"Daca ne veti permite, va vom lua cu noi intr-o calatorie minunata. Daca nu, mai bine va duceti sa beti o bere", spun belgienii despre concertul de vineri de la Bucuresti
Si-au schimbat numele pentru ca voiau sa fie unici, insa in muzica lor se regasesc atat de multe influente „incat nu mai poti percepe ce si de unde vine”. Au cantat in fata a peste un miliard de telespectatori, insa prefera 1.000 de fani adevarati intr-un club.
Vorbesc in piesele lor despre tentatiile din showbiz, dar se feresc de ele. „Daca ne veti permite, va vom lua cu noi intr-o calatorie minunata”, promit belgienii din trupa Hooverphonic, care va concerta vineri in Bucuresti, la B’Estival.
EVZ: De ce Hooverphonic? Alex Callier: La inceput ne-am numit Hoover, insa existau deja doua trupe care aveau acelasi nume si nu ne-a placut ca nu aveam exclusivitate. Asa am adaugat cuvantul „phonic”, care vine de la numele primului nostru album, „A New Stereophonic Sound Spectacular”.
Muzica noastra e stereofonica, e chiar simfonica, pe alocuri, asa ca ni s-a parut foarte potrivit Hooverphonic. Am fost, intr-un fel, si vizionari si cred ca a fost cea mai buna miscare pe care am facut-o. Pe vremea aceea, internetul nu era atat de dezvoltat ca acum, cand, daca dai o cautare pe Google cu „hoover” gasesti foarte multe rezultate: J. Edgar Hoover, orasul Hoover si multe altele. Insa cand cauti Hooverphonic, nu ne gasesti decat pe noi.
Un moment important de la inceputul carierei voastre a fost atunci cand melodia „2 Wicky” a fost aleasa de regizorul Bernardo Bertolucci pentru filmul „Stealing Beauty”. De atunci, ati facut multe piese pentru film sau reclame. E ca un lant ale carui verigi se leaga intre ele. Combinam foarte multe elemente in muzica noastra, care devine, astfel, vizuala. Din acest motiv este aleasa de regizori pentru filme. Insa regizorii fac totodata si reclame... Totul se leaga.
Ce artisti v-au influentat? Depinde. Pe primul album, de exemplu, am fost influentati de curentul trip hop. Eu, personal, ascult toate genurile: de la underground extrem, la lucruri foarte comerciale. Insa ceea ce m-a atras cel mai tare in muzica e melancolia. Imi place sa ascult piese triste, muzica clasica, melodii din perioada hippie, chiar si cantecele pasarilor. Sunt atat de multe influente in muzica noastra incat nu mai poti percepe ce si de unde vine. Si tocmai asta ne face sa avem un stil personal.
Unul dintre albumele voastre spune povestea lui Jackie Cane, o tanara care renunta la relatia cu sora sa geamana pentru succes si glorie, insa dezamagita de lumea showbizului se intoarce acasa. Numai ca sora ei o ucide si se sinucide, cu o ultima cina otravita. E doar un personaj fictiv sau are unele elemente din viata reala? E un personaj fictiv, insa e bazat pe mai multe personaje reale, de la Brian Jones si Jimmy Hendrix la Janis Joplin si Kurt Cobain. Jackie Cane e o metafora pentru toti acesti oameni, care au ajuns vedete insa nu au putut face fata succesului, au ajuns la droguri si alcool si au sfarsit intr-un mod tragic. Din fericire, noi nu suntem in aceasta postura... insa intelegem foarte bine motivele pentru care multi artisti ajung asa.
Ati cantat la ceremonia de deschidere a Campionatului European de Fotbal, in 2000, in fata a peste un miliard de telespectatori. In primul rand, eu urasc fotbalul (rade). Cred ca a fost mult zgomot pentru nimic... Or fi fost un miliard de telespectatori, insa cred ca majoritatea erau doar niste tipi cu berea in mana, care abia asteptau sa inceapa meciul si pe care nu-i interesa Hooverphonic.
Sincer, faptul ca am cantat la Campionatul European nu ne-a ajutat prea mult: n-am devenit faimosi, nu am vandut mai multe discuri. Din cate am inteles, in multe tari in care se transmitea ceremonia nici macar nu ne-am auzit, deoarece comentatorii vorbeau peste noi in timp ce cantam... Insa am facut acest lucru pentru colegul nostru de trupa, Raymond. El e un microbist inrait. Eu, unul, prefer sa cant intr-un club, in fata a o mie de fani, decat pe un stadion plin de spectatori pe care nu-i intereseaza...
In Romania veti canta la un festival, va fi multa lume... Cand eram adolescent, mergeam foarte rar la festivaluri. Eu veneam sa-i vad pe artistii mei preferati, iar in jurul meu oamenii radeau, vorbeau, nu-i interesa deloc ce se intampla pe scena. As prefera sa cant cinci zile la rand intr-un oras, intr-un club, decat la un festival. E mai intim si se creeaza legatura aceea speciala intre artisti si spectatori, stii sigur ca au venit sa te vada doar pe tine. Anul trecut, am cantat in Belgia, la festivalul de la Werchter, in fata a 70.000 de oameni. A fost frumos, insa mi-a lipsit contactul cu publicul...
Pregatiti ceva special pentru concertul de la B’Estival? Vom fi sase oameni pe scena si vom face un show de atmosfera, funky, chiar rock’n’roll. Daca ne veti permite, va vom lua cu noi intr-o calatorie minunata. Daca nu, mai bine va duceti sa beti o bere.
PRETURI
Bilete mai scumpe la Romexpo Incepand de azi, biletele pentru B’Estival (29 iunie-1 iulie) nu vor mai putea fi achizitionate de pe www.myticket.ro, fiind disponibile doar in magazinele Diverta din Bucuresti, magazinul Muzica si clubul Texas din Regie. Pana joi, 28 iunie, biletele pentru prima zi de festival costa 60 de lei, iar pentru celelalte doua - 75 lei, in timp ce abonamentul pentru trei zile poate fi procurat la pretul de 180 de lei, iar cel pentru doua zile (30 iunie si 1 iulie) costa 125 de lei.
Dupa aceasta data, biletele vor fi disponibile doar la intrarea A a complexului Romexpo, astfel: 29 iunie, intre orele 13.00 si 21.00, 30 iunie si 1 iulie, intre orele 11.00 si 21.00, la pretul de 80 de lei pentru prima zi si 95 de lei pentru ziua a doua, respectiv a treia. La intrare nu vor mai fi disponibile abonamente pentru doua sau trei zile, ci doar bilete pentru fiecare zi si bilete VIP.
Printre artistii care vor concerta la B’Estival se numara Faithless, Pink, Alice Cooper, Reamonn, Morcheeba si Marilyn Manson care, cu doar o zi inaintea festivalului, isi va inaugura prima sa expozitie de pictura din Europa, la Galeria Brigitte Schenk din Koln, Germania. Expozitia cuprinde 40 de picturi in acuarela si va fi deschisa timp de o luna.