Orice român poate verifica nivelul radiațiilor generate de antenele de radio-comunicație, din zona domiciliului său.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a pus la dispoziția celor interesați o hartă interactivă online în care sunt înregistrate măsurători ale câmpului electromagnetic generat de surse de frecvenţă joasă sau înaltă. Informația a fost prezentată chiar de reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.
Toți cei interesați pot vizualiza nivelul măsurătorilor cu privire la radiațiile emise de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz. Conform sursei citate, măsurătorile sunt valabile inclusiv pentru antene folosite pentru frecvențele 5G.
Harta oferă informații legate de măsurătorile realizate prin cei 150 de senzori de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară. Acești senzori sunt amplasați în vecinătatea surselor multiple de emisie radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice etc.
Senzorii funcţionează non-stop și furnizează informații, la fiecare 24 de ore, platforma informatică o dată la 24 de ore. Utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele aferente ultimelor 3 zile, din ultimele 3 luni sau din ultimul an.
Unde poate fi consultată harta ANCOM
Harta online permite oricărui cetățean să afle nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz. E vorba de cele radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G și altele.
Platforma se numește Monitor-EMF și poate fi accesată la adresa www.monitor-emf.ro.
„Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană. Conform atribuţiilor legale care îi revin, activitatea ANCOM este de a analiza şi expertiza tehnic utilizarea frecvenţelor radio.
Aceasta pentru asigurarea compatibilităţii radioelectrice dintre staţiile şi reţelele de radiocomunicaţii autorizate şi pentru prevenirea apariţiei interferenţelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentală.