Evenimentul ZileiHoroscopDespre Mafie. Statul paralel, sau statul mafiot?„Si campu t’allampu!” Nașul, omerta și vendetta. Horoscop

Despre Mafie. Statul paralel, sau statul mafiot?„Si campu t’allampu!” Nașul, omerta și vendetta. Horoscop

Despre Mafie. Statul paralel, sau statul mafiot?„Si campu t’allampu!” Nașul, omerta și vendetta. Horoscop
Horoscop Mafia siciliană, sau de oriunde, este exagerarea sentimentului de neîncredere în justiţie, în stat, cu o înclinare evidentă către o aplicare arbitrară a propriei dreptăţi, dar folosindu-se de metode care contravin legilor date de autorităţile centrale, autorităţi care nu reprezintă interesele populaţiei respective.

 

 

27 iunie

 

Horoscop Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan.

 

 

Horoscop Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Nimic în „Kalendar”, zi de muncă!

 

 

Horoscop În Bucureşti, pe aleea centrală a unui cimitir de lângă Obor, în partea stângă, se lăfăie un opulent monument funerar recent, din marmură neagră. Cu uimire, trecătorul poate citi epitaful: „Cutare cutărică, cel mai mare mafiot”!

 

Horoscop Ca și domniile vostre, dragi lupi, padawani și hobbiți am așteptat cu sufletul la gură dezvăluirile din dosarul ”statul paralel”. Excelentă intreprindere jurnalistică, îmi amintește la scara respectivă, geografică și a timpului, de afacerea Watergate! Dar, așa cum am mai spus, sintagmna statul paralel mi se pare blândă și chiar justificativă. Avem un stat. Mai tragem un stat paralel, cele două state se întâlnesc la infinit! Poate că funcționarii superiori de stat care au constituit statul paralel au făcut-o cu cele mai bune intenții, ca să țină secret măsurile pe care le iau contra infractorilor. Poate că infracționalitate, cangrena instituțională, este generalizată, în toată România nu au mai rămas decât o Ioană d’Arc și un Lancelot, fără teamă și reproș, care trebuie să colaboreze în mare secret! Dar cum toate răcitoarele în România se numesc „frigidere”, iar aparatele de copiat, „xerox”, confuzia şi transferul de imagine se face uşor. Ziarele sunt pline de „republici mafiote”, aici, sau peste Prut, sau de „mafioţi”. Așa că eu nu cred în statul paralel, cred că este un stat mafiot! Părerea mea, vorba lui Nicu Văcăroiu!

 

Horoscop Dar, Mafia a luat naştere ca o reacţie populară la abuzurile statului. Cele două noţiuni, „stat” şi „Mafie”, sunt ireconciliabile!

 

Ei bine, totuşi, dacă ar fi să fie un „stat mafiot” în care să domnească o lege de fier, în care loialitatea, patriotismul şi eficienţa sunt principalele calităţi cerute, în care trădarea se pedepseşte extrem de aspru, iar îndoiala filosofică împotriva unui astfel de stat ar fi strict interzisă ?!

 

Horoscop Mafia poate fi doar siciliană, spunea un istoric italian. Sicilia, bogata ţară-insulă a filozofilor antici, parte din Grecia Mare, ţara lui Arhimede şi nestemata Imperiului Roman. Bogăţia şi faima au atras nenumăraţi invadatori: mauri, turci, arabi, dar şi spanioli şi francezi. Aşa încît frumoasa insulă a sărăcit iar sicilienii s-au închis în ei devenind ostili oricărei forme de autoritate centrală. Pe de altă parte, de foarte mult timp, poate născută odată cu creştinismul, poate dinainte, exista o foarte frumoasă tradiţie locală, o legătură deosebită dintre „naş” şi „fin”.  Nenumăratele căsătorii şi botezuri din insulă formau o „mare familie virtuală” care avea în centru o figură respectabilă, ce garanta autoritate şi respectarea regulilor onoarei – „naşul”. Cînd naşul pleca într-o călătorie, era normal ca finii să se ocupe de siguranţa şi bunul mers al proprietăţii naşului. În localităţile arse de soare ale insulei şi în special în Palermo, naşii formau un fel de consiliu comunal, ale cărui hotărâri erau respectate cu stricteţe, fie că erau vremuri de răstrişte, fie că era doar o mică problemă de hotar.

 

Horoscop În secolul al IX-lea Sicilia este invadată de arabi şi de normanzi. Sicilienii sunt obligaţi să se refugieze pe dealuri sau în regiunea muntoasă. Este pentru prima dată cînd se pomeneşte de „Mafie” (refugiu) ca de o structură care dorea să-i unească pe localnici şi să creeze un sentiment de „familie”, bazat pe moştenirea tradiţională siciliană.  Pînă în secolul XVIII nu se poate pune problema unei „organizaţii”, de fapt toată Sicilia făcea parte din Mafie.

 

Cam pe aceiași paralelă, dar în 1417, în Spania, se serba inaugurarea unei „organizaţii secrete cavalereşti” care avea să fie numită după fondatorul ei, Juan Gamur – „Gamora, sau Camorra”. Scopul declarat era de tip haiducesc: „protejarea văduvei şi a orfanului cu banii bogătaşilor”. Miguel Cervates în opera sa „Rinconete et Cortadillo”, publicată în 1588, descrie o confrerie de delicvenţi patrioți și aproape onorabili care avea sediul la Sevillia şi care împărţea rodul jafului bogaților în mod egal între preoţi, poliţie şi săraci. În aproape 200 de ani „Camorra” decăzuse de la un „ordin cavaleresc” la o frăţie, păstrînd însă ceva din programul iniţial şi perfecţionînd neîncetat o organizare de tip piramidal în care loialitatea faţă de confrerie şi curajul erau principalele calităţi cerute. 

 

În anul 1799 cardinalul spaniol Ruffo primeşte însărcinarea din partea Casei de Bourbon să-i gonească pe francezi din Neapole. Primul demers al cardinalului este să se întîlnească cu şeful „onorabilei societăţi Camorra”, Del Carretto. Cîteva mii dintre cei mai curajoşi camorrişti au format vârful de lance al trupelor spaniole care au ocupat Neapole. „Camorra” a prins imediat şi s-a răspîndit fulgerător în portul italienesc. 

 

Horoscop În prima jumătate a secolului XIX, nimic nu era mai onorabil pentru un tânăr napolitan din popor, decât să facă parte din „Camorra”.  Amestec de banditism, patriotism local şi bravadă tinerească, „Camorra” activa în strânsă legătură cu poliţia imperială. De altfel, cînd Prinţul de Canosa a vrut să distrugă o altă organizaţie secretă italienască, de data aceasta politică, „Carbonari”, a recurs la „Camorra”. 

 

Această alianţă între monarhie şi banditism a indignat multe spirite liberale ale epocii, printre care şi pe William Gladstone, care spunea despre autoritatea napolitană că „este o negare a lui Dumnezeu”. „Onorabila Societate” era şi este, însă, o forţă pe care nu poţi să o ignori. Însuşi Garibaldi se foloseşte de „Camorra” pentru a fi sigur că debarcarea „celor o mie” nu va fi un eşec. La 27 mai 1860, odată cu trupele lui Garibaldi, primele elemente camoriste ajung în Sicilia, unde se simt ca acasă, în sânul Mafiei.

 

Horoscop Mafia profită de experienţa organizatorică internaţională de peste patru sute de ani a „Camorrei”.  În orice caz, lunga serie de abuzuri ale puterii, convinge sicilianul de rînd că orice guvern nu este bun decît să-l priveze de libertate şi să-i confişte bunurile. Abandonat, ba chiar oprimat de cei care trebuiau să aplice legea, sicilianul realizează că trebuie să-şi facă dreptate singur. Lunga ocupaţie străină a insulei nu a făcut decît să amplifice mândria naţională şi orgoliul propriu sicilianului de rînd, orgoliu care degenerează treptat în ostilitate făţişă faţă de lege şi puterea politică centralizată.  La violenţa autorităţilor, sicilianul răspunde cu o violenţă sporită.

 

Horoscop Acest mod de reacţie este o a doua natură, în Sicilia.  Profunda desconsiderare a autorităţilor, nesupunerea faţă de legi care nu reflectau specificul local, insolenţa şi bravada meridională au dat naştere acestui fenomen care se numeşte „Mafia”.  Cuvînt de origine arabă care înseamnă „adăpost”, „protecţie” dar poate fi folosit şi cu sensul de „iubită prearespectată”.  La începutul secolului XX multe fete drăguţe din Palermo şi în special din cartierul Borgo, erau alintate de îndrăgostiţi: „Mia cara mafiosa !” – „Draga mea prearespectată!”, cum de altfel puteau fi denumite cu acelaşi adjectiv o casă respectabilă, sau o grădină bine îngrijită.  

 

„Onorabila societate”, într-un fel urmaşa „Camorrei” napolitane, se sprijină pe mai multe principii.  Primul principiu este organizarea piramidală, a „familiei” condusă de un „naş”, după buna şi vechea tradiţie siciliană.  A doua este „legea tăcerii” – „Omertá”, care însemna secretul absolut asupra activităţii Mafiei, sau ale membrilor ei, chiar răniţi grav în încăierare.  Un vechi proverb sicilian mafiot spune : „Si campu t’allampu! Si moru ti pirdugnu!”.Dacă mă fac bine – te omor, dacă mor – te iert!”. Şi aici ajungem la cel de al treilea principiu, al „vendettei”,  al răzbunării personale, sau a propriei „familii”. Niciun afront major nu trebuie lăsat nerăzbunat, acesta este preţul respectului!

 

Horoscop S-a crezut mult timp că Mafia originală, Mafia siciliană, a fost şi este o organizaţie secretă sumbră, cu consemne militare şi organizare strictă. Dar după cum bine observa William Agnew Paton în lucrarea „Picturesque Sicily”, apărută la New York în 1898  : „Mafia este o fază a societăţii siciliene: ea nu este o organizaţie compactă formată din indivizi legaţi prin jurământ, nici o societate secretă a cărui membrii se recunosc prin consemne. Mafia este actul tacit de imoralitate socială, perfect motivat, trebuie să recunosc, asumat de către un număr infinit de sicilieni, care trăiesc într-o ordine şi îşi îndrumă faptele după etica denumită „Omertá””. 

 

Horoscop Deci, Mafia siciliană, sau de oriunde, este exagerarea sentimentului de neîncredere în justiţie, în stat, cu o înclinare evidentă către o aplicare arbitrară a propriei dreptăţi, dar folosindu-se de metode care contravin legilor date de autorităţile centrale, autorităţi care nu reprezintă interesele populaţiei respective.  Ştiu o mulţime de cărţi şi filme care au compromis Mafia, dar aşa se face, nu? Dacă vă mai spun că Mafia a organizat, ca-n filme, debarcarea americanilor în Sicilia, în WW2, poate nu o să mă credeți. Nimic nu este mai adevărat!

 

Dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi, respectaţi mafioţi, mă alegeţi „naşul vostru astrologic”, piesa de 90, il capo del tutti capi? Că aştia care se autointitulează „mafioţi”, se fac şi fac ţara de râs!

 

Acum, citiţi-mi horoscopul! Ei, sigur că da, vă ofer informaţii care nu se prea găsesc aşa uşor, în general lumea respectă Omerta! Din neștiință sau prostie, nu din onoare și respect! Astăzi, v-am spus despre Mafie, mâine, poate despre bocitoarele vesele din ”orașul” Flămânzi, pentru că este, în definitiv, o altă zi!

 

 

٭               ٭               ٭

 

horoscop

 

BERBEC    Dimineaţa este densă şi obositoare, dar cu toate că ai mult de muncă, totuşi, pe la prânz, s-ar putea să primeşti o veste, o convorbire, care iţi oferă posibilitatea unei seri plăcute şi relaxante. E o zi echilibrată, plină de promisiunile verii. Astăzi ai şansa să rezolvi câte ceva din lucrurile amânate, sau problemele urgente. Sfaturile unui prieten, coleg, se dovedesc folositoare.

 

horoscop

 

TAUR   Dimineaţa e densă, dar cu toate că ai mult de muncă, eşti liniştit şi senin. Realizezi, foarte corect, că din fotoliu nu poţi să faci prea multe, decât dacă eşti scriitor, sau vreun geniu IT! Dragostea este aspectată modic, trebuie să eviţi orice discuţie legată de proiecte viitoare. Totuşi, astăzi ai acelaşi şi acelaşi program prestabilit: casă, serviciu, acasă!

 

horoscop

 

GEMENI    Eşti în formă şi desfăşori forţe care presupun un moral şi o voinţă de fier. Nu este foarte caracteristic, însă zodia ta are o putere de concentrare fantastică, dar pe termen foarte scurt! Astăzi este o perioadă relativ liniştită. Nu poate fi tulburată decît de mici inadvertenţe produse de disconfort domestic, de room service sau de mici rateuri mecanice. Şi de veştile negative ale presei, care nu te interesează, în niciun caz!

 

horoscop

 

RAC   Pacifismul tău declarat este semnul unei oboseli cronice sau a lehamitei sociale. Ai un sentiment nelămurit că ai uitat, sau pierdut ceva din vedere. Azi eşti distrat… până mâine trece! Eşti dispus să faci schimbări, să pleci într-o mică călătorie, oate virtuală, chiar dacă abia te-ai întors din alta, să găseşti ceva incitant şi nou, trăiri şi mirări, sa rezolvi eficient si rapid problemle pe care viaţa ti le ridica.

 

horoscop

 

LEU   Dorinţele tale sunt ordine! Dacă cei din jurul tău au aceleaşi interese cu tine şi le acceptă! Acorzi mult timp şi atenţie unui membru al familiei şi acest lucru nu va rămâne nerăsplătit! Este o zi îmbietoare şi monotonă în acelaşi timp. Ca o ploaie de vară! Soarele, patronul tău, se configurează mai deosebit, complex, tu pari că eşti pus în faţa unei probleme.

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Visezi, îţi doreşti mult, o vacanţă. Mai ai un prag de trecut, poate mai multe şi oricum ar fi situaţia, trebuie să te odihneşti. Relaxarea, odihna nu sunt opţionale, sunt obligatorii! Viitorul iti zambeste, trebuie sa lasi un pic siguranta proprie de o parte si sa fii mai indraznet. Mai îndrăzneţ în viaţa ta personală, în domeniul sentimental, că la serviciu, ştii tu, ciocu’ mic şi joc de glezne!

 

horoscop

 

BALANŢĂ   Trebuie să te înclini către trecut, ca să găseşti soluţii pentru problemele tale de astăzi. Fără să insişti pe sentimente de culpabilitate inutile. Încercă să nu te împrumuţi de bani! Oare ce este mai important în lumea asta, decât să te simţi bine? Mai ales fără cheltuieli mari!

 

horoscop 

 

SCORPION   Eşti avantajat în domeniul sentimental! Senzualitatea şi sensibilitatea ta, ascunse, de obicei, cu multă grijă, astăzi îşi cer drepturile. Organizează o seară amoroasă şi plină de rafinament! Social şi sentimental, în aceasta perioadă simti nevoia sa te confesezi, să vorbesti despre unele dintre grijile si problemele tale, sa faci planuri de viitor.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Circulă veşti, informaţii, date… Oportunităţile, prilejurile, abundă. Încearcă să fii mai pragmatic şi să utilizezi corect şi benefic ceea ce ţi se oferă, în limita abilităţilor tale. Este pe piaţă o anumită nervozitate şi o stare foarte tensionată. E bine să se ştie de „cine trebuie” că te implici în rezolvarea problemelor şi la serviciu şi acasă!

 

horoscop

 

CAPRICORN    Astăzi trăieşti cu prima viteză cosmică!  Vrei să ajungi pe o orbită înaltă, să realizezi influenţa lui Pluton din zodie, către plutocraţie, bani, avere, poziţie socială privilegiată! După orele de program, ocupă-te de cultură şi artă, adică spectacole, filme, concerte, muzee, modă etc si de problemele tale familiale, dar fără să faci valuri prea mari.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   Eşti aproape de realizarea unei dorinţe. Trebuie să cumperi, nu să vinzi, adică să fii discret cu tot ceea ce priveşte persoana şi planurile tale. Astăzi nu lua nicio hotărâre importantă!

Totuşi, fii atent daca te deplasezi cu maşina, trenul, dacă eşti în călătorie, în general, sau daca intalnesti persoane necunoscute.

 

horoscop

 

PEŞTI    Ai vrea să stai undeva liniştit, la umbră, la propriu şi la figurat. Dar, astăzi ai un dar providenţial de a vedea lucrurile în perspectivă, obiectiv şi te forţezi să iei măsurile necesare! Pe de alta parte aspectele lui Saturn si ale lui Marte arată că ţi-ai creat noi invidii şi gelozii într-o perioada în care toată lumea credea ca vei sta in tranşee.

 

horoscop

 

 

 

 

 

 


Accesează: