Horia Colibășanu ABANDONEAZĂ cucerirea Everestului. Vezi ce l-a oprit din ascensiune

Horia Colibășanu ABANDONEAZĂ cucerirea Everestului. Vezi ce l-a oprit din ascensiune

Prima ascensiune românească pe Everest fără oxigen suplimentar și fără ghizi șerpași a fost anulată din cauza vântului puternic. Rafalele care au ajuns la 100 km/ h l-au făcut pe timișoreanul Horia Colibășanu și pe partenerul său slovac Peter Hamor să abandoneze expediția începută la 14 mai.

Horia și Peter au decis să coboare de pe  Everest, de la altitudinea de 7.600 m, până a care au ajuns săptămâna trecută, din cauza vântului puternic ce indică faptul că vremea se strică, iar sezonul ascensiunilor de primăvară se încheie. Ei mai au de stat două zile la Tabăra de Bază de pe Everest, până vin yacii să le transporte butoaiele cu echipament. "A început să ningă și e frig ca naiba", a transmis, luni, Horia, prin telefonul cu satelit. "Îi felicit pe toți cei care s-au încumetat să urce spre vârf în acest sezon”, a mai spus alpinistul din Timișoara. Din tabăra de bază cei doi vor ajunge în Katmandou, iar dacă totul decurge conform planului, pe 1 iunie, Horia Colibășanu va ajunge acasă, la Timișoara.

Sezon nefast

Colibășanu și Hamor au început, pe 14 mai, ascensiunea Everestului (8.848m), cel mai înalt din lume, fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Arhivele consemnează că din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reușite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sezonul de ascensiune a Everestului din primăvara aceasta a debutat cu o avalanșă pe ruta sudică (Nepal), care a produs un număr-record de decese în istoria muntelui, pe 18 aprilie. Autoritățile nepaleze au închis ruta pentru ascensiuni, ca urmare a acestui eveniment.  ”Am urcat astăzi timp de ore ore. Am ajuns până la 7.600m. Vântul bate puternic. Prognoza arată că vremea se va strica. E practic imposibil, pentru noi, cei care urcăm fără butelii cu oxigen, să atingem vârful și să și coborâm, în aceste condiții”, a transmis Horia vineri, prin telefonul cu satelit. Vântul a atins și 100 km/h. Din același motiv ”toate expedițiile comerciale au fost ținute pe loc, iar montarea corzilor în taberele superioare s-a oprit din cauza vremii (pentru o vreme n.n.)”, arată Explorersweb.com, un site de specialitate care monitorizează cele mai importante expediții din întreaga lume, citat de Hotnews.

Horia Colibasanu este alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă - a atins șapte piscuri de peste 8.000 de metri până acum, dintre care cinci au fost în premieră pentru România.   Peter Hamor din Slovacia are 11 vârfuri de 8.000 de metri în palmares, dar și tentative reușite de a deschide rute noi pe alți optmiari.