International
Un raport al Organzației Națiunilor Unite arată că numărul infecțiilor și deceselor cauzate de HIV (SIDA) este în scădere
- Radu Plugaru
- 21 iulie 2017, 10:57
Aproximativ un milion de oameni au murit de SIDA în anul 2016, aproape jumătate față de 2005, an care a marcat punctul culminant al epidemiei mortale, conform unui raport emis de ONU joi, care susține că „trendul este descendent“.
Nu numai ca noile infecții cu HIV și numărul deceselor este în declin, dar mai multe persoane decât oricând sunt supuse unui tratament salvator, potrivit datelor publicate înainte de o conferință științifică despre SIDA, care va avea loc duminică, la Paris.
Cu toate acestea, experții au avertizat asupra faptului că o mare parte din progresul înregistrat poate fi anulat prin creșterea naturală a rezistenței la medicamentele folosite în tratarea HIV.
Dacă nu se iau măsuri, tulpini virale rezistente la medicamente pot infecta încă aproximativ 105.000 de oameni și ucide 135.000 de oameni în următorii cinci ani, apărând și costuri suplimentare pentru tratament, în valoare de 650 milioane de dolari (560 milioane euro), conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit estimărilor UNAIDS, la nivel mondial, aproximativ 19,5 milioane din 36,7 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în 2016 au avut acces la tratament.
Este pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre persoanele infectate au primit tratament anti-retroviral, care limitează mult virusul SIDA, dar nu-l elimină.
„Încă 2,4 milioane de oameni ar putea primi tratament“, în 2016, a declarat Directorul Executiv al UNAIDS, Michel Sidibe, jurnaliștilor de la Paris. „Noi salvăm vieți.“
Raportul susține că decesele cauzate de SIDA au scăzut de la 1,9 milioane în 2005, la un milion în 2016, adăugând că „pentru prima dată, s-a întors foaia.“
În anul 2016, au fost raportate 1,8 milioane de infectii noi, aproape jumătate din numărul record de aproximativ 3,5 milioane de persoane infectate în 1997, a declarat reprezentantul UNAIDS.
În total, 76.1 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, virusul care provoacă SIDA, de când a apărut epidemia, în anii 1980. Dintre aceștia, aproximativ 35 de milioane au murit.
„Comunitățile și familiile se dezvoltă, iar SIDA este din ce în ce mai redusă“, a menționat domnul Sidibe.
„Pe măsură ce aducem epidemia sub control, tratamentele se îmbunătățesc, iar statele devin tot mai puternice.“
Până acum, nu există un vaccin contra HIV sau un tratament ce duce la vindecare, iar persoanele infectate se bazează pe terapia anti-retrovirală, ce durează întreaga viață, pentru a opri replicarea virusului.
Fără tratament, persoanele infectate cu HIV ajung să facă SIDA, un sindrom care slăbește sistemul imunitar și lasă organismul expus infecțiilor oportuniste, cum ar fi tuberculoza și unele tipuri de cancer.
Tratamentul are efecte secundare și este costisitor, dar le permite persoanelor infectate să fie mai sănătoase și să trăiască pentru mai mult timp.
Recomandările noastre