Evoluția Homo-sapiens: de ce au dispărut celelalte specii umane?
- Cristian Raducanu
- 19 noiembrie 2023, 23:20
De mult, nouă specii de hominini au dominat Planeta Pământ. Din toate doar Homo-Sapiens au supraviețuit, acum cercetătorii încearcă să afle ce s-a întâmplat cu strămoșii dispăruți în urmă cu 300.000 de ani.
Din cele nouă specii de oameni a mai rămas doar una, Homo Sapiens. Or acest lucru ridică unul dintre cele mai mari semne de întrebare referitori la evoluția speciei umane. Ce s-a întâmplat cu celelalte specii?
Evoluția Homo-sapiens: unde au dispărut celelalte specii umane?
„Nu este o coincidență că mai multe dintre ele au dispărut în perioada în care Homo Sapiens a început să se răspândească din Africa și în restul lumii.Ceea ce nu știm este dacă a fost o legătură directă”, spune profesorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Teorii sunt multe referitor la dispariția strămoșilor noștri, dar nu la fel de multe și explicații pentru a explica cu exactitate cauza dispariției.
Până acum oamenii de știință au dovedit faptul că Homo Sapiens fost ultimul om care a ieșit dintr-un grup mare și divers de hominini bidepi. Ipoteze sunt multe. De exemplu, unii oameni de știință sugerează că bebelușii Homo- Sapiens ar fi avut o rată mai bună de supraviețuire decât alte specii umane. Schimbările climatice sau rolul ceva mai activ al homo-sapiens care ar fi vânat alți oameni este o altă ipoteză înaintată de cercetători.
Populațiile de oameni care au trăit în urmă cu 300.000 de ani
Primele populații de homo-sapiens au apărut în urmă cu 300.000 de ani pe continentul african. O cercetare publicată în revista Nature sugerează că oamenii se trag din cel puțin două specii care au trăit în Africa timp de un milion de ani.
Paleoantropologii nu pot da un răspuns sigur la întrebarea cine a fost ultimul strămoș al Sapiens. Nu sunt dovezi certe în acest sens. Cum la fel de bine nu există o singură origine pentru Sapiens. În schimb au fost identificate rămășițe antice în Jebel Irhoud în Maroc, Omo Kibish în Etiopia și Florisbad în Africa de Sud. Acest lucru indică faptul că specia noastră a apărut din mai multe locuri.
Specii umane înrudite cu Homo-Sapiens
Un alt subiect de dezbatere în mediul academic constă în momentul emigrării din Africa. O serie de dovezi sugerează că a existat o mare migrația în urmă cu 80.000 de ani. Până în prezent știm cu certitudine că alături de Sapiens au co-existat alte grupuri de oameni.
Acest lucru se întâmpla în urmă cu 300.000 de ani. Unele dintre grupuri se asemănau cu strămoșii noștri Homo Sapiens. Neanderthalienii au îndurat clima rece a Europei, în timp ce denisoveni au viețuit în Siberia și Tibetul de astăzi. Homo erectus, numit în acest fel datorită arealului geografic în care se întindea. Obișnuiau să rătăcească prin părțile Indoneziei de astăzi.
Diferențe între Homo Sapiens și Homo longi
Omul dragon sau Homo longi a trăit în China de astăzi, în timp ce Homo rhodesiensis cunoscut și sub denumirea de Homo bodoensis sau Homo heidelbergensis trăiau în Africa centrală și de sud. Specii ca Homo naledi se diferențiau de Homo Sapiens prin creierul de mărimea unei maimuțe.
Obișnuiau să trăiască pe pajiștile lemnoase din Africa de Sud. În timp ce Homo floresiensis și Homo luzonensis au trăit în insulele Flores și Luzon din Indonezia și respectiv Filipine.
„Probabil că speciile de hominini au murit tot timpul”, spune profesorul Eleanor Scerri, șeful grupului de paleosisteme umane de la Institutul de Geoantropologie Max Planck din Jena, Germania.“