Editura Evenimentul si Capital

Despre Mafie. Statul paralel, sau statul mafiot?„Si campu t’allampu!” Nașul, omerta și vendetta. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 8834 Vizualizari

Horoscop Mafia siciliană, sau de oriunde, este exagerarea sentimentului de neîncredere în justiţie, în stat, cu o înclinare evidentă către o aplicare arbitrară a propriei dreptăţi, dar folosindu-se de metode care contravin legilor date de autorităţile centrale, autorităţi care nu reprezintă interesele populaţiei respective.

27 iunie

Horoscop Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan.

Horoscop Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Nimic în „Kalendar”, zi de muncă!

Horoscop În Bucureşti, pe aleea centrală a unui cimitir de lângă Obor, în partea stângă, se lăfăie un opulent monument funerar recent, din marmură neagră. Cu uimire, trecătorul poate citi epitaful: „Cutare cutărică, cel mai mare mafiot”!

Horoscop Ca și domniile vostre, dragi lupi, padawani și hobbiți am așteptat cu sufletul la gură dezvăluirile din dosarul ”statul paralel”. Excelentă intreprindere jurnalistică, îmi amintește la scara respectivă, geografică și a timpului, de afacerea Watergate! Dar, așa cum am mai spus, sintagmna statul paralel mi se pare blândă și chiar justificativă. Avem un stat. Mai tragem un stat paralel, cele două state se întâlnesc la infinit! Poate că funcționarii superiori de stat care au constituit statul paralel au făcut-o cu cele mai bune intenții, ca să țină secret măsurile pe care le iau contra infractorilor. Poate că infracționalitate, cangrena instituțională, este generalizată, în toată România nu au mai rămas decât o Ioană d’Arc și un Lancelot, fără teamă și reproș, care trebuie să colaboreze în mare secret! Dar cum toate răcitoarele în România se numesc „frigidere”, iar aparatele de copiat, „xerox”, confuzia şi transferul de imagine se face uşor. Ziarele sunt pline de „republici mafiote”, aici, sau peste Prut, sau de „mafioţi”. Așa că eu nu cred în statul paralel, cred că este un stat mafiot! Părerea mea, vorba lui Nicu Văcăroiu!

Horoscop Dar, Mafia a luat naştere ca o reacţie populară la abuzurile statului. Cele două noţiuni, „stat” şi „Mafie”, sunt ireconciliabile!

Ei bine, totuşi, dacă ar fi să fie un „stat mafiot” în care să domnească o lege de fier, în care loialitatea, patriotismul şi eficienţa sunt principalele calităţi cerute, în care trădarea se pedepseşte extrem de aspru, iar îndoiala filosofică împotriva unui astfel de stat ar fi strict interzisă ?!

Horoscop Mafia poate fi doar siciliană, spunea un istoric italian. Sicilia, bogata ţară-insulă a filozofilor antici, parte din Grecia Mare, ţara lui Arhimede şi nestemata Imperiului Roman. Bogăţia şi faima au atras nenumăraţi invadatori: mauri, turci, arabi, dar şi spanioli şi francezi. Aşa încît frumoasa insulă a sărăcit iar sicilienii s-au închis în ei devenind ostili oricărei forme de autoritate centrală. Pe de altă parte, de foarte mult timp, poate născută odată cu creştinismul, poate dinainte, exista o foarte frumoasă tradiţie locală, o legătură deosebită dintre „naş” şi „fin”. Nenumăratele căsătorii şi botezuri din insulă formau o „mare familie virtuală” care avea în centru o figură respectabilă, ce garanta autoritate şi respectarea regulilor onoarei – „naşul”. Cînd naşul pleca într-o călătorie, era normal ca finii să se ocupe de siguranţa şi bunul mers al proprietăţii naşului. În localităţile arse de soare ale insulei şi în special în Palermo, naşii formau un fel de consiliu comunal, ale cărui hotărâri erau respectate cu stricteţe, fie că erau vremuri de răstrişte, fie că era doar o mică problemă de hotar.

Horoscop În secolul al IX-lea Sicilia este invadată de arabi şi de normanzi. Sicilienii sunt obligaţi să se refugieze pe dealuri sau în regiunea muntoasă. Este pentru prima dată cînd se pomeneşte de „Mafie” (refugiu) ca de o structură care dorea să-i unească pe localnici şi să creeze un sentiment de „familie”, bazat pe moştenirea tradiţională siciliană. Pînă în secolul XVIII nu se poate pune problema unei „organizaţii”, de fapt toată Sicilia făcea parte din Mafie.

Cam pe aceiași paralelă, dar în 1417, în Spania, se serba inaugurarea unei „organizaţii secrete cavalereşti” care avea să fie numită după fondatorul ei, Juan Gamur – „Gamora, sau Camorra”. Scopul declarat era de tip haiducesc: „protejarea văduvei şi a orfanului cu banii bogătaşilor”. Miguel Cervates în opera sa „Rinconete et Cortadillo”, publicată în 1588, descrie o confrerie de delicvenţi patrioți și aproape onorabili care avea sediul la Sevillia şi care împărţea rodul jafului bogaților în mod egal între preoţi, poliţie şi săraci. În aproape 200 de ani „Camorra” decăzuse de la un „ordin cavaleresc” la o frăţie, păstrînd însă ceva din programul iniţial şi perfecţionînd neîncetat o organizare de tip piramidal în care loialitatea faţă de confrerie şi curajul erau principalele calităţi cerute.

În anul 1799 cardinalul spaniol Ruffo primeşte însărcinarea din partea Casei de Bourbon să-i gonească pe francezi din Neapole. Primul demers al cardinalului este să se întîlnească cu şeful „onorabilei societăţi Camorra”, Del Carretto. Cîteva mii dintre cei mai curajoşi camorrişti au format vârful de lance al trupelor spaniole care au ocupat Neapole. „Camorra” a prins imediat şi s-a răspîndit fulgerător în portul italienesc.

Horoscop În prima jumătate a secolului XIX, nimic nu era mai onorabil pentru un tânăr napolitan din popor, decât să facă parte din „Camorra”. Amestec de banditism, patriotism local şi bravadă tinerească, „Camorra” activa în strânsă legătură cu poliţia imperială. De altfel, cînd Prinţul de Canosa a vrut să distrugă o altă organizaţie secretă italienască, de data aceasta politică, „Carbonari”, a recurs la „Camorra”.

Această alianţă între monarhie şi banditism a indignat multe spirite liberale ale epocii, printre care şi pe William Gladstone, care spunea despre autoritatea napolitană că „este o negare a lui Dumnezeu”. „Onorabila Societate” era şi este, însă, o forţă pe care nu poţi să o ignori. Însuşi Garibaldi se foloseşte de „Camorra” pentru a fi sigur că debarcarea „celor o mie” nu va fi un eşec. La 27 mai 1860, odată cu trupele lui Garibaldi, primele elemente camoriste ajung în Sicilia, unde se simt ca acasă, în sânul Mafiei.

Horoscop Mafia profită de experienţa organizatorică internaţională de peste patru sute de ani a „Camorrei”. În orice caz, lunga serie de abuzuri ale puterii, convinge sicilianul de rînd că orice guvern nu este bun decît să-l priveze de libertate şi să-i confişte bunurile. Abandonat, ba chiar oprimat de cei care trebuiau să aplice legea, sicilianul realizează că trebuie să-şi facă dreptate singur. Lunga ocupaţie străină a insulei nu a făcut decît să amplifice mândria naţională şi orgoliul propriu sicilianului de rînd, orgoliu care degenerează treptat în ostilitate făţişă faţă de lege şi puterea politică centralizată. La violenţa autorităţilor, sicilianul răspunde cu o violenţă sporită.

Horoscop Acest mod de reacţie este o a doua natură, în Sicilia. Profunda desconsiderare a autorităţilor, nesupunerea faţă de legi care nu reflectau specificul local, insolenţa şi bravada meridională au dat naştere acestui fenomen care se numeşte „Mafia”. Cuvînt de origine arabă care înseamnă „adăpost”, „protecţie” dar poate fi folosit şi cu sensul de „iubită prearespectată”. La începutul secolului XX multe fete drăguţe din Palermo şi în special din cartierul Borgo, erau alintate de îndrăgostiţi: „Mia cara mafiosa !” – „Draga mea prearespectată!”, cum de altfel puteau fi denumite cu acelaşi adjectiv o casă respectabilă, sau o grădină bine îngrijită.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate