Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în România! Poliția dă amenzi usturătoare! Ce nu avem voie să facem
Alertă în România! Poliția dă amenzi usturătoare! Ce nu avem voie să facem

Alertă în România! Poliția dă amenzi usturătoare! Ce nu avem voie să facem

Numărul extrem de ridicat al noilor cazuri de infectări cu virusul chinezesc nu pare să îi sperie pe bucureșteni. Având în vedere faptul că măsurile de protecție sunt ignorate cu desăvârșire de unii cetățeni, autoritățile au fost nevoite să intervină în forță.

Astfel, poliţiştii bucureşteni au aplicat, miercuri, peste 790 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, în contextul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

„Facem apel la dumneavoastră pentru respectarea tuturor măsurilor necesare prevenirii răspândirii infectării cu virusul COVID-19. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a dispus creşterea efectivelor ce acţionează strict pentru verificarea modului în care este purtată masca de protecţie, dacă este respectată distanţarea socială”, a spus Sarca.

Ea a precizat că poliţiştii au acţionat, atât în uniformă, cât şi în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în complexurile comerciale, în mijloacele de transport în comun, pieţe, târguri, magazine, terase, în zona şcolilor şi a instituţiilor publice, a ghişeelor şi zonelor cu aflux de public.

„Acţionăm împreună cu Jandarmeria Bucureşti şi Poliţia Locală şi le reamintim tuturor că obiectivul nu este de a sancţiona, ci de a veghea la respectarea legii. Pe fondul creşterii numărului de cazuri, trebuie să fim conştienţi de datoria pe care o avem toţi faţă de cei din jurul nostru, faţă de familiile noastre, faţă de toţi membrii comunităţii”, a afirmat Sarca.

Bilanț sumbru pentru România

Până astăzi, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)

125.009 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19).

Până astăzi, 5.674 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.611. Dintre acestea, 721 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.770.481 de teste. Dintre acestea, 29.646 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.575 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.081 la cerere.

Capitala, în scenariul roșu?

Cu cele 777 de cazuri noi în București, școlile ar putea să se închidă.

Cu toate că numărul de cazuri a crescut îngrijorător în București, modalitatea de calcul a ratei de transmitere a SARS-CoV-2 a fost modificată, astfel încât focarele din spitale sau azile de bătrâni nu vor mai fi luate în calcul pentru stabilirea incidenței infectărilor.

Mai mult, la începutul săptămânii, prefectul de București a precizat că, doar dacă care rata de incidență cumulată va depăși mai multe zile la rând nivelul de 3 la mie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se va reuni și va adopta măsurile ce se impun.