Harta sărutului. Un studiu realizat recent arată că nu toată lumea se pupă | FOTO

Harta sărutului. Un studiu realizat recent arată că nu toată lumea se pupă | FOTO

Dintr-un articol care a avut ca temă sărutul romantic din cuplu, reise că nu toată lumea de pe planeta asta împarte un sărut. Ba chiar unii găsesc sărutul ca fiind o ocupație scârboasă. Vedeţi cum arată harta globală a sărutului.

Mai puțin de jumătate din toate societățile lumii folosesc sărutul ca o expresie a dorinței sexuale. Din 168 de culturi, doar 46% se sărută cu implicații romantice, potrivit mariaisopescu.ro.

În America de Nord, din cele 33 de culturi studiate, în 15 sărutul nu este prezent.

În Europa, cei mai pupăcioși oameni sunt în mijloc și Est, dar per total 3 din 10 țări găsesc sărutul ca fiind inacceptabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Asia, 27%, adică în 10 din 27 de țări oamenii nu se sărută pentru a-și exprima romantismul.

Harta sărutului: 

Toate datele reies dintr-un articol publicat în American Anthropologist, redate de un studiu care a avut ca temă sărutul romantic din cuplu.

William Jankowiak de la Universitatea din Nevada, Las Vegas, spune că studiul arată de fapt că sărutul este un comportament învățat, creat de societățile din vest și transmis de-a lungul generațiilor.

Rafael Wlodarski, cercetător la Oxford, spune și el că sărutul, așa cum este el astăzi, este o invenție recentă. Dar completează cu faptul că feromonii sunt responsabili în mare parte de cum își aleg mamiferele partenerii.

Potrivit unor cercetători, sărutatul aduce numeroase beneficii. 

Sărutul crește imunitatea. Deși în timpul unui sărut de 10 secunde ne transferăm reciproc cam 80 de milioane de bacterii, sărutul ne menține sănătoși.

Se pare că sărutul ajută oamenii să facă schimb de bacterii, astfel încât să-și întărească sistemul imunitar și este de fapt o metodă de a lupta cu bolile. Împărțind bacteriile, ambii parteneri se echipează pentru a lupta cu infecțiile ce și le-ar putea provoca mai târziu.

Ajută la prevenirea ridurilor. Sărutul pune în mişcare nu mai puţin de 29 de muşchi faciali iar asta se pare că ajută la întreţinerea tenului.

Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeutică, ameliorând simptomele reacțiilor alergice. Conform unui studiu japonez, persoanele care să sărută au un nivel mai scăzut al proteinei lgE în organism, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor.

Cercetătorii britanici spun că sărutul arde calorii. Potrivit acestora, un sărut rapid te scapă de 2-3 calorii. Dacă însă eşti genul pasional, află că sărutul franţuzesc arde peste 5 calorii.

Sărutul are și un important efect antistres, prin eliberarea în organism a doi hormoni importanți. Un sărut duce la eliberarea oxitocinei, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul eliberează și endorfina, supranumită și hormonul fericirii.

Din punct de vedere psihologic, sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine, conform unui studiu german prezentat de CNN.

Sărutul are și importanta funcție de a mări dorința sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale asupra organismului sunt deja extrem de bine documentate.

Și poate cel mai important efect al sărutului este că ne face fericiți. Prin eliberarea serotoninei, dopaminei și oxitocinei, sărutul ne face să ne simțim fericiți. Psihoterapeutul Arthur Janoy explică faptul că "oxitocina este hormonul iubirii, iar cu cât nivelul acestui hormon este mai ridicat în organism, cu atât iubim mai mult".

Ziua Internațională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an la 6 iulie.