caselor, de la ferestre, mii de arabi îi ţinteau cu mitraliere şi puşti. Nimeni nu a tras!

 

Jamal, după cum mi-a povestit el însuşi, avea 16 ani atunci. La o cafea adevărată făcută după modelul yemenit, în ţara cafelei, yemenitul mi-a istorisit că era şi el la o fereastră şi l-a ţintit pe Mitchell cam o jumătate de minut. Ofiţerul englez avea pieptul plin de decoraţii, Jamal avea o carabina Garand, o armă americană minunată. Dar l-a oprit curajul scoţianului şi muzica... nimeni nu a tras. “Parcă eram vrăjiţi, parcă toţi eram copii şi făcusem o poznă, iar acum părinţii se întorceau acasă. Britanicii au făcut multe (bip) dar au făcut şi lucruri bune. În primul rând ne-au învăţat... engleza”, a râs Jamal.

 

Istoria a considerat intrarea lui Mitchell în Aden ca ultima bătălie colonială britanică. O bătălie fără nicio victimă!

 

Mitchell este propulsat pe platourile televiziunilor, iar ziarele scriu numai de el. Un om nu prea înalt, bine, un ofiţer, dar cuvintele lui cuceresc inimile. După zeci de ani de prostii, de nimicuri, el vorbeşte din nou despre onoare, datorie, curaj şi obligaţiile faţă de ţară. Dar gloria aceasta mediatică nu este văzut cu ochi buni de superiorii săi. Mitchell se retrage, onorabil, din armată!

 

Imediat i se deschide o carieră politică, devine membru al Parlamentului. Dar, este mâncat de viu de către "oamenii politici". Normal! Cine are nevoie de cinste, onoare, responsabilitate, patriotism, în politică!

 

Un timp Mitchell este consultant militar şi îl sfătuieşte pe ciudatul dar fabulosul Idi Amin Dada, tocmai în centrul Africii. Din marele respect pentru Mitchell dictatorul african se autointitulează "Regele Scoţiei"!

 

Prin anul 1988 lui Mitchell îi vine o idee. Fondează HALO Trust, o organizaţie nonprofit care se ocupă cu neutralizare minelor antipersonal şi a obuzelor, bombelor, a muniţiei neexplodate. Probabil că nu ştiţi, dar minele antipersonal au ucis şi mutilat zeci de milioane de oameni, civili, în timp de “pace” pe tot globul. Astăzi HALO Trust are peste opt mii de specialişti în deminări care activează mai ales în Afghanistan, Irak, Siria, fosta Iugoslavie și acum și în Ucraina.

 

Mitchell în cuvântul său de recepţie la intrarea în Parlament a spus: "Militarii sunt ultimii care doresc un război. În război soldaţii sunt ucişi, sau mutilaţi. Dar dacă nenorocirea războiului se întâmplă, militarii trebuie să mergă până la capăt, să câştige, sau să moară încercând!"

 

Ultimul mare războinic scoţian, cum a titrat “The Times” a încetat din această viaţă în anul 1996 dar moştenirea lui, Halo Trust există şi astăzi şi salvează vieţi, foarte multe vieţi.

 

Dar despre altceva doresc să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți.

 

Ieri, pe la orele prânzului, hărmălaie mare în curtea mea. Cățelușele lătrau cât puteau, și pot, pentru că le hrănesc bine. La gard era poștașul Mihai, care mi-a dat un plic mare. Se vedea că plicul, voluminos, făcuse drum lung până la mine din niște insule din mijlocul Atlanticului. Nerăbdător, deschid repede plicul și pe fața mea se lățește un zâmbet larg și melancolic. Iată, chiar dacă vreau să le uit, amintirile nu mă lasă ele, revin mereu, materiale și foarte evidente. În plic erau mai multe documente si doua scrisori, scrise de mână. De la ”Clubul Căutătorilor de Comori”.

 

Scrisorile de mână, caligrafiate cu o peniță rondă, erau de la președintele clubului și de la trezorier. Așa se face între ”gente de calidad” se scrie de mână, nu la imprimantă. Președintele își exprima bucuria de a-mi scri mie, în calitate de commodore a flotei și mă întreba dacă doresc să antrenez, să sfătuiesc, mai multe echipe de tineri. Acești tineri citiseră rapoartele de explorare, ale echipajului Saad, făcute pe parcursul a mai mult de doi ani de zile, în deșert și la bordul ”Red Barracuda 2”, au fost 14 rapoarte, redactate și semnate de mine și își exprimaseră dorința, în scris, să le devin ”coach”.

 

 

În plic mai erau și câteva comunicări, despre obiectul clubului, comorile. Una dintre ele mi-a atras atenția. Era despre cel mai mare diamant roz din istorie. Nu știți povestea? Poate o să vă spun altădată, ca orice diamant, diamantul Florentine, așa se cheama, a avut o istorie lungă, cu mult sânge și multe crime.

În noiembrie 1918, acum exact 104 ani, uriașul diamant roz, avea 133 carate, era în posesia familiei regale de Habsburg. Care pierduse războiul. Așa că Habsburgii tocmesc un avocat austriac, pe nume Bruno Steiner, să depună diamantul la o bancă de prima mână, în Elveția. Bruno mai ajutase familia regală și cu alte bijuterii pe care le pusese în siguranță, sau le vânduse foarte bine la casele de licitație. După cum ordonaseră Habsburgii.

Dar ceva s-a întâmplat cu diamantul roz, cu Florentine. A dispărut, ca prin farmec. În anul 1924 s-a deschis o anchetă a poliției. Nicio bancă din Elveția nu a recunoscut că ar știi ceva despre Florentine. A fost arestat avocatul Bruno Steiner, dar a fost achitat un an mai târziu, din lipsă de probe.

Clubul Căutătorilor de Comori, CCC, informează membri să numai caute diamantul Florentine. Conform cu o mărturie notarială, apărută anul acesta, în luna septembrie, scrisă de un șlefuitor de diamante din Amsterdam, acum exact o sută de ani, cel mai mare diamant roz a fost tăiat în zeci de diamante mai mici. Nu se știe dacă la ordinul familiei de Habsburg, sau avocatul austriac și-a însușit diamantul roz, profitând de haosul produs de căderea imperiului.

CCC nu face anchete, decât ca să stabilească starea unei comori, dacă mai este de căutat, sau, nu!

 

Nu mă uit la curentul meteoric al Leonidelor, s-a făcut frig în Prahova submontană și-mi amintesc, cu nostalgie, de zilele frumoase când călcam pe laterită, pământul roșu al Africii. De căldura plină, care nu te lăsa să transpiri, făceai doar pete de sare pe cămașă, și de cerul alb, de mirosul picant și dulce totodată al aerului, un aer ușor și plăcut. Africa neagră. O să mai pun un lemn în sobă, am lăsat ușița deschisă să văd în flăcări amintirile de demult. 54 de țări. Aventuri, negocieri, tratative, femei frumoase, accidente cu mașina și avionul, fiarele junglei, banchete de o opulență care face să pălească tot ce este contemporan, în materie, tectitele din deșert, scufundări în Golful Guineei la ordinele unei firme de asigurare, împușcături în miez de noapte în Cocody, lovitura de stat din Monrovia, prieteni pe viață și pe moarte, oameni pe care te puteai baza oricând, cum nu mai sunt astăzi.

 

Oare ce o să vă amintiți, când o să fiți de vârsta mea? Bună întrebare! Parcă am trăit 800 de ani, ca Matusalem, prin atâtea am trecut, sau cât emoțiile unui întreg orășel.  Sagabona, kunjani wena? Așa spun cei de la ”Laid Back” în una dintre melodiile mele preferate, ”Bakerman”. Bună ziua, ce mai faci? În swahili. Reggae. Și dacă este reggae, îmi amintesc de salsa, cum dansam nopți întregi în picioarele goale cu preafrumoasa Kaissa, cea mai frumoasă fată din Africa, pe atunci, în ploaia torențială, caldă, pe platoul terasei hotelului Camayenne din Conakry. Era foarte cald și eram foarte tânăr. Poate, uneori, rareori, de fapt, aș dori din nou să fiu tânăr, dar fără să am mintea de acum, cum spune vechea romanță, ce farmec ar mai avea dacă nu aș face, din nou, nebuniile și greșelile tinereții, să comit aventuri pe care cred că nu o să le povestesc niciodată, pentru că nu o să mă credeți. Dar pot să mi le amintesc într-o noapte rece de noiembrie. Nu am nevoie să mă uit la un film, la un ”thriller”, amintirile mele sunt mai mult decât suficiente.

”Întâlnire de gradul trei” din anul 1977, regie Steven Spielberg și ”Serata” din anul 1971, un film de autor, semnat Malvina Urșianu. Nu am mai văzut niciun film actual, nu mi-a atras atenția nimic. Cel puțin așa îmi amintesc.

 

După cum trebuie să vă amintiți mereu că mâine mai avem o șansă, o speranță, doar este o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP   18 noiembrie 2022

 

 

BERBEC   Activitatea creativă, cu nuanțe artistice, îți poate conferi echilibrul de care ai nevoie. Dacă îţi faci mari speranţe, sau, în general, ai de trecut un prag – aceasta este ziua, insistă! Proiectele tale de viitor sufera de un defect major - se bazeaza mai mult pe intamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii! Sinceritatea te salvează astăzi în cursul dimineţii. Nu încerca să oferi motive şi explicaţii „politic corecte” ci relateză exact şi adevărat cum stau lucrurile, sigur, punându-te într-o lumină favorabilă.

 

TAUR   Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru sfârșitul acesta de săptămână. Consultă-te cu cei din jur, să vezi şi părerile lor, poate sunt bune! Lucrurile îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. Clima mai ciudată, frigul, îti poate trezi durerile acelea de cap, protejează-te!

 

GEMENI  Dimineaţa trebuie să rezolvi unele probleme urgente, lăsate, amânate, toată săptămâna. Nu te bloca prin multe colaborări. Singur poți să ai controlul timpului, nu depinzi de toanele altora. Astăzi ai o mare putere de convingere. De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu sala de gimnastică, mișcare, gimnastică şi multă... foame. Trage de fiare şi lumea îţi va apărea mai frumoasă şi mai zveltă!

 

RAC   Cuadraturile sunt in cumpănă cu aspecte favorabile, aşa poţi să ai o zi obişnuită, fără regrete. O zi de vineri aproape favorabilă, monotonă și normală, fără iluzii grandioase și dezastre! Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acestă zi de vineri ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec. Poate unde esti cu lucrările la zi, sau te descurgi bine, în general, unde activezi. Astăzi, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, în mai multe domenii, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei.

 

LEU   Azi trebuie să fii furnică, nu leu! Munceşte, adună, strânge, colaborează cu celelalte furnici. Nu pierde timpul, la serviciu ai nevoie de o mai bună organizare! Dar de furnica-leu ai auzit? În această perioadă  este bine să te abţii de la o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă.  Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Este momentul să faci puţină ordine şi disciplină printre hârtiile tale administrative, legale, contractuale şi să vezi dacă nu ai uitat ceva important. Încrederea pe care o ai în forţele proprii este în creştere aşa că poţi tranşa o problemă în cuplu, în familie.

