Havel a murit convins că idealurile au devenit o povară

Havel a murit convins că idealurile au devenit o povară

Într-un mesaj transmis românilor acum două luni, fostul preşedinte ceh, care s-a stins din viaţă ieri, deplângea înlocuirea idealului atins al prăbuşirii comunismului cu iluzia profitului rapid.

Eroul "Revoluţiei de Catifea" a decedat ieri dimineaţă, în somn, în locuinţa sa de lângă Praga, la vârsta de 75 de ani.

O pneumonie insuficient tratată în timpul detenţiei sale şi un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sănătate ale lui Václav Havel, care şi-a petrecut cinci ani în închisorile comuniste, înainte din 1989.

Un mesaj personal şi o mâhnire

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 5 octombrie, de ziua sa, Havel ar fi trebuit să se afle la Bucureşti, pentru o serie de evenimente organizate de Centrul de Cultură al Cehiei.

Sănătatea precară nu i-a permis să vină în România, dar a transmis un mesaj personal, în care îşi amintea cu plăcere de vizita sa la Bucureşti din 1994, dar atingea şi un subiect sensibil: idealurile revoluţiei i se păreau strivite de iluzia câştigului uşor.

"Idealul pe care îl atinsesem era că am contribuit la prăbuşirea regimului totalitar comunist şi că am făcut posibilă reîntoarcerea libertăţii în ţara noastră. Dar, din păcate, a fost la scurt timp înlocuit cu iluzia calculului cinic, cu iluzia profitului rapid, cu iluzia că toate celelalte lucruri în afara câştigului material sunt de fapt iluzii. În acelaşi timp, idealurile, emanate din spiritul creativ şi din gândirea critică, au devenit o povară şi un lucru de luat în râs. Sunt de părere că exact asta ar trebui să avem în vedere data viitoare când diverse grupări politice caută voturile noastre", spunea Václav Havel în mesajul său.

"Astăzi, nu doar ţara noastră, ci întreaga Europă tinde să cadă pradă iluziei unor soluţii tehnocratice rapide. Cu toate acestea, criza băncilor şi cea a datoriilor nu sunt altceva decât criza omului care şi-a abandonat idealurile şi a capitulat în faţa iluziei că omul poate avea totul fără sacrificiu şi fără întârziere", adăuga acesta.

În calitate de preşedinte, Václav Havel a vizitat România de două ori. Prima dată în iunie 1994, prilej cu care a fost semnat Tratatul privind de relaţiile de prietenie şi cooperare între România şi Republica Cehă, iar a doua oară - pe 18 mai 2002.

Emil Constantinescu: "Un prieten care ne-a susţinut"

Un prieten al românilor. Aşa l-a descris, ieri, fostul preşedinte Emil Constantinescu pe Havel.

"Mi-e greu să cred că Václav Havel ne-a părăsit, deşi de multă vreme am asistat neputincios la lupta sa grea cu o boală nemiloasă care nu l-a slăbit, ci l-a întărit. Pentru români a fost prietenul nedezminţit al personalităţilor şi forţelor democratice, un prieten care ne-a susţinut, ne-a încurajat şi ne-a ajutat atât prin puterea exemplului său cât şi prin numeroase gesturi concrete şi generoase în clipele dificile ale tranziţiei noastre", a spus ieri, într-un mesaj remis presei, Emil Constantinescu. "Havel ne lasă în conul de umbră al unor idealuri înalte pentru care a luptat neîncetat." EMIL CONSTANTINESCU, fost preşedinte al României

DISPUTĂ

CTP l-a băgat în corzi pe Ion Iliescu

"Regretaţi că nu aţi avut o atitudine similară cu cea a lui Havel?", l-a întrebat, ieri, la Realitatea TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe fostul preşedinte Ion Iliescu.

"Nu puteam avea atitudine similară. Se cunoştea poziţia mea şi foarte multă lume mă ocolea, se temeau să mai dea ochii cu mine. Poziţia mea era explicită, dar nu aveam posibilităţi să o exprim public şi să ies public ca să determin o mişcare. Altele au fost imprejurările în care se desfăşura viaţa la noi. Traiectoriile noastre au fost diferite şi pentru că diferite au fost traiectoriile ţărilor noastre, situaţiile politice şi traiectoria personală a fiecăruia", a replicat Iliescu.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că, în 1995, i-a reproşat lui Iliescu faptul că "fost un disident de cadru organizat, de şedinţă a partidului comunist şi nu un disident de public, de mase", ca Havel. "Asta era diferenţa fundamentală. Havel a fost un lider al străzii, un lider public," a explicat Popescu. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1MFt14ZZ-qw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Vaclav Havel. Citiţi şi:

  • Lech Walesa: Vocea lui Havel "va lipsi enorm Europei"
  • Nicolae Manolescu: "Vaclav Havel a fost o figură respectată în toată lumea"
  • Traian Băsescu: "Odată cu Vaclav Havel s-a stins o mare conştiinţă a timpului nostru"
  • Andrei Pleşu despre "etica lui Václav Havel"
  • Tismăneanu despre Havel: "Pentru Havel a rosti adevărul despre comunism a fost un imperativ categoric"
  • "Scrisori către Olga", corespondenţa semnată de Havel în închisoare
  • Havel, susţinătorul disidenţilor chinezi | VIDEO