Cum identificați acest virus herpetic și cum se tratează. Herpangina, viroza chinuitoare a copiilor

Cum identificați acest virus herpetic și cum se tratează. Herpangina, viroza chinuitoare a copiilor

Herpangina este o infecție a mucoasei bucale și faringiene, care afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani și, numai ocazional sugarii, adolescenții sau adulții. Recent, atât în București cât și în țară, această boală virală, care se manifestă prin apariția unor pustule (bubițe dureroase) în gură, a devenit foarte răspândită. Din păcate, simptomele sunt asemănătoare clasicului „roșu în gât”, iar părinții tratează deseori micuții greșit, fără să ceară sfatul medicului.

Este o afecțiune ce apare în special vara, de multe ori în colectivități, calea de transmiterea a bolii fiind predominant fecal-orală, prin intermediul suprafețelor contaminate sau a mâinilor murdare, dar este posibilă și transmiterea pe cale respiratorie. Durata de incubație a bolii este cuprinsă între 4 și 14 zile. Dr. Cristina Popescu, medic primar boli infecțioase, cu competențe în homeopatie, ne explică fiecare substrat al acestei boli cu bubițe ulceroase, foarte dureroase și ne oferă lămuriri în privința tratamentului corect.

Simptome

„În ultimii ani, cele mai frecvente virusuri implicate în producerea bolii au fost virusul Coxsackie A16, enterovirusul 71 și virusul Coxsakie B. Principalele simptome prezentate de copil sunt febra, durerea amigdaliana, cefaleea și scăderea apetitului. La nivelul faringelui și amigdalelor, deseori pe palatul moale sau limbă, apar mici vezicule de 1-2 mm ce se transformă ulterior în ulcerații extrem de dureroase ce pot împiedica alimentarea și hidratarea corectă. Alte simptome ce pot fi asociate bolii sunt durerile musculare, abdominale, vărsăturile, astenia fizică, erupțiile cutanate și inflamarea ganglionilor regionali”, ne explică dr. Popescu. Simptomele sunt întradevăr foarte chinuitoate pentru majoritatea micuților, asta o confirmă mulțimea de părinți îngrijorați care au făcut șir indian la ușile cabinetelor medicale încă de la începutul verii. Partea bună este ca dacă este diagnosticată la timp, simptomele herpanginei se pot ameliora, iar evoluția bolii poate fi scurtată.

 

Pot apărea complicații

„Deși în cele mai multe cazuri afecțiunea are o evoluție autolimitanta, vindecandu-se în aproximativ 5-7 zile de la sine, uneori pot apărea complicații precum deshidratarea sau suprainfecția bacteriană. Foarte rar apar afectări ale sistemului nervos central sau cardio-pulmonare. Tratamentul afecțiunii este de susținere, nu există un tratament antiviral specific. Combaterea febrei și a durerii se face cu antiinflamatoare și analgezice de tipul Ibuprofenului sau Paracetamolului administrate pe cale generală. Se pot administra antiseptice locale și este necesară o bună hidratare pe toată perioada de evoluție a bolii”, ne sfătuiește dr. Cristina Popescu.

 

Homeopatia este o variantă

Homeopatia este o metodă terapeutică alternativă ce poate ameliora suferințele pacientului cu herpangina și poate scurtă durata de evoluție a bolii, evitând astfel posibile complicații.

„Aplicarea homeopatiei presupune individualizarea tratamentului pentru a obține cele mai bune rezultate. Aceeași afecțiune poate fi tratată cu remedii homeopatice diferite în funcție de semnele și simptomele specifice fiecărui pacient și a modului său particular de reacție. De exemplu, pe medicul homeopat îl interesează cum percepe pacientul durerea, zonele unde poate această să iradieze, ce factori o pot agrava sau ameliora, simptomele asociate durerii, aspectul limbii, al amigdalelor etc, care pot fi diferite de la un pacient la altul, deși diagnosticul lor este același. Prin această abordare, diferită de cea convențională medicală, tratamentul se adresează pacientului și nu bolii în care a fost încadrat pe baza simptomelor generale”, spune dr. Popescu.

 

Cu sau fără antibiotic?

Fiind o boală virală, herpangina nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu există un tratament antiviral specific pentru virusurile implicate în etiologia ei. De aceea, homeopatia reprezintă o opțiune extrem de valoroasă pentru gestionarea simptomelor de boală, fiind o metodă terapeutică eficientă, netoxică și ușor de acceptat de către copii.

Deși pare complicat, criteriile de prescripție homeopata sunt extrem de precise, rolul medicului fiind acela de a identifica medicamentul homeopat cel mai potrivit pacientului. „Pentru exemplificare, voi prezența câteva remedii homeopatice care pot fi indicate pentru durerea cauzată de inflamația faringiană și febra asociată, precizând însă că aceste informații au caracter orientativ și nu pot înlocui consultul medical”, subliniază medicul.

Mini glosar al remediilor homeopatice

Belladona- durere de gât brusc instalată, accentuată la înghițirea lichidelor, asociată cu febră și eventual erupție tegumentară, senzație de uscăciune a gâtului, lipsa setei în timpul febrei, amigdale roșii, mărite în volum; febra este înaltă, capul este fierbinte, față roșie, dar extremitățile reci;

Mercurius solubilis - durere de gât intensă, accentuată noaptea, amigdalele pot fi cu depozite albe, limba încărcată, respirație cu miros neplăcut, hipersalivație, sete prezentă;

Aconitum - durere de gât arzătoare ce debutează brusc noaptea, însoțită de febra înaltă, agitație, sete pentru lichide reci; durerea este ameliorată de ingestia de lichide fierbinți, poate apărea după expunere la vânt sau curent de aer rece;

Hepar sulfur - inflamație importantă a amigdalelor cu durere înțepătoare, agravată de înghițirea lichidelor reci, ameliorată de lichide fierbinți și căldură externă, durerea poate iradia spre ureche când înghite, depozite albe amigdaliene, iritabilitate;

Rhus toxicodendron - durere de gât ameliorată de lichide fierbinți, uscăciunea gurii și a gâtului, sete, neliniște; faringe roșu, veziculos;

Apis - durere de gât înțepătoare, ameliorată de înghițirea lichidelor reci, mărirea semnificativă în volum a amigdalelor, absența setei;

Phytolaca - durere de gât agravată de lichide fierbinți, care iradiază spre ureche la înghițit, însoțită de febra și dureri musculare.

ATENȚIE! Aceste tratamente și dozele în care pot fi luate se pot prescrie doar de către medicul homeopat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News