Hong Kong. Încă un avertisment al lui Trump pentru comuniștii chinezi

Hong Kong. Încă un avertisment al lui Trump pentru comuniștii chinezi

Donald Trump a avertizat marți că proiectul de lege controversat pe care China vrea să-l impună Hong Kong-ului ar putea lipsi teritoriul de statutul de centru financiar internațional, într-un moment în care autoritățile locale tocmai încearcă să-i liniștească pe investitorii străini.

Președintele Statelor Unite este „nemulțumit” de intenția Beijingului de a priva fosta colonie britanică de autonomia sa, a explicat Casa Albă.

Potrivit lui Trump, este „greu de imaginat cum Hong Kong poate rămâne un capital financiar dacă China preia controlul”.

Guvernul chinez a depus vineri în parlament un text foarte controversat care vizează interzicerea „trădării, secesiunii, rebeliunii și subversiunii” în Hong Kong, care a dat turnat din nou gaz peste foc în această regiune semi-autonomă, mai ales că Beijing a cerut duminică aplicarea lui „fără întârziere”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest text este o ripostă a Beijingului la manifestațiile masive și violente din 2019 din Hong Kong, dar și un răspuns la incapacitatea autorităților locale de a adopta acest text, văzut de numeroși locuitori din Hong Kong drept o atingere gravă a principiului „o țară, două sisteme” care ar trebui să le garanteze, până în 2047, libertăți necunoscute în China continentală.

O îngrijorare și de unele capitale occidentale și de investitorii străini.

Șefa executivului local, Carrie Lam, în fruntea unei echipe aliniate cu Beijingul, a considerat însă preocupările investitorilor drept „nefondate”.

„Libertățile din Hong Kong vor fi păstrate, iar dinamismul, valorile sale fundamentale în ceea ce privește statul de drept, independența justiției și libertățile vor continua să existe”, a spus ea.

Textul de lege pe care vrea să-l impună Beijingul, a adăugat ea, „vizează doar o mână de infractori și protejează marea majoritate a locuitorilor care respectă legea și iubesc pacea”.

Declarații în ecou cu cele făcute cu o zi înainte de cel mai înalt reprezentant al Chinei la Hong Kong, Xie Feng, care le-a spus diplomaților și antreprenorilor străini că nu există „absolut niciun motiv de a intra în panică” în fața unei legi care vizează doar „forțele violente și teroriste”.

De partea sa, șeful garnizoanei armatei chineze din Hong Kong a avertizat că legea „va pedepsi orice act separatist”.

„Soldații din garnizoană au determinarea, credința și capacitatea de a apăra suveranitatea națională”, a spus Chen Daoxiang.

Hong Kong a cunoscut, din iunie până în decembrie 2019, cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa Chinei, în 1997, cu o contestare fără precedent a tutelei Beijingului.

Beijingul a prezentat în mod repetat această contestare ca un complot susținut de străini.

Textul de lege menționat nu este cunoscut, dar parlamentul chinez i-a dezvăluit liniile principale săptămâna trecută. Acesta va fi revizuit, joi, la Beijing, pentru o posibilă intrare în vigoare în această vară.

Un punct de îngrijorare este prevederea care ar permite poliției chineze să opereze în Hong Kong, al cărui sistem de justiție este presupus independent.

Mulți consideră că este un risc de represiune împotriva disidenței, legile împotriva „subversiunii” fiind utilizate frecvent în China împotriva criticilor regimului.

Miercuri, parlamentul local va analiza un alt proiect de lege care incriminează orice atingere la adresa imnului chinez.