Editura Evenimentul si Capital

Cine și când a creștinat Europa. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10862 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză, dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

27 februarie

Horoscop Pe 27 februarie s-au născut Constantin cel Mare, John Steinbeck, Henry Wadsworth Longfellow, Elizabeth Taylor, Rudolf Steiner, Irwin Shaw, Joanne Woodward, Arthur Schlesinger, Ion Andreescu, Marin Constantin, Dănuţ Lupu, Ion Irimescu.

Horoscop În calendarul creștin-ortodox sunt Cuvioșii mărturisitori Pricopie și Talaleu. Nimic în ”Kalendar”. Mai mulți dintre domniile voastre mă întreabă de ce încep articolul meu cu sfinții creștini. Simplu, este o localizare în timp și o legătură cu folclorul. Să vedem ce au făcut, unii și alții, cu timpul! Episcopii creștini au suprapus, deseori, sărbătorile creștine peste vechi repere europene, vechi de mii de ani, amintite în folclor.

”Evenimentul Zilei” din 27 februarie 1897 a fost ziua în care, pentru prima dată, mirii au părăsit petrecerea de nuntă într-un automobil decorat cu flori și târând după ei o mulțime de… clopoței!

Pe 27 februarie 1900 s-a fondat Partidul Laburist britanic. Primul secretar a fost Ramsey MacDonald.

27 februrie 1933 a fost ziua în care clădirea Reichstag-ului a fost cuprinsă de flăcări. Naţional-socialiştii, care de fapt puseseră la cale incendiul, au dat vina pe comunişti şi au suspendat drepturile civile şi libertatea presei. Acum ucrainienii dau foc școlilor românești și dau vina pe ruși.

Tot pe 27 februarie, dar în anul 1939 cea mai bântuită casă din Marea Britanie, Borley Rectory, a fost distrusă misterios, în întregime, de foc. Nu s-a raportat decesul niciunei fantome.

Pe 27 februarie 1948 comuniștii preiau puterea în Cehoslovacia. Când președintele Beneš, un erou de război, sub presiunea comuniștilor, a semnat demisia, a spus: ”Bine, semnez, dați-mi hârtia, ia să vedem ce mare brânză o să faceți și voi!” Bun, brânza cehilor a fost călcată de tancurile sovietice în august 1968, dar tot au făcut o brânză mai mare și mai buna ca noi!

La data de 27 februarie 1952 a fost ceremonia de inaugurare a noului, pe atunci, sediu al ONU de la New York. Sursă: Book of Days, pagina 107-108.

O notă deosebită amintirii împăratului Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus, cunoscut de noi sub numele de Constantin cel Mare, cel pe care îl pomenim astăzi. Cel care a creştinat Europa, prin adoptarea, de facto, a religiei creştine, ca religie de stat, imperială, la Niceea, în anul 325.

Caracterul împăratului Constantin a fost un element principal în istoria Consiliului de la Niceea. La acea dată avea aproape cincizeci de ani, iar în timpul consiliului, la 25-26 iulie 325 şi-a sărbătorit, cu mult fast şi împreună cu cei 318 episcopi, douăzeci de ani de domnie. Inteligent, cu mult peste medie, dacă ar fi trăit astăzi ar fi făcut parte, fără îndoială, din elitistul club Mensa. Pasional şi cu o voinţă de fier. Uneori, chiar încăpăţânat.

Excepţional strateg, un conducător înăscut, un magnific administrator - în sensul dat de Aristotel. Îi plăceau planurile elaborate şi schemele măreţe şi avea o mare capacitate de improvizaţie. Constantin, numit ulterior pe drept cuvânt "cel Mare" era ambiţios şi convins de propria superioritate. Ambiţia şi aroganţa sa erau legate de un sentiment aproape mistic, elitist, insuflat şi de mama sa Elena, că el este cel ales, cel mai inteligent, cel mai frumos, cel mai viril, cel mai puternic om de pe pământ - şi că nu poate avea decât succes în tot ceea ce întreprinde. Iar zeii, oricare ar fi ei, sunt numai de partea sa! Educat în sensul elenistic şi protector al artelor, mai ales al arhitecturii. Se cunoaşte că la curtea sa din Nicomedia erau plătiţi din visteria proprie o duzină de filosofi, cîţva poeţi şi scriitori de discursuri şi vreo doi matematicieni (astrologi).

Eusebiu din Cesareea, contemporan cu împăratul Constantin a scris un volum gros, ”Viața lui Constantin”. Ni s-au transmis fragmente, destul de numeroase ca să se constituie o carte, dar nu se știe dacă cineva are toată opera. Este interesant că episcopul, participant la Niceea, se întreabă de ce împăratul roman a ales creștinismul ca religie imperială, până atunci o religie respinsă și interzisă. Sigur că răspunde că este religia adevărată. Dar apoi, dă și răspunsul lumesc, politic, pentru că pe vremea aceea politica era religie și religia era politică. Fața de religia greco-romană, mai mult o mitologie, creștinismul avea superioritatea unei structuri excelente în teritoriu și al unui bun control de către centru al teritoriului, o structură clară ierarhică. Templele zeilor romani erau unități de sine stătătoare fără legături unele cu altele și fără structură în teritoriu.

Hotărârea luată de împăratul Constantin la Niceea, în anul 325, a făcut ca în numai două decenii numărul creștinilor din imperiu să crească de la 8% la 60%.

Este ziua în care o pomenim pe Elizabeth Taylor, una dintre cele mai admirate dive ale generației mele. Bun, preferințele mele merg către Vivien Leigh, perfecta interpretă a Scarlettei O’Hara și apoi Virna Lisi și Candice Bergen. Filme foarte bune, actrițe frumoase și talentate, actori inspirați, regizori cu idei, scenariști cum nu mai sunt astăzi. Richard Burton, sau Paul Newman? Ce să revăd în seara aceasta? ”Cleopatra” una dintre cele mai fabuloase superproducții de la Hollywood, sau ”Cat on the Hot Tin Roof”?

Țin să vă spun că am încercat să mă uit la dezastrele premiate cu Oscar anul acesta. Zece minute am rezistat, apoi am șters filmul. De fiecare dată la fel. Prost făcute, prost jucate, prost regizate, filme pentru Zmeura de Aur, nu pentru Oscar! Nu pot decât să înțeleg deazamăgirea și enervare lui John Travolta și a lui DiCaprio, care se întreabă care este viitorul industriei americane de film, ”căzută pe mâinile unor isterici anarhiști care se ocupă numai cu atacuri împotriva lui Donald Trump și fac filme de shit!” Din fericire mai există indie, independenții, am văzut câteva filme promițătoare, nu sunt lung-metraje, dar se încadrează în noul val de 20 de minute, (de fapt o revenire la rădăcinile cinematografiei, 20 de minute ținea o rolă de film pe celuloid) pentru lumea reală a oamenilor grăbiți și ocupați.

Da. ”Cleopatra”, are două serii, director’s cut este peste cinci ore, dar noaptea este tânără, afară fulguiește rar, apoi a stat, în sobă duduie o buturugă de gutui, umplând casa de mireasma fructelor cu care, vai, o să mă întâlnesc abia la toamna, dar ceaiul Darjeeling este fierbinte și este lângă mine. ”Cleopatra”, fără nicio îndoială, doar am vorbit despre imperiul roman, este o continuare logică, așa cum mâine este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Uranus în ultimul grad al zodiei. Peste câteva zile o să scapi de el. Nu-ţi mai face griji, nu mai fii tensionat! Ziua este favorabilă unor proiecte, sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, cinstit, mai ales în faţa oglinzii. Arăţi bine – o duci bine! Din nou, pentru a câta oara, ai de ales între doua posibilităţi. Sinergia faptelor te conduce, insă, către o fundătura sentimentală! Neliniştea si nerabdarea proprii naturii tale sunt pe cale sa-ti joace o festa. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti, altfel strici totul! Aşa că lasă decizia pe mai târziu. Pe fondul unei configuratii slabe si cam confuze, vointa si determinarea care te-au caracterizat in ultimul timp incep să se estompeze. Poate că nici nu trebuie să iei o hotărâre. Uneori lucrurile se rezolvă de la sine. Analizează cu atenţie, sau cere un sfat, ca să nu regreţi mai târziu.

TAUR Marte la zece grade, în zodie. Astazi aspectele benefice sunt în cumpană cu influenţe mai putin favorabile, asa ca ai o zi echilibrată, e adevărat, veseloasă, pentru un procent dintre Tauri, însă, aproape monotonă, fara evenimente notabile! Ceva mocnea de mai mult timp, fie ca ştiai, fie că nu, acum iţi ramâne doar sa tragi concluziile şi să-ţi fie pus la capitolul experienţă! De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala. Luna în descreştere este un generator de idei fanteziste şi trăznite, idei pe care nu te vei gândi mult ca să le pui în practică. Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii, sau patronii te pot aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări. O serie de evenimente te pot obliga la o analiză aprofundată.

Lucian Bute, oficial retras din box! “Mr. K.O.” pune punct carierei. Mesaj ferm al canadienilor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI