9 ianuarie

 

Horoscop Pe 9 ianurie s-au născut Richard Nixon, Simone de Beauvoir, Joan Baez, Lee Van Cleef, Domenico Modugno, Cristian Minculescu, Henriette Yvonne Stahl, Ioana Ieronim, Lucia Dem. Bălăcescu.

 

Horoscop În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Polieuct, Eustratie și Petru, episcopul Sevastiei.

 

Horoscop Tradiţional, în ”Kalendar”, pe 9 ianuarie, este a treia zi după Bobotează – nu se aruncă cenuşa din sobe şi nu se împrumută foc. Legenda spune că lupoicele umblă să fure foc şi să înghită tăciuni ca să dea naştere la Lupii de Foc, garda personală a Filipului cel Şchiop – Lupul Şchiop, avatarul Sfântului Andrei, sfetnicul lui Zamolxe şi paznic al României. Magistratul, aşa îi spuneau romanii, pus de Sf. Petru să pedepsească exemplar. Dar și animăluţul blajin şi pus pe joacă, al Maicii Domnului, căreia îi păzeşte Grădina.

 

Gromovnice vechi spun că până acum vreo patru sute de ani au apărut şase lupi de foc. Apoi cărţi ascunse, manuscrise, care nu sunt în librării, sau biblioteci publice, spun că în ultimii patru sute de ani au mai apărut încă trei, încă trei Lupi de Foc, până în zilele noastre. Când numărul lor o să fie cât cel al Apostolilor, adică douăsprezece, atunci o să înceapă marea bătălie dintre lupi (lupul văzut ca arhetip al puterilor Nordului, reprezentant al omului european, alb, creştin) şi demoni. Armaghedonul. Sau cel puţin o parte din el. Sfârşitul Lumii, în variantă folclorică europeană, nordică.

 

Nu credeam că o simplă părere despre limba dacilor poate provoca atâtea reacții din partea domnilor voastre. Ceea ce m-a intristat este că nimeni nu și-a spus părerea proprie ci mă trimeteți de colo-colo la alte articole, unele jalnice, scrise pe subiect, pe net. Cu o excepție. Un țăran. Așa se caracterizează: ”… sunt un țăran, care a trecut pe la Universitate, și acum învăț istoria pe copiii altor țărani!” Țăranul ăsta poate da clasă multora, care se cred mari și tari în istorie. A învățat, nu glumă. Mesajul lui, pe 11 pagini, este plin de trimiteri la Vasile Pârvan, Daicoviciu, Plopșor, Densușianu, Alexandru Busuioceanu, Condurachi, Nestor, Oțetea, Prodan etc. M-a emoționat faptul că una dintre trimiteri era  către o comunicare a tatălui meu, din anul 1959, pe când pregătea ”Istoria României”, ”Formarea poporului român”.

 

Părerea profesorului de istorie este clară: dacii vorbeau o limbă tracică, dar care era din ce în ce mai mult dublată de termeni din latina vulgară. Legăturile dintre republica romana și regatul dac erau destul de strânse și se facea negoț și schimburi comerciale intense. Bunurile, marfurile de la Roma aduceau, odată cu ele și denumirea lor. Să ne amintim că în timpul Republicii dacii aveau un fel de ambasador la Roma și câțiva senatori erau îmbunați cu mult aur să mențină schimburile comerciale. Totul s-a schimbat în timpul Imperiului când romanii au ocupat teritoriile dacice din sudul Dunării, acolo unde dacii se duceau cu oile în transhumanță. Da, spune profesorul de istorie, dacii cunoșteau scrisul, așa spun mulți academicieni și profesori universitari, dar nu era răspândit, probabil doar sacerdoții îl cunoșteau. Un stat centralizat, cum era cel al dacilor, acea nevoie de scris, de înscrisuri! La sfârșit, profesorul de istorie mă întreabă ce știu despre comoara lui Decebal, am căutat-o? Mai mulți dintre domniile voastre mă întreabă cam aceleași lucruri. O să vă răspund.  

 

Da, vă răspund la întrebare, dragi lupi, padawani şi hobbiţi – am fost căutător de comori! Foarte reglementar, cu brevet şi cotizaţie la „Clubul căutătorilor de comori” pe vremea aceea era la Paris şi făcând parte din echipajul prinţului saudit Saad. Eram secund-navigator. Aproape doi ani de zile am căutat comori, în deşert. Nu aur, argint şi pietre preţioase, ci ceva mult mai preţios. Tectite! Aceste „lacrimi ale deşertului”, denumite şi moldavit, erau pasiunea unui unchi al lui Saad, imposibil de bogat, plătea oricât pentru ele. Aşa că Saad, care urma să fie bogat, prin moştenire, îi făcea hatârul unchiului căutând fabuloasele picături de sticlă, probabil produse de fenomene misterioase, sau de căderea vreunui meteorit. Să vitrifici nisipul, trebuie energie şi temperatură, nu glumă! Apoi, la bordul superbului iacht de 33 de metri „Red Barracuda 2”, cel mai rapid vas din lume, la categoria lui, aflat în posesia unui particular, am căutat, timp de câteva luni de zile, pentru recompensa unei societăţi britanice de asigurări, un vas scufundat în Golf. Aia, da, meserie, nu glumă!

 

Dar ştiu, din corespondenţă, că vă interesează aurul dacilor, comorile ascunse, poate, sub picioarele noastre. O să vă spun, cum v-am promis, o istorie. Adevărată. Am auzit-o şi eu de la marii istorici ai nemului nostru. Iată:

 

În vara anului 1543 nişte pescari mureşeni şi-au îndreptat luntrea după peşte pe firul Streiului. La un cot al apei, iată, un stejar secular prăvălit în apă; iar printre rădăcini, lucea ceva. Acel ceva erau 40.000 de monezi de aur şi vreo douăzeci de sloiuri întregi de aur curat (pepită mare, sau o vînă de minereu foarte pur).  S-au bucurat pescarii de asemene noroc, şi-au umplut desagii de aur şi au plecat la Alba Iulia să-l schimbe la negustori pe crăiţari de bronz. Deh, ţărani proşti ! Numai că oamenii stăpînirii au aflat şi i-au pus în fiare pe  români, iar aurul l-a confiscat eminenţa sa, cardinalul Manuzzi . De doi dintre pescari nu s-a mai auzit niciodată, nimic, în cel mai bun caz au fost exilaţi în cealaltă parte a Imperiului, probabil în Italia.  Al treilea a reuşit să fugă, dar l-a trăsnit sfîrşeala în poarta bisericii şi n-a mai trăit mult, decît să spună sătenilor toată povestea. 

 

Să fi fost vorba de comoara regelui Decebal? De o parte din ea?  Istoricul roman Dion Cassius spune că Decebal, anticipînd căderea Sarmisegetusei în faţa lui Traian, a luat o bună parte a tezaurului şi l-a îngropat în albia rîului Sargeţia, după care a lăsat din nouă să curgă apa pe vechiul curs.  Romanii au aflat de la Bicilis, care a dezvălui locul ca să-i fie cruţată viaţa. Cassius mai spune că o altă parte a comorii lui Decebal, partea cea mai mare, a fost ascunsă departe, în munţi, în grote ştiute numai de preoţi şi care nu au fost descoperite de romani. Mai era, în plus și marele tezaur al sacerdoţilor, constituit din sfere de aur şi argint.  Este cert că romanii au luat o cantitate enormă de aur şi argint din Dacia. Traian a organizat la Roma o sută de zile de serbări, triumf. Pe de altă parte estimări de ultima oră, făcute pe baza evaluării aurului scos de daci din minele din Apuseni cifrează comoara regelui Decebal la o cantitatea uriaşă de mai multe sute de tone de aur. Romanii nu au prădat tot!  Paradoxal este că, probabil, comoara rămasă, ascunsă, a regelui Decebal este constituită din monezi numite kosoni, şi care nu poartă efigia mîndrului rege dac.  Kosonii sunt monezi de aur nezimţate, avînd pe o parte un vultur cu o coroană în gheare, iar pe cealaltă parte un senator între doi lictori şi inscripţia, în greacă, KOSON – aceasta dacă luăm în consideraţie varianta istorică oficială care spune că monezile dacice au fost copiate după un denar roman emis de Quintus Caius Brutus  între anii 43-42 înainte de Hristos.

 

Aici o să vă rog să-mi permiteți o paranteză. Este vorba despre datarea istorică. Iată ce am primit de la domnul Varujan Vosganian:

 

Încă o „victorie” a Europei creștine…

Citesc în ultimul număr din anul 2018 al revistei franțuzești Le Point un articol despre istoria Ierusalimului. Nicăieri, în cronologie, nu mai apar inițialele av.J.C. (avant Jésus-Christ) pentru perioada dinaintea erei creștine sau apr. J.C. (après Jésus-Christ) ori A.D. (Anno Domini) pentru anii erei creștine.

Pe vremea comunismului se inventase pentru era creștină, cu de-a sila, sintagma „era noastră”. Înainte de Christos se socotea „înaintea erei noastre” (î.e.n), iar după Chistos : „era noastră” (e.n.).

Noua cronologie europeană, în schimb, liberă și nesilită de nimeni, abordează cronologiile ca și cum ar privi un termometru: ce este înainte de zero, apare cu… minus. Potrivit revistei Le Point, Iulius Cezar n-a mai murit (asasinat, nota mea) în anul 44 înainte de Christos ci în anul -44. Fondarea Romei (Ab Urbe Condita) a avut loc în -754. Iar Regele David a domnit pe la –1000. Mai minus chiar și decât zeroul absolut al lordului Kelvin. Bănuiesc că, în antichitate, le era, tuturor, foarte frig…”

 

De aceea, dragii mei lupi, padawani și hobbiți spun, când menționez o dată din antichitate ”înainte de Hristos” clar și să înțeleagă toată lumea. Nu pot să renunț la statutul meu de alb, creștin, european, așa sunt și nimeni și nimic nu mai mă poate schimba, nici măcar un miliard de dolari!

 

Cu siguranţă că, aurul regelui Decebal, estimat de  Club la peste un miliarde de euroi,  aşteaptă să fie descoperit de fii poporului ales. Iar tezaurul sacerdoţilor nu cred că va mai fi descoperit vreodată. Aflat într-o peşteră bine ascunsă, a fost pecetluit pentru vecie de cutremure şi alunecări de teren. Chirie pentru speranţă, ofrandă pentru viaţa veşnică a neamului. Oare suntem noi demni de această moștenire?

 

Poate că există speranţa – renaşterea din propria cenuşă, ca Pasărea Phoenix, după cum au ursit, acum peste două mii de ani “tarabostes”, cavalerii traci şi sacerdoţii lui Zamolxe. Au plătit pentru asta!

 

Aurul, argintul, pietrele preţioase, bogăţia, comorile sunt înşelătoare, te ridică şi apoi, într-o secundă, îţi iau capul. Ca să te bucuri de o comoară descoperită trebuie să ai “baraka”, adică noroc, credinţă, smerenie, dărnicie și milă și peste toate milostenia Domnului – aurul nu apare binevoitor decât în faţa celui care este pregătit spiritual şi care îşi ia marea responsbilitate de a descoperi o comoară. Altfel, păţiţi ca ţăranii noştri din secolul XVI, sau ca alţi nefericiţi de-a lungul istoriei!

 

Aş mai pleca după comori, aş mai face un echipaj, dar aceasta mereu mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼      ♂       ♀

 

BERBEC   Se pare că eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti încântat de ceea ce ţi se întâmplă astăzi, eforturile făcute anul trecut încep să-şi arate rezultatele. Continuă pe drumul ales. Realitatea te ajuta sa tragi concluzia că lucrurile încep sa meargă spre bine, la locul unde activezi, fie că este birou, fabrică sau şcoală, şi in dragoste. Atenţie la nişte termene sau întâlniri – este bine să nu întârzii : „punctualitatea este politeţea regilor!”. Dar nici să ajungi cu o jumătate de oră mai devreme!

TAUR   O zi interesantă, în care tot ceea ce spui poate fi important. Programul tău se tot schimbă, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente. O zi aglomerată, cu o seară plăcută! Profesional dar şi personal treburile par să meargă ceva mai bine. Dar exista intotdeauna un „dar” eşti mereu fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Gândeşte-te mai puţin la bani şi mai mult la oamenii care te iubesc, aşa cum eşti. Aşa cum eşti, nu mai bogat, sau mai puternic. Te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi şi îndraznete, dacă nu comice, mai ales dacă lucrezi in domenii legate de copii.

 

GEMENI   O parte din zodie se pregăteşte pentru iarnă grea, ger, viscol, cealaltă parte ar vrea să plece la tropice. Nu crede că ai succes oricum, fii organizat în discuţii, adună argumente şi dovezi. Acordă atenţie doar cui merită într-adevăr! Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele iţi surâd din nou. Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, în general! Cu zodia în continuare relativ neaspectată trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale sau de meseria ta. În general eşti un bun profesionist, dar uneori superficialitatea te îndeamnă să laşi lucrurile neterminate. Poţi să te consolezi că şi unele genii au lăsat opere neterminate, dar nu erau toţi din zodia Gemenilor!

 

RAC  Conjunctură favorabilă în domeniul sentimental. Totuşi, evită semnele de apă, pentru că nu vei cădea de acord, în niciun fel, nici asupra fondului, nici asupra formei. Seară culturală. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că întotdeauna stai în defensivă. Totuşi, astăzi te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasa şi presiunea atmosferică variază. Ai de luat şi o altă decizie. Mai grea. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău.

 

LEU  Poţi convinge azi cu uşurinţă, aşa că nu ezita. Profesional, o zi plină, densă, dar nu neplăcută. Poţi ameliora confortul vieţii zilnice, pentru că eşti într-o stare senină şi echilibrată! Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor lăsate, întarziate, abandonate chiar.  Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii sunt foarte ocupaţi. Adică nu au timp de tine. Adică nu poţi să ai curtea imperială în care tronezi ca lider incontestabil al grupului. Ceea ce este foarte, foarte nedrept! Asta dacă eşti un leu solar, dacă eşti leu sumbru se schimbă registrul şi octava.

 

FECIOARĂ Astăzi oscilezi între un optimism delirant şi un pesimism funebru. Nu ai cu ce să te lauzi pentru că şi rezultatele de astăzi sunt în ton cu starea ta spirituală! Încearcă să fii mai realist! Puţină solitudine, singurătate bine temperată – nu-ţi strică şi îţi întăreşte capacitatea de dialog. Poate vrei să vizitezi, ca pe un muzeu, nişte magazine noi şi foarte scumpe. Poate vrei să stai pe un scaun, la o masă, într-un mall şi să vezi că lumea nu este aşa de urâtă şi disperată cum afli de la televizor. Poate vrei să accepţi că şi tu şi copiii care se joacă în zăpadă, acolo unde este, aveţi nevoie de un viitor.

 

BALANŢĂ   Nu mai fi risipitor, nu mai arunca banii pe o mulţime de lucruri mărunte, dar seducătoare. Fii chibzuit şi cumpăra un singur obiect important şi de bună calitate, care îţi este necesar. Problemele pe care le-ai avut in relaţiile de dragoste sunt de domeniul trecutului. Este timpul împăcării, al bucuriei şi al relaţiilor armonioase. Oficial, îţi este bine! Pune lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Atenţie la detalii, nu că le-ai neglija nu, te pricepi, sigur nu cât Fecioarele – dar nu pierde poza, genaralul, totalul, întregul din vedere. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace!

 

 

SCORPION  Dimineaţa, toată lumea îţi vrea binele. Cu gândul la rezolvarea unei probleme, poţi să uiţi ceva important. Conjunctura astrologică arată că timpul lucrează pentru tine. Nu pleca la drum! Afaceri si afaceri. Unele cu bani altele de amor. Nu uita sfatul meu: nu amesteca utilul cu plăcutul! Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă face să nu obţii rezultatul dorit şi poţi pierde stima anturajului. Încet şi cu grije însemnă sigur!

 

SĂGETĂTOR  Astăzi poţi să primeşti multe veşti bune. Dar, atenţie la detalii! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Nu pleca la drum lung. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie şi/sau financiare, dar tot ale familiei. O situaţie personală, mai veche, îşi găseşte rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie şi să ai răbdare, multă răbdare.

 

CAPRICORN Munca considerabilă pe care ai depus-o cu o grijă deosebită în anul trecut, cu perfecţionismul specific zodiei îşi găseşte răsplata în această perioadă, începând chiar cu ziua de astăzi! Nu brusca lucrurile, mai ales in amor, sau dacă este vorba despre o promisiune. Poate ultima proba de trecut este cea de rabdare!  Nu neglija problemele care ţin de sănătate, chiar daca este vorba de o banală răceală. In general evita să te simţi copleşit de rau, fie că este vorba de o ameninţare materială cum este criza, fie că este o mică cheltuială care s-a dovedit că este mare.

 

VĂRSĂTOR  Acţionează, lasă analizele sofisticate şi filozofia pe altă dată. Adică te îngrijorează cheltuielile prea mari cu impozitele, taxele, asigurări, gândul la cizme, la cojocele, la combustibil! Este o perioadă favorabilă celor din zodia de aer (Vărsătorul de apă este zodie de aer) care caută un loc de unde să-şi facă cumpărăturile de la producător, evitând dubioasele supermarketuri, sau să gasească un locşor plăcut unde să se distreze mai pe seară.  O veste sau o întâlnire îţi face mare plăcere. Câştig moderat de bani şi noroc bun, adică necazuri mici.

 

PEŞTI  O zi liniştită în care te gândeşti la iarna pe care o parcurgi. De multe ori lucrurile sunt dezarmant de simple şi astăzi este o zi simplă! Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie! Conjunctura planetelor îţi este relativ favorabilă, mai ales în domeniul sănătăţii. Totuşi, un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce îţi trebuie. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni – eşti o persoană populară… Ceva-ceva tot trebuie sa iasa din aglomeraţia asta! Asa că nu pierde timpul cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strica!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop