Hidroelectrica, în "ghearele" AVAS

Hidroelectrica, în "ghearele" AVAS

Autoritatea ar putea prelua producătorul de energie din surse hidro înainte ca instituţia de concurenţă să avizeze înfiinţarea campionului energetic.

Hidroelectrica va fi transferată la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în momentul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru înfiinţarea companiei energetice naţionale, deşi aceasta are nevoie de acordul Consiliului Concurenţei, potrivit variantei de act normativ dezbătută în guvern. Ordonanţa ar putea intra în vigoare în câteva zile, deşi procedurile necesare până la obţinerea unui punct vedere de la Consiliul Concurenţei ar putea dura luni întregi, la care se adaugă perioadele de convocare a acţionarilor societăţilor implicate şi transferul propriu-zis de acţiuni. Observaţiile lui Vosganian „În discuţiile cu preşedintele AVAS, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a susţinut ca toate prevederile să intre în vigoare după primirea avizului de la Concurenţă“, ne-au declarat surse guvernamentale.

De altfel, Vosganian a semnat actul normativ cu observaţii care se întind pe 14 pagini. „Varianta finală a ordonanţei va fi elaborată într-o zi-două şi va include observaţiile Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF)“, au mai spus sursele citate. Ministrul economiei nu a renunţat la ideea creării unui holding, cu management privat.

De altfel, o parte dintre revendicările MEF se regăsesc deja în prevederile ordonanţ ei. Astfel, mandatele în adunările generale ale acţionarilor noii companii se acordă prin ordin comun al ministrului economiei şi preşedintelui AVAS. MEF a argumentat acest lucru prin necesitatea gestionării corecte a programului energetic de iarnă. Practic, ministerul păstrează o portiţă de acces la deciziile campionului energetic. Unele hidrocentrale ar putea fi vândute Consiliul Concurenţei trebuie să dea un răspuns la 30 de zile de la primirea documentaţiei complete. Potrivit studiilor KPMG, cota de piaţă a producă- torilor incluşi în compania energetică este de 53%, iar primii trei participanţi pe piaţă vor deţine o cotă cumulată de 70,2%. Astfel, este posibil ca autoritatea de concurenţă să dea o aprobare condiţionată de eliminare a unor active, pentru a se evita poziţia dominantă. Potrivit preşedintelui Hidrosind, Ilie Roşu, oficialii vor renunţa la cele 70 de hidrocentrale de putere medie. De altfel, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, declara, recent, că se analizează posibilitatea vânzării unor hidrocentrale cu puterea de până la 20 MW. Or, Hidroelectrica ar putea fi deja, la data luării acestei decizii, în curtea AVAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, societăţile de servicii ale Hidroelectrica au fost excluse din compania energetică, contrar intenţiilor iniţiale, în timp ce complexurile Turceni şi Rovinari au început fuziunea cu termoserurile care le deservesc. Mai mult, Electrica este implicată în patru procese cu furnizorii de servicii, pentru neplată, a susţinut preşedintele Hidrosind, ceea ce va întârzia şi mai mult formarea uriaşului energetic.