 

FECIOARĂ  Trebuie să eviţi să discuţi mult. Nu-ți mai da cu părerea. Modul tău de abordare nu e nici indicat, nici plăcut, renunță! Iarăşi ai sindromul "adevărului" şi al ”ajutorării” celor din jur! Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – poţi rezolva uşor (mai usor) problemele sentimentale. Pentru că eşti într-un punct mort şi cu anturajul şi cu relaţiile sentimentale... Nu este o idee rea să incerci să lamureşti lucrurile, măcar parţial. Vorbe spuse aiurea, la suparare, chiar fără rautate, pot face chiar mai rau unei relatii de dragoste decât o soacră rau intenţionată!

 

BALANŢĂ   O zi de vineri obositoare, pentru că amesteci lucrurile, utilul cu plăcutul. Fii eficient în ceea ce faci, mai ales dacă este vorba de cumpărături. Nu pierde timpul! Dar, seară plăcută. Vigilența și prudența trebuie să fie cuvintele și comportamentul cotidian, asta pentru ca sa eviti pierderile prezise de stele. Nu mai spera sa primesti ceea ce meriti. Nimeni dintre sefii tai nu este cu adevarat atent la ceea ce faci. Parca ai fi invizibil!  Totuşi, nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele profesionale, tenacitatea aduce succes!

 

SCORPION   Este necesar să faci un program de vineri iscusit. Să folosești eficient timpul tău, să stabileşti o ierarhie a priorităţilor. Toate problemele sunt importante şi urgente, chiar aşa să fie? Posibile tensiuni neasteptate ca urmare a unor vesti nu tocmai bune. Nu te descuraja. Tine numai azi. Maine o sa uiti! Stelele fixe si vremea capricioasa, dar puternica in schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie. Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi!

 

SĂGETĂTOR   Timpul zboară şi gândurile nu te lăsă să te relaxezi. Fă puţin sport, du-te la sală, sau la masaj, ca să “arzi” principiile negative. Lasă gândurile şi grijile şi odihneşte-te cât trebuie! Eşti tensionat şi nervos, ca mai toată lumea şi îţi sare ţandăra imediat. Trebuie să-ţi acorzi un răgaz. Chiar merită să te enervezi? Sigur că nu! Sfatul meu este să cauţi societatea prietenilor buni şi veseli aşa te vei simţi bine şi aşa poţi gestiona energia ta în sensul bun.  Poate că vei fi pus în situaţia de a face anumite concesii, mai pe seară, dar care îţi pot deschide, în viitor, unele uşi care astăzi sunt închise.

 

CAPRICORN   Mai multă prudență nu strică, dar nu trebuie să vezi probleme și necazuri pretutindeni - și acolo unde nu sunt! Mai mult curaj, Fortuna ajută pe cei îndrăzneți, spuneau strămoșii noștri! Totuşi, nu e o zi tocmai uşoara pentru tine. Ca de obicei. Astazi poate scapi mai usor, te ajuta mai mult cei din jur si le esti chiar recunoscator. Perioada îţi este favorabilă. Primeşti un cadou neaşteptat sau este vorba de o întâlnire neanunţată cu o personă dragă. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

 

VĂRSĂTOR  Ai încredere în forţele proprii şi o stăpânire de invidiat! Trebuie, însă, să fii mai diplomat în relaţiile de cuplu. Trebuie să asculţi, sa afli şi să respecţi şi dorinţele celor dragi! Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Configuratia complexa a Cosmosului face sa ai impresii ca dintr-un caleidoscop. Când un entuziasm contagios, când în borcanul cu melancolie!

 

PEŞTI  Te arăți mai sociabil și mai deschis ideilor celorlalți. Este bine, așa poți să-ți promovezi și propriile interese, la pachet, în contrapartidă! O mână spală pe alta și amândouă, fața! Esti, in continuare, intr-o perioada binecuvantata, de la bine la foarte bine. Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de cărţi, reviste, ziare, publicaţii, jocuri şi sporturi. Nu că ar fi bănoase, dar sunt nostime.  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter poți să dobândeşti mai multe avantaje.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News