Actriţa a luat un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu BAFTA pentru rolul din „The Queen“.
Filmul „The Queen“, care va fi distribuit miercurea viitoare pe DVD împreună cu ediţia de print a „Evenimentului zilei“, ar fi putut să câştige anul acesta şase Oscaruri: pentru cea mai bună actriţă, pentru cele mai bune costume, cea mai bună regie, cea mai bună coloană sonoră originală, cel mai bun film al anului, cel mai bun scenariu original. Numai Helen Mirren a plecat acasă cu statueta, iar filmul regizat de Stephen Frears a fost înregistrat de istorie ca una dintre cele mai reuşite producţii ale ultimilor ani.
Scenaristul Peter Morgan (al cărui nume este ataşat şi de „The Last King of Scotland“) recreează evenimentele din săptămâna care a urmat morţii Prinţesei Diana. Primul-ministru Tony Blair tocmai fusese confirmat, iar familia regală se afla în vacanţă în Scoţia, la Castelul Balmoral. Întreaga opinie publică a condamnat atunci, fără milă, temporara lipsă de reacţie a Reginei la vestea morţii Dianei. Scenariu scris „pe surse“ Morgan şi-a scris povestea folosindu-se de mai multe surse apropiate primului-ministru şi familiei regale. Evident, sursele au fost păstrate secrete, dar scenaristul a putut corobora informaţiile primite de la ele.
Ziarele britanice, mai ales cele de scandal, au fost permanent cu ochii pe film şi pe povestea lui, pândind şi speculând cel mai mic amănunt picant. Pe de altă parte, realizatorii filmului şi mai ales Helen Mirren au apărat pelicula, explicând că nu e deloc ofensivă la adresa reginei şi a regalităţii, ba, dimpotrivă, îi face pe Windsori umani, în timp ce scenariul în sine nu e lipsit de oarecare umor nevinovat şi de poezie intenţionată. Adevăr şi ficţiune Scenaristul Peter Morgan a ţinut să atragă atenţia că intenţia sa nu a fost să refacă adevărul istoric cu fidelitate. Cu toate acestea, multe dintre detaliile prezente în film sunt notorii ca fiind perfect adevărate, cum ar fi ostilitatea lui Cherie Blair faţă de monarhie. Altele fac doar aluzie la elemente cunoscute, ca de exemplu simpatia premierului faţă de Newcastle United.
Nu doar scenaristul, dar şi regizorul a mizat pe mixajul dintre realitate şi ficţiune. O mare parte din film conţine scene din viaţa reală: înregistrări de la conferinţele de presă ale Dianei, scene din exteriorul Palatului Buckingham de după moartea Dianei şi imagini de la înmormântarea ei. Multe dintre apariţiile nemenţionate pe genericului peliculei sunt ale unor celebrităţi precum Nicole Kidman, Elton John, Tom Cruise sau Steven Spielberg.
Înainte de „The Queen“, Frears mai făcuse un film despre Tony Blair, în care rolul premierului britanic era jucat tot de Michael Sheen. Nimeni însă nu se mai avântase înainte să facă un film despre Regină. PREMII
Aplauze regeşti
Actriţa britanică în vârstă de 61 de ani a fost atât de convingătoare în rolul Elisabetei a II-a, încât a confiscat aproape toate trofeele acordate anul acesta pentru interpretare feminină. În jur de 30 la număr, printre care un premiu BAFTA, un Glob de Aur, un Oscar american, dar şi unul european.
Ultima distincţie, la care a concurat şi românca Anamaria Marinca, i-a fost oferită pe 1 decembrie la Berlin, la Gala Premiilor Academiei Europene de Film. La Festivalul de la Veneţia, a fost ovaţionată minute în şir, iar cinefilii au votat-o cea mai sexy vedetă în vârstă pe lovefilm.com.
Nu doar publicul s-a lăsat impresionat de naturaleţea cu care Mirren a preluat gesturile, intonaţia vocii şi privirea adevăratei regine. Din poveştile scenaristului Peter Morgan reiese că, spre sfârşitul filmărilor, colegii de platou i se adresau lui Mirren doar stând în picioare şi înclinându-se cu mâinile împreunate respectuos la spate. Performanţa actriţei este rezultatul unui lung exerciţiu în a portretiza regine.
„The Queen“ este al treilea film în care Mirren joacă rolul unei femei monarh, după miniseria „Elisabeta I“ (2005), în care este protagonistă, şi „Nebunia regelui George“ (1994). „Elisabeta a II-a e o femeie pe care o ştiu, într-un fel, de 60 de ani, aşa că a fost destul de dificil să investighez toate sentimentele astea mult mai complexe decât mă aşteptam să fie“, spune regizorul Stephen Frears. (Florentina Ciuverca)