29,30 iunie

 

 

Horoscop Pe 29 iunie s-au născut Antoine de Saint-Exupery, Oriana Fallaci, William Mayo, Giacomo Leopardi, Nicolae Bălcescu, Iacob Mureşianu, Paul Enigărescu, Mac Constantinescu. Pe 30 iunie s-au născut John Gay, Susan Hayward, Lena Horne, Mike Tyson, Buddy Rich, Czeslaw Milosz, Dragan Geaici, Dumitru Cicotişan.

 

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox, pe 29 iunie este sărbătoare mare, cu roşu: Sf. Apostoli Petru şi Pavel, iar pe 30 iunie o sărbătoare importantă, cu cruce neagră, Soborul celor 12 Apostoli şi un Sfânt român, Ghelasie de la Râmeţ. Risc seismic semnificativ.

 

 

Sf. Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoare creştină suprapusă peste străbuna “înfrăţire cu lupii”, reper european din timpul demult apus al dolicocefalilor vânători şi poate şi, uneori, crescători de vite. Superstiţie: pistruiaţii trebuie neapărat să se spele pe faţă cu apă rece, la miezul nopţii, sub ameninţarea că altfel pistruii se vor înmulţi.

 

Despre Lupul Şchiop şi ai săi şase, ba nu, nouă Lupi de Foc v-am mai povestit, mereu, cu siguranţă, acum un an şi parcă şi acum doi ani, cam tot pe timpul acesta. De Petru şi Pavel aflaţi de oriunde…

 

La Mulţi Ani! Celor cu numele, sau numele derivate ale celor mai importanţi continuatori ai Îvăţăturii lui Iisus. Deontologii creștinătății.

 

M-am hotărât, anul acesta, poate am mai făcut-o, dar repetarea este mama învăţăturii, să vă spun câte ceva despre o personalitate care, dacă mai trăia, ar fi împlinit astăzi, sâmbătă, 29 iunie 2019, fix 90 de ani, asta dacă nu ar fi fumat două pachete de ”Gitanes” pe zi. Este vorba despre italianca Oriana Fallaci, despre care mulţi, mai ales în State, susţin că ar fi cea mai importantă jurnalistă a tuturor timpurilor. Sunt, la fel ca prietenii mei de peste ocean, de aceiași părere, Oriana Fallaci rules!

 

Prostimea, că nu putea să nu se bage și ea, adaugă ”controversată”, am văzut asta pe YouTube. De cine este ”controversată” Oriana Fallaci? De prostimea ineptă? Bună întrebare!

 

O viaţă ca de roman, dar, în orice caz, interviurile Orianei au fost şi  sunt încă celebre, cele mai importante care au existat. Oriana, ca adolescentă, și-a însoțit tatăl în mișcarea de rezistență, în WW2. Gurile rele spun că ar fi ”luat câteva piei” italianca era o foarte bună trăgătoare. Curajul din Rezistență i-a permis, mai târziu, să devină jurnalista agresivă, de o determinare feroce. Dar de o cultură și de o seducție și politețe suverane. Nec plus ultra!

 

În anii 60’ şi 70’ puterea jurnalistei era imensă, în Italia: un zâmbet al ei determina avansarea unui ofiţer şi un articol acuzator făcea ca guvernul să cadă a doua zi! Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Oriana_Fallaci. Am dat, contrar obiceiului, o adresa de Wiki. Sa va faceti măcar o idee, ca deobicei Wiki este incomplet, aiurea scris, idiot și mediocru. Când caut ceva pe Wiki ori nu găsesc, ori mă enervează grozav prostia, mediocritatea.

 

Dar, iată, care sunt cei optsprezece oameni din istoria umanităţii pe care Oriana Fallaci ar fi vrut să le ia un interviu, cu propriile ei comentarii, după ”The Book of Lists”:

 

1,2. ADAM şi EVA. Nu am ezitat să pun în capul listei pe aceştia doi. Totul a pornit de la iresponsabilitatea lor!

 

3,4,5.  IISUS HRISTOS, IUDA şi FECIOARA MARIA. În primul rând aş vrea să-l întreb pe Iisus cum a făcut cu mersul pe apă? Restul minunilor îmi par logice! Iar, Iuda a fost un om inteligent, instruit şi nu avea nevoie de bani… care a fost chestia cu “trădarea”? Iar cu Feciora Maria, aş avea aşa… de discutat de la femeie la femeie, despre problema virginităţii…

 

6. ALEXANDRU CEL MARE. De ce Alexandru? Este evident, a fost un nebun periculos! Scăpat cu siguranţă dintr-o clinică psihiatrică. Aş vrea să-l întreb cum a făcut că nu a fost prins de doctori. Şi să-l întreb dacă Hephaestion, generalul, a fost marea lui dragoste, sau au mai existat şi altele…

 

7,8. HOMER şi SHKESPEARE. Preferaţii mei… împreună cu autorii Bibliei. Se zvoneşte, chiar unii critici literari spun că cei doi nu au existat. În special primul. În interviul meu aş fi întrebat despre certificatele lor de naştere, despre paşapoarte, dovezi și prieteni! Aş fi demonstrat că au existat! Şi… le-aş fi cerut câteva sfaturi de tehnică a scrisului!

 

9. SPARTACUS. Este preferatul meu! Sunt pe aceiaşi baricadă în lupta împotriva asupririi şi înrobirii. Cum să nu-i cer un interviu?

 

10,11,12. MOISE, SOLOMON şi REGINA din SABA. Pe Moise, primul leguitor aş vrea să-l întreb ce l-a apuct să facă legi, că oricum nimeni nu le respectă, pe Solomon l-aş întreba despre câteva figuri de stil din “Cântarea cântărilor” şi pe Regina din Saba, aşa ca între fete, cum făcea de le răsucea capul la bărbaţii aia atât de deştepţi?

 

13,14 NAPOLEON şi HITLER. Aş vrea să-i întreb pe cei doi ce este cu ideea unităţii europene? Au susţinut-o ca să aibă mai mulţi oameni de împuşcat? Iar pe Napoleon l-aş întreba cum mama dracului a furat statuile alea etrusce din muzeele iubitei mele Florenţe? A, şi pe Hitler l-aş întreba dacă a fost homosexual!

 

15. IOANA D’ARC. Ca feministă aş avea câteva întrebări şi pentru franţuzoaica asta de la ţară. Cum a făcut să aibă asemena talente de strateg militar? De ce a fost proastă şi a crezut în bărbaţii pe care i-a făcut mari şi tari? Cum s-a simţit pe rug?

 

16,17. LENIN şi MARX. Pe Lenin l-aş întreba despre obiceiurile lui sexuale, ce poziţie, cu lumina aprinsă, în pat, pe podea? Iar pe Marx l-aş întreba ce mama dracului plusvaloarea scotea dacă îşi teroriza soţia şi familia?

 

18. EXTRATERESTRU. L-aş întreba dacă este la fel de rău şi pe lumea lui. A, poate că ar trebui să adaug şi un DINOZAUR: Cum au făcut că au scăpat cu toţii de pe lumea asta, deodată?

 

Horoscop Interviurile Orianei erau pregătite şi câte şase luni înainte. Erau un amestec savant de erudiţie prin seducţie, agresiune calculată, dar perversă şi partidă mimată de sex – totul făcut în glumă, şăgalnic, cu umor. Nimeni nu-i scăpa Orianei! Nici Ayatolahul Khomeini, în faţa căruia şi-a scos vălul islamic, ceadorul!

 

Este bine, iar pentru jurnalişti absolut necesar, să citească cele două opere capitale ale Orianei: „The Rage and the Pride” şi „The Force of Reason”.

 

Eu personal, sunt pe aceaşi baricadă cu Oriana! Mi-am petrecut cincisprezece ani de viaţă în spaţiul musulman şi ştiu ce vorbesc.

 

Lăsaţi Rusia, singurii şi eternii duşmani sunt musulmanii! Care, în aceste momente sunt pierduţi din vedere şi se infiltrează, fac cam tot ce vor! Bine că mai sunt evreii, care mai atrag atenţia şi Mossadul cu Kidon care mai taie câte… ceva! Să nu ziceţi că nu v-am spus!

 

La noi, în presă, ca și aiurea, pe tot globul, mai multă lume o imită pe Oriana Fallaci, conștient, sau nu. Mă opresc numai la Denise Rifai. Este agresivă, dar nu erudită. Îi lipsește și seducția, otrava jurnalistică care anesteziază victima și o pune pe confesiuni. Nu-i ajunge Orianei nici până la tocul pantofului. Cum nu se mai fac astăzi lucruri bune și rezistente, tot așa, niciodată, nu o să mai apară jurnaliști de calitatea Orianei Fallaci!

 

Continui să îi pomenesc, în rugăciunile mele, cu aleasă recunoștiință, pe trei oameni, celebrități mondiale, care sunt născuți astăzi, sâmbătă, pe 29 iunie: Oriana Fallaci, Antoine de Saint-Exupery și Nicolae Bălcescu. Faruri în noapte, pe marea în furtună a vieții. Mi-au format caracterul, mi-au întărit voința, m-au învățat să visez, mi-au dezvoltat patriotismul – în adolescență, când micul animal uman, fără discernământ, încearcă să devină om. Unii, puțini, din ce în ce mai puțini, reușesc, alții, majoritatea, rămâne la stadiul zoologic!

 

Plouă periculos de mult în Prahova submontană. Sunt furtuni, cum nu am apucat decât la Tropice. Sunt dese întreruperi de curent electric și mă felicit, că, din toată sărăcia, am cumpărat un generator electric pe benzină. Așa pot să vă scriu, ce și cum. Am aprovizionat cu lemne pentru iarnă. Am așezat lemnele în jurul casei, așa cum am văzut dincolo de Cercul Polar, în Finlanda. Ține de cald pentru casă în sezonul rece, răcoare în sezonul cald și lemnele sunt la îndemână, iarna doar deschizi fereastra și ai luat lemne pentru foc.

 

Acum că v-am dat raportul de activitate o să ies afară să mă uit la cerul înstelat, dacă nu sunt prea mulți nori. Cu cățelușele în jurul meu, așezate în dispozitiv lupesc de apărare, privind în întuneric la ceea ce numai ele pot zări.

 

Vreau să-mi adun gândurile, să-mi amintesc, se scriu multe minciuni în presă. De exemplu, despre Nicu Ceaușescu. Mi-a fost coleg de Liceu, la nr. 24, eu eram cu un an mai mare, dar cred că a fost în aceiași clasă cu Vlady Tismăneanu. El știe mai bine. Cui servesc minciunile gogonate? Abuzurile inventate sunt doar perdele de fum pentru justificarea nelegiurilor de astăzi ale moștenitorilor cei putrezi de bogați. Dacă toate restituirile istorice sunt de aceiași categorie, eu mă duc să-l recitesc pe Nicolae Iorga. Sau pe tatăl meu, Liviu Ștefănescu, coordonatorul Istoriei României a Academiei. Nu, ei nu scriu despre Nicu Ceaușeascu, despre el trebuie să scrie Vlady Tismăneanu, sau eu, dacă îmi aduc aminte. Am fost martori, am trăit acele evenimente, am fost acolo, am vorbit cu personajele respective, am fost în casa lor – când noi nu o să mai fim, martorii, se pot scrie toate prostiile din lume, nimeni nu o să mai contrazică pe nimeni, într-o lume unde minciuna și hoția sunt valorile curente, moneda cea mai folosită. Epoca post-adevăr!

 

Dar simt cu toată ființa că se apropie ploaia care o să spele toate păcatele și murdăriile! Și starețul Cristian spune la fel. Ploaia socială, poate un nou fel de legionari, poate o revoluție adevărată, poate Pedeapsa Lui Dumnezeu. Cum au pățit portughezii în secolul XVII. Nu știți istoria? Nu-i nimic, o să avem timp și de povestea aceasta, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼     ♂     ♀

 

BERBEC  Ai impresia că în acest weekend ceva sună fals! Propunerile celor din jur îţi par fade şi lipsite de interes. La mare, la munte? Ce plictisitor! Accentul se pune astăzi pe originalitate! In acestă zi de sâmbătă, înainte de o scurtă vacanţă conjuncturală, trebuie sa lupti din greu ca sa-ti aperi convingerile si ideile tale, dar nu duci lipsa nici de argumente nici de inspiratie. Duminică, primeşti sau faci vizite. Seara te poţi găsi într-o colectivitate favorabilă care, până la urmă, îţi  aprobă ideile.  Călătoriile sunt din nou bine aspectate. Trebuie să-ţi afirmi autoritatea şi într-o problemă de familie, sau/şi o situaţie cu un prieten.

 

 

TAUR  În acest weekend încerci să-ţi urmezi destinul, aşa cum crezi tu că a fost scris. Domeniul sentimental e avantajat, în sensul unor trăiri, emoţii noi, nuanţe de viaţă, poate şi oameni noi! Sâmbătă nu ai frică, pastreaza speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual! Gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! Duminică te bucuri pentru că o problemă emoţională, sentimentală, care te obseda pare că se rezolvă, dar realizezi că depinde de altcineva, nu de tine. Din nou o zi liberă favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli.

 

 

GEMENI    De obicei eşti direct şi chiar ironic. În acest weekend nu prea ai ce să reproşezi, programul se desfăşoară cum l-ai prevăzut. Dar nu exagera în domeniul sentimental, e aspectat mediocru! În acest sfîrşit de săptămână, sâmbăta, călătoriile, excursiile, drumeţiile  sunt bine aspectate. Ceea ce nu trebuie să faci: să cumperi un bun, sau mai multe, de folosinţă îndelungată. Ori se strică, ori costă foarte mult, ori când ajungi acasă nu-ţi mai place. Duminică, seară romantică, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci!

 

 

RAC   Forţa argumentaţiei tale logice este convingătoare! Luna, patroana ta, te favorizează astăzi cu darul intuiţiei şi al inspiraţiei. Te gândeşti la o posibilă recompensă, eşti aşa de iscusit! Sâmbătă, sfatul stelelor e să-ţi oferi o pauză, nu te îngriji de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Cel puţin aşa spun scrierile sfinte. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Duminică ai nevoie de mai multă energie, de mai mult efort. Poţi să prevalezi printr-o mai bună organizare, dar şi prin odihnă suficientă.  Vitaminele şi sportul te pot ajuta, de asemenea.

 

 

LEU   Un weekend obişnuit, banal, care nu îţi ridică probleme. Dacă activitatea îţi cere să faci ceva muncă, concentrează-te şi termină repede. Trebuie să te odihneşti mai mult şi să recuperezi! Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere instant de Sf. Petru şi Pavel.

 

 

FECIOARĂ  În acest weekend evită neclarităţile, exprimarea incompletă. Exprimă-te clar, propriu, exact, aşa poţi da impresia de competenţă, sinceritate şi profesionalism. Nu pleca la drum lung!

În acest weekend eşti într-o perioadă binecuvântată, de la bine la foarte bine. Sâmbătă, cam tot ce iţi propui iţi iese – asta pentru că dai dovada de mult realism si bun simţ. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de cărţi, reviste, ziare, publicaţii. Nu că ar fi foarte scumpe, dar sunt… importante! Netul este anonim şi dubios, adevărata informaţie o găseşti tot dintr-o carte, sigur, o poţi descărca de pe net!  Duminică este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter, voinţă, o să dobândeşti mai multe avantaje. 

 

 

BALANŢĂ  Dimineaţa eşti cam distrat, dar gata să muţi şi munţii din loc. Un exemplu clar de nepotrivire între voinţă şi putinţă! Concentrează-te, fii alert, azi poate fi o zi importantă pentru tine! Sâmbătă, raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale, totuşi. Şi o petrecere drăguţă la un Rac, Petru sau Pavel care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, sau onomastica. Evită enervarea şi stresul printr-o atitudine prevenitoare faţă de anturajul apropiat, faţă de familie. Nu sta în curent şi este bine să verifici şi să cureţi aerul condiţionat înainte să-l pui în funcţiune. Duminică, nu te grabi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţa, asa incat decizia sa fie justa.

 

 

SCORPION   Proiectele tale de weekend par să prindă contur, aspectele astrologice sunt favorabile. Nu chiar aşa cum ţi-ai dori, nimic, nimeni, nu e perfect, dar totul pare că se derulează cum trebuie! Sâmbătă, atenţie la o posibilă dispută în familie, la serviciu sau cu partenerul de viaţa. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă şi rupe contactul, cum se zice in armată. Uneori te inşeli în privinţa oamenilor, pentru că iţi faci păreri preconcepute. Şi, pentru Numele lui Dumnezeu, nu mai mânca toate prostiile! Duminică ai de facut un drum, poate la munte, poate la ţară. Un drum, dar cu profit – poate fi şi o expediţie de aprovizionare.  Perioada de timp a acestui weekend este numai bună pentru inceperea unui mic proces de planificare, de ordonare a vieţii şi operei tale.

 

SĂGETĂTOR  Este ziua acţiunii. Tot ceea ce faci în interesul propriu este sprijinit de conjunctură, care te poate ajuta astăzi să faci progrese serioase, mai ales în domeniul relaţiilor de familie. Sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă – sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi, dar neglijaţi. Tot sâmbăta probabil ca te duci la cumpăraturi, duminică o să vrei să faci puţină curaţenie în casă şi în suflet. Totuşi, sâmbătă ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Duminică nu lasa lucrurile pe mâine, fă-le astăzi. Intâi fă-ti un plan, apoi acţionează cu chibzuinţă. Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici.  Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, în orice caz muncind cu dedicaţie şi spor la ceva.

 

CAPRICORN  Eşti mai puţin vulnerabil. Foloseşte weekend-ul ca să pui la punct unele situaţii sentimentale, în care nu te simţeai confortabil. Se anunţă o schimbare importantă şi trebuie să-i faci faţă! Sâmbătă, nu trebuie sa risipesti starea placuta de lene si rasfat cu proiecte belicoase despre ordine si curatenie, mai bine gândeşte-te la nişte “pauze”! Duminică, lenea, comoditatea, este o arta. Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie si instraineaza, in loc sa atraga! Trebuie doar sa inspiri incredere. Ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut.

 

 

VĂRSĂTOR   Trebuie să ai mai mult discernământ! Nu te mai lăsa emoţionat de ştirile negative, care au drept scop doar să-ţi controleze viaţa. Astăzi ocupă-te de ce este bine pentru tine şi familia ta. Sâmbătă, cu apecte favorabile, ai totuşi mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. Duminică, în ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminică. Poţi să întâlnesti o persoană deosebită sau să te distrezi. Întâlnirile îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

 

PEŞTI  Te simţi gata să faci faţă oricărei situaţii. Eşti ca peştele în apă şi nu ai niciun complex. În acest weekend poţi rezolva o parte oarecare dintre relaţiile tale sociale suspendate în timp! Sâmbătă, trudeşti din greu la o realizare, dai un examene care poate fi şi o apariţie-şoc la o petrecere de Petru şi Pavel – in orice caz este vorba de un termen, de trecerea unui obstacol. Duminică este bine să te limitezi la zâmbete plate şi să eviţi o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă.  Evită, de asemenea, orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece poți constata ca nu ai cui să-i ceri ajutorul.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop