Horoscop Pe 8 noiembrie s-au născut Margaret Mitchell, Alain Delon, Chrstiaan Barnard, Christian Lee Hefner, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Dumitru Micu, Ion Brad, Nicolae Paulescu.

 

Horoscop O notă specială pentru Margaret Mitchell, autoarea romanului meu preferat, "Gone with the Wind". Şi pentru Alain Delon, care a jucat în alt film drag mie, "Les Adventuriers" în 1967. L-am văzut în 1968 şi pot să spun că mi-a influenţat mult viaţa.

 

O zi deosebită în calendarul creştin-ortodox: Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La mulţi ani! – celor care poartă numele respective, sau derivate.

 

Un reper important între toamnă şi iarnă.

 

Tot un reper important este echinocțiul de primăvară. De la el începe anul astrologic. O să vă supun atenției, dragi lupi, padawani și hobbiți una dintre cele mai interesante teorii ale astrologiei: precesia punctului gamma al echinocțiului vernal.    

 

Precesia echinocțiului este fenomenul de migrare retrogradă a punctului gamma al echinocţiului vernal (de primăvară). Punctul gamma este determinat de intersecția eclipticii cu ecuatorul ceresc. Transformat în timp, dă momentul echinocțiului. În secolul al II-lea înainte de Hristos astrologul grec Hipparchus din Niceea a observat că Soarele, în mişcarea sa în sens direct pe ecliptică, revine mai repede la punctul vernal, decît în dreptul aceleiaşi stele; altfel spus, revenirea Soarelui la echinocţiu precede revenirea sa în dreptul unei aceleiaşi stele. Punctul echinocţiului se deplasează retrograd (invers mişcării aparente a Soarelui) cu circa 50,26 secunde pe an, ceea ce înseamnă că parcurge o zodie (30 de grade pe ecliptică) în circa 2160 de ani, iar întreg zodiacul (360 de grade, tot pe ecliptică) în circa 26 000 ani. Acest fenomen, explicat de Newton ca fiind datorat atracţiei Lunii şi a Soarelui asupra Terrei, considerată ca un elipsoid solid turtit la poli şi omogen, are ca urmare că Polul Nord geografic execută pe sfera cerească o rotaţie completă în aceeaşi perioadă de 26 000 de ani. Bun, aici intervine și fenomenul de nutație, dar nu ne complicăm. În prezent, Polul Nord este direcţionat către steaua “alfa” din Ursa Mică, numită Steaua Polară, fiind la câteva grade de stea. Polul Nord geografic va continua să se apropie de Steaua Polară, pînă la 27 minute în anul 2.112, apoi se va depărta, îndreptîndu-se spre Casiopeea, apoi spre Lebăda. După 12.000 de ani “steaua polară” va fi splendida și luminoasa Vega din constelaţia Lira.

 

Pentru astrologie, precesia echibocțiului vernal are o importanţă majoră, pe acest fenomen bazându-se teoria erelor zodiacale, a Marilor Zodii. Această teorie afirmă că parcurgerea de către Soare a zodiacului, la fiecare 2160 de ani punctul gamma trece dintr-o zodie în alta, corespunde cu o orientare nouă a umanităţii.

 

Astfel, era, Marea Zodie a Leului (10.800-8.639 înainte de Hristos) se caracterizează prin importanţa deosebită pe care Soarele (domiciliat în zodia Leului) a avut-o pentru micile societăţi gentilice. A fost o perioadă deosebit de fertilă în ceea ce priveşte creativitatea – cuvîntul-cheie al zodiei Leului. Prelucrarea pietrei, construcţiile megalitice, superbele picturi rupestre, sunt numai cîteva ecouri îndepărtate ale acelei epoci ce a avut caracteristici leoniene.

 

Apoi, era Racului, Marea Zodie a Racului (8.640-6.479 înainte de Hristos) marcată prin matriarhat, cultul fertilităţii, trecerea la agricultură, atribute ale Lunii, protectoarea zodiei Cancerului. Vîrsta, Marea Zodie a Gemenilor (6.480-4.319 înainte de Hristos) înseamnă marile civilizaţii – se descoperă scrisul, apar primele mari religii, se fac mari descoperiri – mai ales prin activitatea intelectuală. Epoca Taurului (4 320-2.159, înainte de Hristos), domiciliul de drept al planetei Venus, înseamnă cultul închinat taurului din Knossos, Creta, zeul egiptean Amon-Ra sau taurii înaripaţi din Nimrud, Mesopotamia. Dragostea şi crearea unor obiecte deosebite, frumoase, sînt îndeletnicirile preferate ale celor ce au trăit în era Taurului. Populaţia creşte ca număr. Urmează era Berbecului, epocă de transformări şi războaie (2 160 înainte de Hristos, până la nașterea lui Iisus). Războiul troian, campania lui Alexandru, marile bătălii cu egiptenii, cu perşii sau cu indienii. Republica Romei. Era Peştilor se suprapune peste era creştină. Şi nu este întîmplător faptul că semnul de recunoaştere al creştinilor, în perioada de început, era un peşte figurat pe peretele casei unde se adunau, în secret. Credinţa, umilinţa, bunătatea şi mila ca şi intoleranţa, fanatismul religios şi extrema violenţă s-au ilustrat în ultimii două mii de ani – caracteristici tipice ale zodiei Peştilor.

În prezent, în al doilea deceniu al secolului XXI, punctul vernal al echinocţiului parcurge ultimele grade ale zodiei Peştilor, pregătindu-se să treacă în Marea Zodie a Vărsătorului. Datorită influenţei Vărsătorului, în ultimul timp ştiinţa şi tehnologia au luat o mare dezvoltare, fără însă a se neglija religia, care şi în continuare va juca un rol foarte important. În era Vărsătorului (2 160-4320) se va putea realiza tot ceea ce este posibil tehnologic. Vor fi dezvoltate călătoriile spaţiale, inteligența artificială etc. În era Vărsătorului, a idealismului nepractic, vor apărea diferite structuri socio-politice de mare amploare care se vor înfrunta între ele. Deja globalizarea amintește despre o asemenea utopie. Unitatea Terrei poate va fi determinată de cataclisme naturale şi/sau de o ameninţare din spaţiu.

 

Criticii astrologiei, cum a fost de exemplu, Voltaire, au arătat că precesia echinocţiurilor “contrazice” principiul zodiacului, deoarece Soarele, în timpul considerat pe calendar ca aparţinînd unei zodii determinate, se află de fapt în altă constelaţie (în zilele noastre diferenţa este de aproape o zodie, adică în timpul zodiei Berbecului, de exemplu, Soarele se află, de fapt, în constelația Peştilor). La această obiecţie s-a răspuns încă din secolul II înaintea lui Hristos de către Hipparchus din Niceea, reluat, apoi în secolul I al erei creştine, de către Manilius, care preciza că zodiile au în comun cu constelaţiile numai numele. Ceea ce este important este poziţia relativă a Soarelui care determină anotimpurile pe Pămînt şi succesiunea zodiilor. Zodiile sunt perioade de timp, corespunzătoare cu poziția Soarelui în 12 sectoare egale, de cate 30 de grade pe ecliptică, drumul aparent al Soarelui pe cer.

 

Am pomenit despre toate acestea, adaptând un capitol dintr-o carte a mea de sertar, pentru că tot mai mulți dintre domniile voastre solicită cursuri de astrologie. Încet-încet o să public aici, în EvZ, un manual întreg, aveți răbdare, nu au intrat zilele în sac, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTA Nu ocoliți horoscopul economic publicat în Capital. Dacă cel prezent aici este general, cel din Capital este specializat pe economie-finanțe-bănci-cariere-afaceri. Aspecte planetare, în special Mercur-Jupiter-Saturn, Casa a II-a, Casa a X-a, uneori și a IX-a, Mijlocul Cerului, ultima parte a casei a XII-a și câțiva indicatori arabi, asta însemnând un caleidoscop de circa 33 de factori care se compun în diferite interpretări.

 

☼      ♂       ♀

 

BERBEC Majoritatea planurilor de viitor, mai ales în viaţa personală, suferă din cauza întârzierilor arătate, cu autoritate, de Saturn din Capricorn. Astăzi poţi progresa în rezolvarea problemelor sentimentale. „Repede şi bine” este crezul tău în această zi şi interesele tale personale, mai ales cele sentimentale avansează în direcţia dorită. Atenţie la „răcelile” de toamnă şi la durerile de cap altele decat cele provocate de sentimente, de amor. Berbecii, cel puţin o bună parte dintre ei, trebuie să-şi suplinească nevoia de ronţăială cu „ceva verde” – sau cu ceva vitamine.

 

TAUR  Stelele iţi sortesc o zi bună, nu ai foarte mult de lucru, iar cu puţină gândire pozitivă poţi rezolva şi problemele cotidiene, cum ar fi cumpărăturile şi relaţiile sociale bune. Fii prudent, calm şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la mobil! Nu promite nimic! Ziua de azi îţi aduce noi speranţe şi noi oportunităţi în domeniul profesional. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat de anturajul tău.

 

GEMENI   Conjunctura benefică, cu Mercur favorabil, încă nu este retrograd, te îndreptăţește să speri în rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale care trenează de mai mult timp. Totuşi, norocul îţi zâmbeşte, cel putin in dragoste. Pentru cei din zodie care fac parte dintr-un cuplu: atentie, eşti avantajat în comunicare şi în imagine. Trebuie, însă, să eviţi cu diplomaţie discuţiile în contradictoriu.

 

RAC   O veste care îţi pare a fi bună! Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună. Doar nu eşti propriul duşman ca să-ţi faci singur rău? Apoi datele s-au schimbat şi hotărârea nu ţi-a mai părut cea mai bună. Totuşi, te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasă şi pare că devine friguroasă, iar presiunea atmosferică variază mult.

 

LEU  Nu te înşela singur, nu-ţi face scenarii grandioase, care cu siguranţă vor fi contrazise mai târziu de realitate. Azi păstrează-ţi calmul şi zâmbetul pe buze şi fii cooperant şi mai practic. Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei. Creaţie care poate fi un nou fel de zacuscă de ciuperci, sau o variantă de tocaniţă à la jupâneasa.

 

FECIOARĂ Cineva încearcă să-ţi intre în graţii, să profite de generozitatea ta. Mai multă prudenţă cu cei care vor să-ţi devină prieteni, dar de fapt doresc doar să se folosescă de tine. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi sau cu autorităţile. Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o afacere nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat.  Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Puţin sport nu ar strica: sală, bazin, poate chiar o sauna, sau macar plimbări in aer curat.

   

BALANŢA  Zodiacul în general benefic te îndreptăţeşte să speri în rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale care trenează de mai mult timp. Trebuie, doar, să vrei să le rezolvi! Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri. Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii tai sunt foarte ocupati. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare, cu aplicaţie directă la bugetul familiei tale. 

 

SCORPION  Nu poţi să placi la toată lumea, cauza este caracterul tău. Dar nici nu poţi să-ţi schimbi mereu caracterul, ca să placi. Aşa că astăzi nu mai filozofa şi concentrează-te pe problemele tale cotidiene! Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul grupului şi aşteptînd iniţiative din partea ta. Initiative care astazi se ilustreaza prin absenţă – nu ai o zi excelenta in ceea ce priveste originalitatea gandirii şi vrei să te plictiseşti singur, nu în grup.

 

SĂGETĂTOR   Eşti în formă bună şi asta este foarte avantajos. Ai de luat o decizie, eşti la o răscruce în viaţa ta. Dar nu te grăbi, ia lucrurile foarte în serios pe îndelete şi într-o ordine naturală!  Nu mai bombăni, că poate fi mai rau! Arta de a face avere are două căi: să câştigi mult sau să consumi puţin. Confucius spunea că ţăranul chinez este un om fericit şi sănătos pentru că este modest şi harnic. Pe atunci nu existau bănci. Astăzi, pe seară stelele spun să-ţi oferi o distracţie, poate la un club plăcut, poate la un spectacol sau concert. Cultura nu intră în economie.

CAPRICORN  Nu te simti bine, ba iti curge si nasul! Si atmosfera, unde lucrezi, este plină de electricitate, gata să tune şi să fulgere. Păstrează-ţi calmul şi foloseşte batiste de unică folosinţă! Nu pune la inimă bârfele şi vorbele in doi peri, mai ales daca provin de la femeile din anturajul tau – ai aspecte negative in zodiile feminine. Daca vrei să scapi de o relaţie, atunci astăzi este ziua. Spune-i că studiul sau munca iţi ia tot timpul şi că oricum, în curând, pleci din ţara !

 

VĂRSĂTOR  Ziua este sub culorile optimismului şi ale reuşite. Reuşeşti să te adaptezi rapid la schimbările şi problemele zilei, rezolvând cât şi cum se poate. Nu prea eşti atent, dar nu pierzi nimic! Nu te lasa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să legi noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la răceli. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte.

 

PEŞTI   Eşti agitat, unele informaţii te descurajeză, dar cu puţin bun simţ şi refuzând complicaţiile inutile, poți s-o scoţi la capat! Concentrează-te pe problemele tale urgente şi lasă zvonurile! Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. In aceasta perioadă, cu aspecte complexe, unii dintre nativi nu se simt în largul lor, anumite sentimente restrictive şi dezamăgiri existenţiale se amplifică. Ca să-ţi impui punctul de vedere personal trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patimă, atunci lipsa de argumente nu se prea observa.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop