Editura Evenimentul si Capital

Vă este teamă? Dormiți în întuneric total? Frica este cea mai răspândită ”marfă”, în prezent. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8444 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

25 ianuarie

Horoscop Pe 25 ianuarie s-au născut Somerset Maugham, Virginia Woolf, Antonio Carlos Jobim, Eusebio, Eduard Şevarnadze, Ion Dolănescu, Ion Hobana, Pius Brânzeu, Alexandru Bârlădeanu, Ion Bălăceanu, Catul Bogdan.

În calendarul creştin ortodox, pe 25 ianuarie este Sf. Grigore Teologul, după cum vă spuneam și ieri. În folclor se spune că Sf. Grigore păzeşte împotriva ologelii. Şi că Sfântul este şi el şchiop. Este evidentă referirea la Lupul Şchiop, care în această perioadă îşi exercită latura punitivă.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, mulţi dintre domniile voastre mi-aţi scris şi mi-aţi mărturisit fobiile, fricile, temerile domniilor voastre. Teamă, frică, anxietate, panică – atâtea nuanţe, atâtea trăiri negative. Am citit, de curând, un articol în “L’Express” unde o psihoterapeută la modă dădea sfaturi ridicole despre cum să-ţi controlezi atacurile de panică. Isaac Asimov, avea dreptate, în prima versiune a “Fundaţiei”, care începea astfel: “După ce sociologii şi psihologii au distrus civilizaţia umană...” asta pentru că unii psihologi, psihiatrii, sau psihoterapeuţi sunt mai nebuni decât proprii pacienţi – nu am spus-o eu, ci Carl Gustav Jung.

Frica... Ei, o cunosc prea bine. Ca orice copil aveam fricile acelea iraţionale şi de aceea, cu atât mai puternice. Prima mea reacţie a fost să numesc frică. De ce îmi era teamă? De repetentul clasei, care bătea toţi copiii? A doua zi m-am dus la el și l-am bătut măr. Am avut noroc. Am învăţat pe propria piele, că, unul dintre soluţiile ca să nu-ţi fie teamă, este să fii tu izvor de frică. Mă mutam des cu şcoala, după fanteziile mamei mele care schimba mereu cartierul, căutând imposibilul în Bucureştii comunişti, adică lume politicoasă şi civilizată. Ştiţi cât de răi şi cruzi sunt copiii cu noii veniţi. Dar, nu era cazul meu! Aduceam cu mine o legendă, o poveste terifiantă, parțial adevărată, se putea verifica. O să v-o spun altădată. Cert este că tuturor copiilor le era frică de mine, băieții îmi căutau protecţia şi prietenia, iar fetele, ei… fetele!

În cazul unui atac de panică în primul rând trebuie să conştientizezi de ce îţi este frică, să numeşti ceea ce te ameninţă. Respiră adânc, proasta aia de psiholoagă zice că într-o pungă de hârtie. De unde să iei, madam, o pungă de hârtie când te prinde cutremurul? Ca nici fundul propriu nu mai știi unde este! La mine a mers cu respiratul adânc – asta în timp ce cădeam cu un avion Boeing 707 Long Carrier, în Golful Guineei, de la zece mii de metri. Ei, nu am căzut chiar de tot, s-a redresat cam pe la cinci sute de metri, dar pasagerii au avut timp să-și revadă viața și să-și regrete greșelile…

Râsul, cântatul sub un duş fierbinte, un pahar de lapte cald, sau de whiskey vechi, jocul pe telefon, sau tabletă, un film amuzant - orice altceva ca să-ţi distragi gândul din şocul fricii, să-ţi ocupi mintea cu altceva. Fă ceva ca să te simţi bine, mănâncă ciocolată, de exemplu. Pe timpuri, cei care mă cunoşteau şi aveau atacuri de panică, mă sunau la telefon. După douzeci de minute îşi înfruntau, cu curaj, zâmbind, destinul. Le umflam cauciucurile, este un talent și ăsta, trebuie să ai ”baraka”. Pe termen lung yoga, sau meditaţie transcedentală, iar dacă eşti credincios, rugăciunea. În timpul bombardamentelor din Bagdad, eu meditam, iar în timpul bombardamentelor din Teheran, mă rugam. De la caz la caz, de la persoană la persoană, experimentaţi, vedeţi ce se potriveşte, ceea ce vă face bine, nu există soluţii generale, cum încearcă să ne convingă nefericiţii de psihiatrii şi psihologi.

Şi, încă un sfat: nu luaţi, în niciun caz, cine ştie ce medicamente contra anxietăţii, sau atidepresive! Toţi, dar toţi, asasinii din State care au intrat cu mitraliera în clasă, mall etc erau în grija unui psihiatru şi luau atidepresive.

Și, un ultim sfat: nu dormiți în întuneric complet. Și, în niciun caz, cu ochelarii ăia, bucata aia de pânză care acoperă ochii, ca la un condamnat la moarte. Studii numeroase și complete, publicate în reviste de specialitate, arată că cea mai mare greșeală este să dormi în întuneric absolut. Sigur, pare că întunericul total induce un somn mai odihnitor. Pe termen lung, ani de zile, savanții au descoperit, că, la grupul de voluntari care dormeau în întuneric total, au apărut stări de anxietate, depresie, lipsă de randament, chiar tendințe sinucigașe. De 324% de ori mai mult decât la grupul martor, care dormea cu o mică luminiță de veghe, standard, adică un bec LED de 1 W, o chestie fancy care se pune în priză.

Explicația savanților este că întunericul absolut produce frică. ”Ce întuneric este aici!” exclamă Iona aflat în burta Balenei, sau ce o fi fost. Întunericul absolut este asociat cu moartea. Este un misterios și obscur act reflex. Provocat de miile, ce zic eu, sutele de mii de ani, în care omul a dormit cu o ”luminiță de veghe”. La început stelele și Luna, apoi, în peșteră, focul salvator, care ținea fiarele la distanță. Cât timp focul ardea, luminița de veghe exista, omul se simțea în siguranță. Dar cineva, vrea să vă fie frică, vi se spune în continuare de presa isterică, anarhistă și antinațională să dormiți în întuneric total.

Ce vreau să spun cu asta? Bună întrebare! O să vă povestesc altădată, frica este marfa cea mai vândută în ziua de astăzi, şi poate și în ziua de mâine, pentru că, nu-i aşa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Dacă eşti plin de nervi, nu te descărca pe cei din jurul tău. Oricum, astăzi eşti foarte ocupat şi nu ai timp ca să termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti nimic şi te enervezi inutil! Este bine să începi proiecte personale noi, dacă ești în vacanță, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea schimbătoare când frigul te poate cuprinde când nu te aştepţi!

TAUR Lucrurile încep să-ţi scape de sub control, trebuie neapărat să-ţi planifici activitatea şi să-ţi urmezi interesele. Este necesar să găseşti o justă proporţie între muncă, efort şi repaos. Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult - “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale. Atenţie la sănătate şi mai ales dă suficientă atenţie orelor de masă şi cantităţii de alimente. Adică cantităţii reduse de alimente!

Decizia Guvernului care va INFURIA MILIOANE de romani! Ordonanta TOCMAI a fost aprobata!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI