3 mai

 

 

Horoscop Pe 3 mai s-au născut: Nicolo Machiavelli, Sir George Paget Thomson, Sugar Ray Robinson, Francois Coty, Henry Fielding, Golda Meir, John Speke, Engelbert Humbertinck, Dodie Smith (”101 dalmațieni”, 1956) Vera Ceaslavska, George Constantin, Eugenia Cioculescu, Mihai Vladimir Zamfirescu.

 

Horoscop O zi de muncă obişnuită – în calendarul creștin-ortodox fix, sunt Sfinții: Irodion de la Lainici, un protoromân, Timotei, soția sa Mavra, Diodor, Rodopian, diaconul și Teodosie. În calendarul mobil este ”Izvorul Tămăduirii”. Nicio notă în ”Kalendarul” vechi, antic.

 

”Evenimentul zilei”. Astăzi este "Ziua mondială a libertăţii presei"; a fost hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15.X.1991; marchează semnarea, la 3.V.1991 a "Declaraţiei de la Windhoek" (Africa de Sud), care sublinia că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice". Sursă: RADOR

 

În curierul de Bruxelles am găsit și această informație interesantă, care, de altfel, este publică, se regăsește și în Buletinul Informativ al Reprezentanțelor CE la Paris și Londra:

 

Deputații europeni au aprobat noile reglementări care consolidează protecția avertizorilor publici în UE. Noile dispoziții, adoptate, săptămâna trecută, cu 591 de voturi pentru, 29 contra și 33 de abțineri au făcut deja obiectul unui acord cu miniștrii din UE. Acestea protejează avertizorii publici care semnalează infracțiuni față de legislația Uniunii Europene într-un mare număr de domenii, în special pentru piețele publice, serviciile financiare, siguranța produselor și a transporturilor, securitatea nucleară, sănătatea publică, protecția consumatorilor și protecția datelor cu caracter personal. Pentru a garanta siguranța potențialilor avertizori publici și confidențialitatea informațiilor dezvăluite, noile reglementări le permit acestor persoane să divulge informațiile fie pe cale internă, către entitățile juridice împuternicite, fie direct către autoritățile naționale competente și instituțiile, organele și agențiile U.E . Dacă avertizorul public nu primește un răspuns corespunzător la aspectele semnalate, sau dacă acesta consideră că există o amenințare iminentă pentru interesul public sau riscuri și represalii, va putea fi protejat în continuare, dacă decide să dezvăluie public informațiile de care dispune. Legislația adoptată interzice represaliile și introduce garanții față de posibila retrogradare, suspendare sau intimidare a avertizorului public. Sunt protejați, de asemenea, toți cei care l-au ajutat pe avertizorul public să obțină informațiile respective. În același timp, statele membre sunt obligate să furnizeze avertizorilor publici informații exhaustive, consultații gratuite și sprijin juridic în cursul unei proceduri demarate. Avertizorii pot beneficia și de sprijin financiar și psihologic. Raportorul  Virginie Rozière (S&D, FR) a declarat că: Recentele scandaluri LuxLeaks, Panama Papers și Football Leaks au arătat cât de lipsiți de protecție sunt avertizorii publici. Cu puțin timp înaintea alegerilor europene, Parlamentul a dat un semnal puternic: înțelegem și ascultăm preocupările cetățenilor noștri și facem presiuni pentru reglementări solide care să garanteze siguranța acelor persoane care dezvăluie informații legate de asemenea scandaluri.

Noua legislație va trebui aprobată în continuare de miniștri din U.E, iar statele membre vor avea apoi doi ani pentru a pune în aplicare reglementările stabilite la nivel de U.E. În prezent, doar 10 state din U.E oferă protecție juridică completă avertizorilor publici : Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Slovacia, Suedia și Marea Britanie.

 

Tot săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat ultimele rapoarte ale Facebook, Google și Twitter referitoare la progresele făcute de aceste platforme pentru a lupta contra dezinformării. Toate trei, care, de fapt sunt sub aceiași pălărie, au semnat Codul de bune practici contra dezinformării și s-au angajat să raporteze în fiecare lună despre măsurile luate în perspectiva alegerilor europene din 26 mai 2019. Comisarii europeni Andrus Ansip, Vera Jourova și Julian King au apreciat : Eforturile desfășurate de către Facebook, Google și Twitter pentru a crește transparența în perspectiva alegerilor europene. Toate trei au început să semnaleze caracterul politic al unor publicități pe care le afișează. În special, Facebook și Twitter au pus la dispoziția publicului bibliotecile lor de anunțuri cu caracter politic, în timp ce biblioteca Google este în teste. Aceste măsuri oferă publicului o mai mare transparență în ce privește publicitatea cu caracter politic. Va fi necesar însă, să continue ameliorările tehnice și să informeze asupra datelor referitoare la conturile false, pentru a permite experților, verificatorilor de informații și cercetătorilor să realizeze evaluări independente. În același timp, este regretabil că Google și Twitter nu si-au anunțat progresele în ce privește transparența publicității țintite, problemă sensibilă ce suscită numeroase dezbateri în timpul alegerilor. Comisarii europeni au salutat și faptul că Google cooperează din ce în ce mai strâns cu organizațiile și rețelele de verificatori de informații. Pe de altă parte, un alt aspect pozitiv este faptul că cele trei platforme au lansat inițiative care vizează promovarea educației pentru media și organizează sesiuni de formare pentru jurnaliști și personalul cu diferite însărcinări în campania electorală. Toate aceste măsuri luate de marile platforme constituie un sprijin pentru susținerea unor alegeri europene transparente și contribuie la protejarea proceselor noastre democratice față de posibila manipulare, a mai declarat Comisia Europeană. Se așteaptă raportul pe aprilie cu noi progrese înaintea alegerilor europene. În cadrul acțiunilor de punere în aplicare a Codului de bune practici, cele trei platforme s-au întâlnit cu autoritățile de reglementare naționale pe 16 aprilie și au discutat despre publicitatea cu caracter politic. Comisia Europeană va proceda la o evaluare globală a primelor 12 luni de aplicare a Codului. Dacă rezultatele se vor dovedi insuficiente, Comisia ar putea propune alte măsuri, inclusiv de reglementare.

 

Ultima știre, coroborată cu niște rapoarte FYEO au dus la concluzia că alegerile europene de peste trei săptămâni au o miză enormă. Nu-mi este foarte clar, ce și cum, sunt piesele unui puzzle încă în umbră, dar niciodată, repet, niciodată în Europa, de la Piața Comună și până acum, la al Patrulea Reich nu au fost mai drastice măsurile luate pentru… ca să iasă din urne cine trebuie! 

 

În România, legarea alegerilor europene cu un referendum inventat, pe genuchi, de Herr Klaus Werner Johannis von Hermmanstadt, nu duce la niciun rezultat, mărește confuzia în populație. Țăranii mei nu au înțeles nimic, nu o să se ducă la vot, oricum nu-i interesau afacerile europene, fug ca dracul de tămâie, Doamne, iartă-mă, de proiectele cu bani de la Bruxelles. Știu ei de ce! Și eu știu, am lucrat un timp, foarte scurt, până m-am prins, la PHARE pentru România. Stupidă denumire, este ca CFR-ul belgian. PHARE înseamnă Poland and Hungary Assistance Restructuring their Economies. Adică distrugerea structurii industriale și economice naționale și aservirea către Occident, în special către Germania. Ungaria și Polonia s-au prins repede și au dat banii înapoi, au renunțat la pompoasele programe europene, care îți dădeau bani cu o mâni și ți-i lua înapoi cu două. Știu că au fost și programe de succes, făcute special așa, bine mediatizate, momeli pentru prostime. Dar, românii nu sunt chiar așa de proști cum ne consideră unii, dovadă că nu am absobit fondurile, motiv de scandal între Comisia europeană și Guvernul României. Programele europene dau bani, sigur că dau, bani europeni, dar te obligă să cumperi ceea ce îți trebuie NUMAI de la anumite firme. Se finanțeză industria și economia Germaniei, Franței, Olandei etc. Era o vorbă veche în Obor: daGrivei vrea?

 

Acum vă rog să mă scuzați, am prins un subiect gras din ”Stars and Stripes” trebuie să mă documentez. Adică să dau niște telefoane să intru pe Skype și să primesc niște documente, dacă este cazul, asta până mâine în State este încă ziua, dar mâine este o altă șansă, avem speranța că este o altă zi!

 

NOTĂ Conform indicațiilor UE și a practicii multor ziare, vezi, de exemplu ”Capital”, nu se acceptă comentarii pe forum, acestea trebuie trimise numai la [email protected]. Pentru că dorim un dialog civilizat și eficient și nu încurajăm anonimatul. Oricum, totul de pe forum se șterge, mai devreme, sau mai târziu, iar cei care postează riscă blocarea accesului pe EvZ. Take it, or leave it!

 

 

☼     ♂     ♀   

 

BERBEC În jurul prânzului, Mercur iţi poate aduce o invitaţie. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine prudentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă! O zi parcă dedicată, pentru unii, pentru sfârșitul micii vacanțe. Dar şi durerilor de cap, la propriu sau la figurat. Aşa că ţine un calmant la îndemană.  Ai o idee, un proiect, sau important, sau la care ţii foarte mult, deci este important sentimental, şi nu ştii dacă eşti pe drumul cel mai bun. Ei bine, stelele spun că eşti! Horoscopul tau indica astazi relatii armonice cu cei nascuti in semne de foc si aer si nefavorabile cu semnele de pamant si apa. Pentru o buna parte din nativii din Berbec veselia, entuziasmul si buna dispozitie sunt coordonatele zilei de astazi.

 

TAUR  Încă o zi de vacanţă pentru o bună parte dintre nativi. Echilibru şi pace sufleteasca – asta iţi trebuie – şi prin calm şi linişte o să le obţii în această seară. Şi un spectacol este bun! O zi nu foarte favorabilă. Cu prudenţă şi calm, trece! Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Urmată de o după amiază monotonă. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt?!

 

GEMENI  Aproape, fără să vrei, îi tragi pe cei din jur după tine. Eşti cel care dă tonul, face programe, indică destinaţii… Rezolvă toate problemele în cursul dimineţii. Veşti bune. Nu da curs unor porniri de moment. Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme sentimentale, călătoriilor scurte. Ai sentimentul împlinirii dar şi senzaţia că „mai sunt multe de făcut”.  Nu apare nici un semn important de reorientare drastică şi dramatică a situaţiei tale. O zi favorabilă, deci, în special pentru activităţile de rutină. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie, mai pe seară.

 

RAC   Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Astăzi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Nu specula sau investi. Mare atenţie la circulaţie. Atenţie la cheltuieli. Nu lua in serios toate zvonurile, mai ales cele din domeniul relaţiilor umane. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Aşa cum am spus aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu mai raspund la telefon. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau cu partenerii de viaţă.

 

LEU    Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Rezolvă cu mult calm şi tact discuţiile cu partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o vorbă bună pot rezolva multe, doar este încă o zi liberă. Pentru unii… Nu forţa inutil; mai bine amână pe mai târziu. Gândeşte de două ori până dai un răspuns. Orele serii sunt cele mai favorabile. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă.  Poţi folosi această zi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale personale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Detaliile sunt mai importante, astăzi! S-ar putea să ai nevoie de ajutor!

 

FECIOARĂ   Realizări mici însă pline de bucurii. Dacă vrei să pleci undeva, intr-o calatorie sau delegatie, mai bine amână. Fii la obiect, scurt, clar. Greutăţile se măresc când te apropii de ţintă! O propunere sau chiar o ofertă, dacă nu azi, atunci mâine. Cu toate că pare foarte avantajoasă, fii foarte atent la detalii, manifestându-ţi totodată entuziasmul pentru proiect. Cere mai multe informaţii pentru a lua o hotărâre. O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău personal, sentimental. Prietenii, familia, anturajul apropiat este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor. 

 

 

BALANŢĂ   Calmul şi spiritul tău care caută armonia sunt cheia unei vacanţe plăcute, cel puțin pentru cei care mai sunt în vacanță. Nu te lăsa cuprins de grabă. Lucrurile într-adevăr relaxante sunt simple şi la îndemâna ta. Nu complica inutil! Trebuie să te concentrezi asupra cadrului general, a strategiei, în general şi atunci şi micile detalii care te obsedează şi enervează vor cădea la locul lor.  O discuţie din a doua parte a zilei îţi vor clarifica o situaţie care pare scăpată de sub control. Dimineaţă foarte dinamică. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în relaţiile umane, sau dragoste, nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie.

 

 

SCORPION   Ai puţin timp liber şi te poţi concentra pe unele probleme de relaţii umane. Parcă anturajul tău nu mai are calitatea pe care o aştepţi. Sau ai tu pretenţii mai înalte? Nu pleca la drum! O schimbare este necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe. O nerealizare care te pune pe gânduri. Pentru unii dintre nativi astăzi este ziua cu nişte termene, nervozitatea creşte. Până la urmă reuşesti, dar cu mare greutate. O zi perfectă ca să faci planuri personale de viitor şi să iei deciziile necesare. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol, sau la un concert?

 

SĂGETĂTOR  Distracţiile sunt coordonatele zilei. Zilele libere sunt rare şi cu atât mai preţuite. Astăzi oferă-ţi câteva momente de relaxare! Din nou probleme de uzură, cazuri de faulturi de joc, în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Mica vacanţă de care se bucură unii dintre nativi, este o perioadă când calităţile personale îţi sunt avantajate. Din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” în programul de distracţie. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare.

 

CAPRICORN  Trebuie să găseşti un moment de comunicare cu părinţii, partenerii, copiii etc. Ai multe pe suflet şi ziua de astăzi este un bun prilej de înţelegere, de a pune lucrurile la punct. Zi favorabilă schimbărilor, călătoriilor, deciziilor cu aspect sentimental. Toate aspectele sunt favorabile, mai puţin cele care ţin strict de interesul tău personal, adică de iluziile care ţi le faci. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor distracţii, petreceri. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie.

 

VĂRSĂTOR   Eşti în plină formă şi din acest lucru izvoreşte energia ta. Astăzi poţi face o mulţime de lucruri, repede şi bine! Dar nu uita că pentru unii este o zi de odihnă, relaxare dar şi de distracţie! Astăzi este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, sau eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini şi oameni noi.  Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste. Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Iți plac lucrurile clare si faci achizitii solide. Mai pe seară, trebuie sa verifici un dispozitiv domestic mecanic sau electronic – ca să nu-ti faca probleme pe viitor!

 

PEŞTI   Deciziile, alegerile pe care le faci astăzi sunt mai importante decât de obicei. Sau, altceva, care îţi umple sufletul de liniştea şi puterea vechilor valori. Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte, numără până la zece, respiră adânc – şi totul (poate) se rezolvă. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperia astazi poate face mare placere celei(celui) dragi. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop