Hegemonia Germaniei asupra Europei poate duce la prăbușirea UE. Totul se bazează pe promisiuni imposibil de îndeplinit

Hegemonia Germaniei asupra Europei poate duce la prăbușirea UE. Totul se bazează pe promisiuni imposibil de îndeplinit

În vreme ce Uniunea Creștin Democrată și aliatul ei din Bavaria trebuie să hotărască pe cine vor arunca în luptă pentru funcția de cancelar în locul Angelei Merkel, cresc îngrijorările cu privire la soarta Uniunii Europene.

Sunt voci care spun  că o stare de instabilitatea politică în Germania ar putea provoca prăbușirea Uniunii Europene așa cum o cunoaștem și o creștere a curentelor eurosceptice din întreaga Uniune.

 

Efect de domino catastrofal pentru UE

Director emerit al Institutului Max Planck pentru Studiul Societăților din Köln, sociologul Wolfgang Streeck, avertizează că retragerea Angelei Merkel din politica germană ar putea declanșa un efect de domino catastrofal pentru UE.

Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA

În mare măsură, totul depinde de ce se va întâmpla în luna septembrie, când canecelarul german se va retrage după 16 ani.

Pandemia a diminuat sprijinul pentru partidul lui Merkel în ultimele 13 luni. Oricine va deveni candidat pentru funcția de președinte, liderul CDU Armin Laschet sau omologul său bavarez Markus Soeder, lupta pentru a apăra moștenirea lui Merkel nu se anunță ușoară.

Mai mult, Wolfgang Streeck crede că geopolitica „imperiului european” depinde foarte mult de succesul Germaniei.

 

Tandemul CDU-CSU va guverna împreună cu Verzii

 

Întrebat dacă Germania post-Merkel va rămâne o țară „stabilă”, Streeck a spus: „Întrebarea este ce înțelegeți prin stabilitate. CDU va rămâne cel mai mare partid? Probabil. Amintiți-vă ce am spus despre faptul că Germania este polul de prosperitate al UE. Atâta timp cât euro va îmbogăți economia germană, CDU va domni, de la anul foarte probabil cu Verzii. Chiar dacă ieșiea social-democraților de la guvernare poate crea o impresie de schimbare, politicile vor fi în mare parte aceleași, cu mai multă atenție față de schimbările climatice și alte probleme asemănătoare.

Kremlinul face anunțul așteptat de toată lumea. E vorba de războiul din Ucraina

Lăsând retorica deoparte, Verzii nu vor cere schimbări în politica europeană și externă. Vor sprijini în tăcere creșterea cheltuielilor militare în onoarea lui Joe Biden și vor insista ca refugiații să fie tratați ca o afacere europeană , nu una germană, ca să nu dea apă la moară AfD-ului.

 

Ungaria și Polonia vor avea de înfruntat presiuni și mai mari

Țări precum Ungaria și Polonia ar putea fi supuse unei presiuni mai mari date fiind pentru politicile lor legate de familie și de imigrare, dar CDU și CSU vor face tot posibilul ca acest lucru să nu submineze influența germană în Europa de Est sau să nu conducă țările din Europa de Est în brațele lui Putin .

Toate acestea pot fi diferite într-o criză economică majoră, probabil cauzată de declinul american sau de următorul virus care ar putea să apară pe scenă.

Salvini se poate întoarce, Macron poate fi urmat de Le Pen etc. La un moment dat, plățile compensatorii pe care Germania va trebui să le facă către alte țări membre ar putea deveni pur și simplu atât de mari încât strângerea banilor va provoca conflicte interne majore.

Atunci, AfD poate reveni într-o versiune mai sofisticată din punct de vedere politic.

Hegemonia germană în Uniunea Europeană a fost și este în mare măsură construită pe promisiunile pe care Germania și UE, condusă în mare parte de Germania, nu vor putea să le îndeplinească, cum ar fi, de exemplu, o alocare la nivel european a migranților prin cote naționale fixe sau plăți de transfer permanente către țările mediteraneene", notează Daily Express.

Strategia lui Putin, dată în vileag. Americanii știu ce pregătește liderul de la Kremlin