Heirup electoral

Heirup electoral

Primăria Deva asfaltează străzi care, după alegeri, vor fi sparte.

Multaşteptatul program ISPA de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare din Hunedoara şi Deva a ajuns să joace rol de ameninţare electorală pentru primarii celor două localităţi. În Deva, graficul de lucrări a trebuit renegociat, aşa încât, pe străzile importante, şanţurile pentru schimbarea conductelor să fie săpate doar după alegeri.

Între timp se mai întâmplă şi „accidente“. Unele străzi sunt asfaltate ca să dea bine la alegători, iar peste câteva luni ori cel mult un an vor fi sparte, ca să se cheltuiască o parte din banii nerambursabili obţinuţi cu greu de la Uniunea Europeană. Nu-şi pierd garanţia

În Deva, campania de asfaltări a început de o săptămână într-un ritm alert. Încă din martie, Hidroconstrucţia Bucureşti (executantul lucrărilor pe programul ISPA în Deva) dorea să schimbe conductele de apă şi canalizare pe mai multe străzi din centrul oraşului, însă aceste operaţiuni au fost amânate până după alegeri.

Pentru strada Iuliu Maniu, Primăria Deva şi-a dat acordul de principiu pentru a fi spartă încă din toamna anului trecut. Strada era trecută de specialiştii primăriei chiar pe lista de „priorităţi“ în ceea ce priveşte schimbarea reţelelor. Între timp, edilii s-au răzgândit şi, zilele trecute, au asfaltat-o. Graficul de lucrări pentru strada Mihai Eminescu prevede înlocuirea conductelor pe o lungime de un kilometru şi jumătate în prima parte a anului 2009. Acum, pe această stradă se toarnă de zor asfalt.

Asfaltările derulate în această perioadă în Deva sunt efectuate de Societatea de Drumuri Judeţene, aflată în subordinea consiliului judeţean. Potrivit reprezentanţilor primăriei, lucrările au un termen de garanţie de 12 luni, iar contractul nu are nicio prevedere prin care să se arate că, în cazul în care după asfaltare se sapă şanţuri, se pierde garanţia.

„Lucrările la reţeaua de apă şi canalizare se vor concentra, pentru primul an, pe staţiile de tratare şi epurare a apei. Eu estimez că abia în a doua jumătate a lui 2009 şi-n 2010 se va ajunge şi la spargerea străzilor. Executanţii lucrărilor vor fi obligaţi, conform legii, să readucă la starea iniţială covorul asfaltic. Nu se poate spune că asfaltăm din motive electorale, pentru că lucrări de aceeaşi amploare în Deva au fost şi-n 2006, şi-n 2007“, spune viceprimarul Devei, Florin Oancea (PNL). Alte asigurări Pe alte străzi din centrul oraşului, precum strada 1 Decembrie, trebuiau să înceapă încă de la 15 martie lucrările de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare, însă reprezentanţii primăriei au cerut „amânarea“ acestora şi începerea de lucrări pe alte străzi. Alte străzi „amânate“ la cererea edililor sunt Matei Corvin şi Tribunul Solomon.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi strada 22 Decembrie. „19 la sută din reţelele Devei vor fi schimbate însă oricum, anul acesta ne concentrăm pe staţiile de tratare şi epurare a apei. Chiar şi Primăria Hunedoara ne-a cerut să amânăm de la spargere o stradă pentru că a fost reabilitată relativ recent şi am acceptat, deoarece ne putem orienta spre alte străzi, între timp“, susţine directorul societăţii Apa-Prod Deva, Victor Arion.

Directorul societăţii Hidroconstrucţia, Ioan Radu, care va schimba conductele în Deva, recunoaşte însă că, după spargere, readucerea covorului asfaltic la starea iniţială va fi o problemă: „Nu există strat de pământ excavat şi compactat artificial la fel de dur ca acela natural. Asta este. Ne vom da silinţa“.

PROIECT

45 de milioane de euro din fonduri UE

Programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Hunedoara şi Deva are o valoare totală de 60 de milioane de euro, iar 75 la sută din sumă provine din fonduri nerambursabile alocate de Uniunea Europeană. 30 la sută din costuri o reprezintă reabilitarea unei părţi din reţelele de apă şi canalizare din interiorul celor două ora- şe, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru construirea a două staţii de epurare şi a altor două de tratare a apei.

Ne puteți urmări și pe Google News