Haos politic. Președintele prins într-un joc de corupție strigă că este un „complot”

Haos politic. Președintele prins într-un joc de corupție strigă că este un „complot”

Ameninţat cu o procedură de demitere, preşedintele peruan Martin Vizcarra, a acuzat un „complot” menit să-l înlăture de la putere, după difuzarea joi a unor înregistrări audio compromiţătoare într-un scandal de corupţie.

 

„Nu voi demisiona, nu voi fugi”, a spus Vizcarra într-un discurs televizat, în care s-a declarat victima unui „complot împotriva democraţiei”.

Mai multe partide au prezentat o moţiune vizând demiterea preşedintelui, vineri urmând să înceapă în Congres (parlament) o dezbatere care va decide lansarea sau nu a unei proceduri de destituire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Martin Vizcarra se află în dificultate după difuzarea în faţa parlamentarilor a unei înregistrări audio în care este prezentat în timp ce manipula martori, cerându-le să ascundă adevărul într-o anchetă referitoare la un dosar de corupţie.

Legătura dintre Munții Buzăului și Pampa la Cruz din Peru. Ținutul Anei, ținutul misterelor

„Forţele democratice din Congres nu se pot preta la acest joc murdar, declanşat de interese politice şi electorale”, a mai spus preşedintele în mesajul către naţiune.

Scandalul de corupţie, care zguduie opinia publică, priveşte angajarea, în plină pandemie, a unui cântăreţ de către Ministerul Culturii, justiţia suspectând că artistul, puţin cunoscut, a beneficiat de un contract de complezenţă.

Această criză politică survine într-un moment în care Congresul se opune unei reforme impulsionate de guvern vizând să le interzică persoanelor condamnate să se prezinte în alegeri.

Președintele din Peru și-a anunțat DEMISIA într-o declarație ȘOCANTĂ: „Nu vreau să fiu un OBSTACOL…”

Martin Vizcarra a devenit preşedinte în martie 2018, după ce fusese vicepreşedintele lui Pedro Pablo Kuczynski, care a demisionat din funcţie în urma unui scandal de corupţie legat de gigantul brazilian Odebrecht.

Mandatul actualului Congres, ales la începutul acestui an, este unul redus şi se va încheia în 2021, când statul Peru va sărbători 200 de ani de independenţă. Viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative au fost convocate pentru data de 21 aprilie 2021, marcând debutul oficial al procesului electoral cincinal în Peru. Preşedintelui în funcţie, un independent, îi este interzis prin lege să candideze, informează Agerpres.

Tragedie în Peru. Au murit călcați în picioare după o razie a polițiștilor