Hidroelectrica transforma investitiile in deseuri

Hidroelectrica transforma investitiile in deseuri

In 2000-2006, Hidroelectrica a facut afaceri pe spatele sucursalelor si a Hidroserv, care asigura intretinerea hidrocentralelor.

Achizitii la preturi socant de mari, scoaterea din uz in mod nejustificat a unor materiale, investitii care nu au mai fost recuperate sunt exemple pe care Ion Vlad, fostul revizor contabil al Hidroelectrica, sucursala Turnu-Severin, vrea sa le scoata la lumina.

Dupa 30 de ani de controale la principalul producator de energie electrica al tarii, Ion Vlad spune ca perioada 2000-2006 iese in evidenta prin zeci de exemple de matrapazlacuri.

Teava plimbata cu ARO Constatarea disparitiei unor materiale din hidrocentrala Turnu-Severin a ramas fara raspuns din partea Ministerului Economiei. „In uzina se afla o cantitate de 14.900 de kilograme teava de inox cu lungimea de aproximativ 4 metri care provenea de la constructia Hidrocentralei Portile de Fier II”, spune Vlad.

Aceasta a fost trecuta de la activitatea de investitii in gestiune (in mai 2002), iar odata cu despartirea activitatii de productie de cea de reparatii, teava a trecut in gestiunea Hidroserv cu pretul de 0,57 lei vechi pe kilogram (in octombrie 2002).

„In 2004, Hidroserv a incheiat un proces-verbal de transformare a tevii de inox in deseu si a vandut-o unei societati din Craiova care nu avea ca obiect de activitate colectarea de deseuri”, spune Ion Vlad.

Hidroserv a vandut teava cu 35.000 lei vechi pe kilogram, iar societatea craioveana poate avea legatura cu Gheorghe Nedelcu, directorul de atunci al Hidroserv, crede Vlad. Fostul revizor contabil se intreaba cum a fost posibil ca acea cantitate de material sa figureze ca a fost scoasa din uzina cu un ARO, cu numarul DJ-02-WMZ, „condus de un anume Dumitrescu Dumitru”.

In 2000, fostul revizor contabil a sesizat incercarea de scoatere din depozit a doua utilaje independente, ca piese de schimb. Valoarea acestora depasea 1,3 miliarde lei „si, neexistand nicio evidenta contabila la ele, puteau sa fie scoase oricand din hidrocentrala”, spune Vlad, amintind ca directorul economic Vasilica Boescu nu a patit nimic din pricina acestei „erori”.

PIERDERE Dispensar fara inventar

In 2002, in urma constatarilor contabile, Ion Vlad a semnalat ca SH Portile de Fier a dat in folosinta dispensarului Hyco obiecte de inventar in valoare de 44,65 milioane lei vechi care si-au pierdut urma odata cu desfiintarea cabinetului medical respectiv.

„Investitia era facuta pe baza faptului ca dispensarul deservea muncitorii uzinei, dar ei (n.r. - conducerea Portile de Fier) nu au mai luat inventarul inapoi, pe motiv ca deserveste in continuare angajatii nostri”, ne-a spus Ion Vlad. Revizorul a constatat ca unele mijloace fixe (in valoare de 864 milioane lei), apartinand blocurilor de locuinte din proprietatea uzinei, nu au fost incluse in pretul apartamentelor.

Cititi si:

Jaf la Hidroelectrica

Ne puteți urmări și pe Google News